Yritysesimerkki: Epira Oy

Karstulan Puulaakson yritykset hyödyntävät tuotannon sivuvirtoja

Karstulan seudun Puulaakso verkostossa on mukana useita yhteistyötä tekeviä puualan yrityksiä. Verkostolla on jo yli 15 vuoden historia. Toimintaa viritellään käyntiin vuoden 2008 jälkeisen hiljaiselon jälkeen. Mukana olevista yrityksistä kauimmin yhteistyötä ovat tehneet Honkarakenne ja Epira, jotka hyödyntävät puualan tuotannon sivutuotteita esimerkillisesti. Puulaaksossa toimivat myös puualan yrityksistä mm. Huliswood ja Valwood.

Honkarakenne Oyj tekee hirsitaloja sekä kotimaahan että vientimarkkinoille. Sen liikevaihto on 43 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 137 henkeä. Honkarakenteella on johtamisjärjestelmä ISO 9001 ja ympäristöjärjestelmä ISO 14001.

Epira Oy:n liikevaihto on 1,2 miljoonaa euroa ja se työllistää seitsemän henkeä. Epiran päätuoteita ovat eläinkuivikkeet maatalouteen ja lemmikeille. Lisäksi Epira tekee imeytyspurua teollisuudelle öljyn ja rasvojen imeytykseen sekä lastuvillaa mm. pakkauksiin ja pehmusteeksi. Epiralla on resurssitehokkuutta käyty systemaattisesti läpi.

Tehostamisen mahdollisuus  

Honkarakenteen tuotannon ylijäämänä syntyy paljon kutterilastua. Myös hirrenpätkiä, asetekappaleita ja sahatavaraa, joka ei täytä Hongan hirsituotannon korkeita laatuvaatimuksia, jää tuotannossa hyödyntämättä.

Toimenpiteet

  • Honkarakenteen ja Epiran välille rakennettiin putki, jota pitkin kutterinlastu tulee suoraan Epiran siiloon.
  • Kuoren lisäksi osa Hongan tuotannossa syntyvästä katkaisuhukasta ym. puuaineksesta menee haketettuna Puulaakson Energialle lämmöntuotantoon.
  • Epiralle tulee raaka-aineita myös muista puualan yrityksistä. Esimerkiksi sahaukseen kieroutensa vuoksi kelpaamaton puutavara on hyvää ja puhdasta puuta jalostettavaksi eläintenkuivikkeiksi.
  • Muovijäte kierrätetään. Epiralla muovijäte viedään paikalliselle jäteyhtiölle Sammakkokankaalle, josta se menee hyödynnettäväksi. Honkarakenteen muovijäte toimitetaan L&T:n Muoviportille. Sähkön, energian ja veden kulutusta seurataan molemmissa yrityksissä.
  • Kummallakin on tavoitteena edelleen tehostaa materiaalin käyttöä.
  • Epira on testannut yhdessä VTT:n ja Lahden ammattikorkeakoulun kanssa muovin korvaamista purulla ns. komposiittituotteissa. Tätä varten on kehitetty uusi tuotantolinja, jonka ansiosta puusta voidaan tehdä eri raekokoja.
  • Molemmissa yrityksissä henkilökunnan koulutuksetkin pyritään järjestämään resurssitehokkaasti niin että kouluttaja tulee paikanpäälle Karstulaan.

Lataa pdf -esite

Lisätietoja

Puulaakso
Epira Oy, 044 043 7472, epira(at)epira.fi, www.epira.fi
Honkarakenne Oyj, 020 5757 00, info(at)honka.com, www.honka.fi