Millä yksinkertaisilla keinoilla voi suojautua digimaailman kommelluksilta?

1. Suojaa sähköpostitilisi huolellisesti. Henkilökohtainen sähköpostitilin osoite toimii usein käyttäjätunnuksena moniin muihin palveluihin. Siksi sähköpostitili kannattaa suojata vahvalla salasanalla, jota ei käytetä missään muussa palvelussa. Vahva salasana on riittävän pitkä, sisältää kirjaimia ja symboleja. Käytä aina salasanoja jotka eivät merkitse tai edusta mitään sinuun liitettävää ja tuttua, kuten vaikkapa lapsen tai kissan nimiä. Voit ottaa käyttöön myös kaksivaiheisen tunnistautumisen, josta kerrotaan 3. kohdassa.

2. Pidä järjestelmä- ja ohjelmistopäivitykset ajan tasalla. Uusimpien päivitysten mukana saat laitteillesi myös tuoreimmat virus- ja haittaohjelmapäivitykset. Pidä päivitystoiminto automaattisena. Laite muistuttaa, kun uusimmat päivitykset ovat saatavilla, älä jätä tätä muistutusta huomioimatta. Päivitys kannattaa tehdä heti, kun se on saatavilla. Jos et tykkää päivitysten aiheuttamista pienistä keskeytyksistä, voit tarvittaessa muuttaa päivitysasetuksia siten, että laite päivittyy ajankohtana, jolloin todennäköisimmin et laitetta tarvitse (esim. yöaikaan).

3. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista kirjautuessasi sähköpostitilillesi. Vaikka laitteesi suojaksi keksimäsi salasana olisi kuinka hyvä, se periaatteessa saattaa olla murrettavissa tai joutua syystä tai toisesta vieraisiin käsiin. Mikäli sinulla on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen, rikollinen ei pelkän salasanan avulla käyttäjätilillesi pääse. Kaksivaiheinen tunnistautuminen toimii esimerkiksi siten, että kun olet syöttänyt kirjautumisen yhteydessä käyttäjätilisi salasanan, saat vielä tämän jälkeen puhelimeesi varmennekoodin, jolla vahvistat kirjautumisesi jo annetun salasanan lisäksi. Tämä menetelmä toimii useimmissa verkkopalveluissa. Lisätietoa kaksivaiheisesta tunnistautumisesta saa palveluntarjoajien nettisivuilta.

4. Ota käyttöön salasanapalvelu. Salasanapalvelu on sovellus, joka tallettaa kaikki salasanasi turvallisesti, ilman että sinun pitää muistaa niitä ulkoa. Osa salasanapalveluista voidaan synkronoida eri laitteille, joita käytät, jolloin palveluun on vaivatonta kirjautua huolimatta siitä missä olet ja mikä laite on käytössäsi. Salasanapalvelu voi myös halutessasi generoida puolestasi uusia salasanoja palveluihin kirjautumista varten. Voit tutustua erilaisiin salasanapalveluvaihtoehtoihin netissä.

5. Suojaa älylaitteesi lukitsemalla näyttö PIN-koodilla, salasanalla tai sormenjäljellä. Jos laitteesi joutuu vääriin käsiin, hukkuu tai unohtuu jonnekin, löytäjä ei pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi ja kuviisi. Käytä aina koodia tai salasanaa, joka ei ole helposti arvattava.

6. Ota varmuuskopiot säännöllisesti. Tallenna laitteesi sisältämät tiedot luotettavaan pilvipalveluun tai ulkoiselle kovalevylle. Silloin laitteen rikkoutuessa, viruksen, haittaohjelman tai hakkerin iskiessä sinulle tärkeät kuvat ja tiedot ovat aina tallessa.