TurveHackathon

Turvehackathon – askelia kohti hiilineutraalia liiketoimintaa

Turve herättää tunteita ja keskustelua. BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa hakemaan Berner Oy:lle ja Tikalan Oy:lle uusia turpeen korvaavia ratkaisuja kasvualusta- ja maanparannustuotteisiin. Turpeen energiakäytöstä ja uusien turvekenttien avaamisesta luopuminen ovat osa EU-tason strategiaa, jolla pyritään vähentämään ilmastoon ja luontoon kohdistuvia vaikutuksia. EU on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä, Suomi jo vuoteen 2035.

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut kuluvan vuoden keväällä työryhmän selvittämään, miten turpeen käyttöä voidaan suunnata polton asemasta korkeamman jalostusasteen innovatiivisiin tuotteisiin. Uudet kotimaiset ratkaisut tuovat uudenlaista liiketoimintaa ja työpaikkoja muuttuvalle alalle. Berner Oy ja Tikalan Oy ottivat haasteen vastaan löytääkseen uusia, turpeen korvaavia biopohjaisia vaihtoehtoja.

Tervetuloa ratkaisemaan haastetta! 

"Turve herättää tunteita ja keskustelua. BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa hakemaan Berner Oy:lle ja Tikalan Oy:lle uusia turpeen korvaavia ratkaisuja kasvualusta- ja maanparannustuotteisiin."

Mikä on turvehackathon?

BioPaavo ja Kasvu Open avaavat yhteistyössä Berner Oy:n ja Tikalan Oy:n kanssa turvehackathonin, jonka tavoitteena on löytää vaihtoehtoja turpeelle ja samalla kehittää kestävää ja ympäristöystävällistä liiketoimintaa. Turpeen korvaavia ratkaisuja on jo aiemmin kartoitettu ja tutkittu useassa eri hankkeessa. Haaste tarjoaa mahdollisuuden tuoda ideat yhteen niiden edelleen kehittämiseksi ja uusien mahdollisuuksien tunnistamiseksi.

Berner Oy on 137-vuotias, aikaansa seuraava suomalainen perheyritys, jonka kotimaiset ja kansainväliset tuotemerkit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Berner kehittää, valmistaa, maahantuo ja markkinoi tuotteita mm. kotipuutarhanhoitoon, kodin- ja autonhoitoon, hygieniaan, terveyhdenhuoltoon ja ammattiviljelyyn. Tikalan Oy on saarijärveläinen yritys, joka valmistaa ja pakkaa yhteistyökumppanilleen Berner Oy:lle kasvualustoja, kompostointituotteita ja lannoitteita GreenCare -tuotemerkillä.

Osallistujat

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tiimisi voi koostua oman organisaatiosi edustajista tai voit muodostaa organisaatiorajat ylittävän joukkueen juuri tätä haastetta varten!

Tuomaristo

Tuomaristoon kuuluvat edustajat Berner Oy:stä ja Tikalan Oy:sta, BioPaavo by JAMK:sta, Kasvu Openista sekä edustajat kahdesta asiantuntijaorganisaatiosta.

Miksi kannattaa osallistua?

  • Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia
  • Pääset verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa
  • Finalistina saat asiantuntijat sparraajiksesi ratkaisujen hiomisessa ja yhteistyön rakentamisessa
  • Sinulla on mahdollisuus liiketoimintayhteistyöhön toimeksiantajayritysten kanssa

Aikataulu

  • Ilmoita ideasi ja tiimisi mukaan viimeistään ma 11.1.2021 Alustavan ehdotuksen tulee kuvata ratkaisu pääpirteissään sekä arvio sen toteutettavuudesta ja siihen tarvittavista yhteistyökumppaneista ja resursseista.
  • Jatkoon valitut julkaistaan pe 15.1.2021
  • Kickoff -tilaisuus järjestetään to 21.1.2021, jolloin osallistujatiimit tapaavat toisensa ja toimeksiantajayritysten edustajat. Tilaisuuteen voi osallistua sekä BioPaavossa Saarijärvellä, että verkon kautta.
  • Hackathon-haaste huipentuu to 18.2.2021, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus. Tapahtuma järjestetään BioPaavossa Saarijärvellä

Lisätietoja

Merja Rehn, BioPaavo: etunimi.sukunimi@jamk.fi, puh: 0505189766
Arja Laivonen, Berner Oy: etunimi.sukunimi@berner.fi, puh: 0407729065

Järjestäjä

BioPaavo by JAMK on biotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä biotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden, robotiikan ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemityön rakentaminen. Kyseessä on Keski-Suomen liiton EAKR-rahoitteinen hanke, joka päättyy vuoden 2022 lopussa ja jatkaa sen jälkeen työtään laajalla rahoituspohjalla.

Yhteistyössä

Kasvu Open Oy on Keski-Suomen kauppakamarin voittoa jakamaton yleishyödyllinen tytäryhtiö, jonka ydinajatus on kohtauttaa kasvuyrityksiä ja huippuasiantuntijoita. Kasvu Open on valtakunnallinen kasvuyritysten sparrausohjelma. Kasvu Openin sparrausprosessi on sovellettu Jyväskylän yliopiston kasvuyritystoiminnan professori Marko Sepän ja hänen tiiminsä kehittämästä Kasvun Kiitorata -metodista.

 

Turvehackathonin osallistujat valittu

Lue lisää: Kymmenen tiimiä lähtee ratkomaan Turvehackathonia