Yritysesimerkki: Destaclean Oy

Jalostettuja kierrätysmateriaaleja

Destaclean Oy:n (ennen Destamatic) tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä kierrätysmateriaaleja ja -tuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden vastaanotosta ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen innovatiivisten kierrätysmateriaalien ja -tuotteiden tuotantoon. Sekalaisen rakennusjätteen vastaanotto ja käsittely vuodessa vastaa n. 10 - 15 %:n markkinaosuutta Helsingin seudulla.

Tehostamisenmahdollisuus

Rakennusjätteen osalta Suomen tavoitteena on saavuttaa 70 prosentin kierrätysaste materiaalikierrätyksenä vuonna 2020. Destaclean prosessoi jätteistä kierrätysraaka-aineita tai energiatuotannon polttoainetta ja tuottaa uusia innovatiivisia kierrätysmateriaaleja ja –tuotteita. Yksi ensimmäisistä tuotteista on Destaclean® Puukivi, joka soveltuu piha- ja ympäristörakentamiseen. Puukivi on betoniteknologiaan perustuva komposiitti, joka sisältää 20 – 60 tilavuus % kierrätyspuumurskeesta valmistettua puhdasta puukuitua. Puukivestä voidaan valmistaa eri käyttötarkoituksiin soveltuvia ekologisia tuotteita, joiden erikoisominaisuuksina ovat keveys, äänen eristävyys, työstettävyys ja kestävyys kuin myös ulkonäkö.

Toimenpiteet Kierrätetyn raaka-ainepohjan laajentamiseksi yritys investoi voimakkaasti tuotekehitykseen ja Tuusulaan Kelatien kierrätyslaitokseen, joka päivitetään moderniksi raaka-ainetehtaaksi v. 2018 aikana.

Tulokset

  • Innovaatiot ja tekniset päivitykset mahdollistavat rakennusjätteen kierrätysasteen kasvattamisen ja uusien kierrätystuotteiden monipuolistamisen ja kehittämisen.
  • Sekalaisesta rakennusjätteestä erotetut muovijakeet soveltuvat myös uusien kierrätyskomposiittien valmistukseen.
  • Investointi mahdollistaa kierrätyskomposiittituotteiden valikoiman kehittämisen ja laajentamisen; esim. liikenne-esteet, meluseinät, linja-autopysäkkien pohjalaatat jne.

Jatkuvan kehittämisen myötä Destaclean pystyy tuottamaan laajempaa kierrätysraaka-ainepohjaa, joka mahdollistaa uusien tuotteiden kehittämisen ja edesauttaa niiden kansainvälistymistä.

Lataa pdf -esite

Lisätietoja:

Destaclean Oy, www.destaclean.fi, P. 040 595 9253, myynti(at)destaclean.fi

Destaclean Oy on vuonna 1998 perustettu kotimainen, yksityisomisteinen materiaalien kierrätysalan yhtiö. Toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä. Destaclean työllistää 20 henkilöä suoraan ja 20 – 30 henkilöä yhteistyöverkostossa. Liike-vaihto on noin 9 Meur. Yritys tähtää tuotteillaan ja kierrätysraaka-aineillaan myös kansainvälisille markkinoille.