Metsä- ja luontopalveluiden kehittäminen

Metsä- ja luontoalaan kohdistuu nykyisellään kokonaiskestävyyden haaste, minkä vuoksi metsän ja luonnon hoidon suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan uutta osaamista ja uusia toimijoita. Myös metsänomistajakunta on uusiutumassa ja osin kaupunkilaistumassa, omistajilla ei aina ole osaamista hoitotoimenpiteiden valinnassa.

Näistä näkökulmista metsä- ja luontopalveluiden palvelumarkkinan odotetaan olevan kasvussa ja tarjoavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia nykyisille ja uusille toimijoille. Hankkeen tavoitteena onkin tuottaa uutta osaamista ja edistää liiketoimintaa, joiden seurauksena eristyisesti suometsien käytön ilmastovaikutukset pienenevät.

Tapaamisia opiskelijoiden kanssa, työpajat verkostolle ja metsäalan toimijoille

Tammikuun 2024 aikana tapasimme hankkeen kohderyhmää useissa erilaisissa tapahtumissa. Jyväskylän yliopiston Luoti-työelämäpäivässä pääsimme keskustelemaan luonnontieteiden opiskelijoiden kanssa mm. metsänhoidon nykytilasta ja siinä askarruttavista asioista. Lisäksi pääsimme aloittamaan kaksi Jamkin opiskelijoiden osana opintojaan tekemää selvitystä, jotka liittyvät metsäalan tunnettuuden lisäämiseen ja liiketoimintapotentiaalin kartoittamiseen.

10.1.2024 aloitimme hankesuunnitelman mukaisesti keskisuomalaisen metsäluonto-osaamisen verkostotyön tapaamalla Keski-Suomen liiton, ELYn, Metsäkeskuksen sekä oppilaitosten edustajia. Tapaamisen tavoitteena oli tunnistaa metsien merkitys Keski-Suomessa, tarpeita osaamiskeskittymälle, sekä sen toiminnan tarkoitusta ja ydinsisältöä. Verkostotyön etenemistä käsitellään tarkemmin myöhemmin omassa yhteydessään.

Verkostotyöpajan osallistujat toivat esille metsän vahvan roolin Keski-Suomessa. Metsästä saatavien tuotteiden arvonlisään ja jalostusasteen nostamiseen olisi kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Uusien ansaintamallien ennakoidaan kiinnostavan ja tähän suuntaan ohjaa myös metsien käytöstä käytävä keskustelu. Uudet liiketoimintamallit vaativat kuitenkin osaamisen kehittämistä.

Uuden liiketoiminnan kehittämisen näkökulmiin paneuduttiin tarkemmin 26.1.2024 järjestetyssä metsä- ja luontotoimijoiden työpajassa, jonka tavoitteena oli koota yhteen syötteitä metsä- ja luontopalveluliiketoiminnan tulevaisuudesta. Paikalla oli useiden organisaatioiden henkilöstöä sekä opiskelijoita.

Kuvassa on luokkatila, jossa istuu useita ihmisiä selkä kuvaajaan päin. Kuvan taka-alalla, luokan edessä seisoo puhumassa nainen.
Näyttöleike Padlet-alustalta. Taululla näkyy sarakkeita, joiden alle on koottu osallistujien vastauksia.

Työpajan tavoitteena oli selvittää millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia ennakoidaan syntyvän, mikä palvelutarjonnan kehittymistä rajoittaa ja millaisin toimin rajoitteita voitaisiin poistaa.

Mielenkiintoista oli, että ennakoiduissa palveluissa ja liiketoimintamalleissa korostuivat erilaiset palvelut, tuotteiden osuus oli selvästi pienempi. Perinteisten tuotteiden ja palveluden rinnalle ennakoitiin syntyvän mm. erilaisia terveys- ja hyvinvointipalveluita sekä metsänhoidon neuvonta- ja suunnittelupalveluita, kuten kosteikkojen ja ennallistamiskohteiden rakentaminen suunnittelu ja rakentaminen, hiilitaselaskelmat ja biodiversiteettikartoitukset. Luonto matkailukohteena on edelleen pinnalla, mutta sen nähtiin olevan laajempi mahdollisuus, kuin ehkä aiemmin on tunnistettu. Suomalaiselle luonto on lähellä ja rauhaa lähdetään etsimään sieltä. Suomalainen kaupunkielämä saattaa kuitenkin olla metropolien vilskeestä tulevalle rauhan paikka. Näin myös matkailupalveluilla saattaa olla pontentiaalia kohteissa, joita emme ole vielä tunnistaneet.

Uusien liiketoimintamallien rajoitteena nähtiin olevan muunmuassa markkinointiosaamisen puute, sekä yhteistyöverkostojen riittämättömyys. Myös liiketoimintaan liittyvien asenteiden muutosta tarvitaan, niin oman toiminnan kehittämisessä, kuin yhteistyön ja yrittäjäkumppaneiden tukemisessa. Erityisesti juuri näihin mainittuihin haasteisiin vastaamalla nähtiin mahdollisuus edistää luontopalveluliiketoiminnan kehittymistä. Syötteitä toimenpiteisiin on nyt saatu ja jo hanketiimille viety jatkokehitettäviksi. Selvitys tukee erityisesti liiketoimintaosaamisen opintomateriaalin sekä viestintätoimien toteutusta.