Yritysesimerkki: Puusepänliike Veljekset Aitto-oja Oy

Energiaomavarainen lämmöntuotanto

Puusepänliike Veljekset Aitto-oja Oy on vuonna 1995 perustettu perheyritys, joka valmistaa Tapijola-ikkunoita. Toimialana on laadukkaiden Ikkunoiden ja ulko-ovien valmistus ja asennus. Ovet hankitaan Halltex Oy:ltä. Yrityksessä on 12 työntekijää ja liikevaihto n. 2 milj. euroa.

Ikkunoiden vuosituotanto on noin 7000 – 8000 kpl. Tuotannon sivuvirtana syntyy purua n. 1000 m3/v sekä ylijäämäpalikoita. Puru sekä murskatut palikat puristetaan briketiksi ja käytetään omassa lämpökeskuksessa. Brikettiä syntyy n. 50-100 m3/vuosi, mikä riittää yrityksen lämmitystarpeeseen. Aiemmin puru myytiin maatiloille ja palikat poltettiin, jonka lisäksi jouduttiin ostamaan talvisin pellettiä.

Tehostamisen mahdollisuus

Yrityksen vaihtoehtoina olivat:

  • varastotilan lisääminen purun varastointiin ja pelletin osto lämmitykseen TAI
  • investointi briketöintilaitteistoon

Toimenpiteet

Asian ratkaisi edullisen (n. 10 000 eur) briketöintilaitteiston löytyminen. Samalla hankittiin murska. Investointi toteutettiin vuoden 2016 loppupuolella.

Lataa pdf -esite

Tulokset

Oman tuotannon puusivuvirran briketöinnin ansiosta yritys on nyt lämmön suhteen energiaomavarainen. Yritys säästää n. 10 000 eur/v ostopelletin tarpeen loppumisen myötä. Samalla yritys välttyi turhalta varas-toinvestoinnilta. Toimenpiteellä saavutettiin merkittävä vuosittainen kustannussäästö.

Tällä hetkellä yrityksessä käytetään muitakin resursseja tehokkaasti. Muut sivuvirrat, kuten muovit, pahvit ja metallit kierrätetään. Maalaamon pesuvesi toimitetaan jäteasemalle. Tarvittaessa on mahdollista erotella pesuvedessä olevat maaliaineet, sillä yrityksellä on siihen tarvittavat menetelmät olemassa.

Lisätietoja

Puusepänliike Veljekset Aitto-oja Oy, Hankasalmentie 1, 41500 Hankasalmi as., 020 764 9650, www.tapijola-ikkunat.fi