Rita Varonen

Rita Varonen

Rita Varonen on toiminut Cantinovumin taiteellisena johtajana vuodesta 1993 lähtien. Varosen ohjauksessa Cantinovum on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavien, uutta musiikkia esittävien kuorojen joukossa.

Unkarilaissyntyinen Varonen on valmistunut diplomikuoronjohtajaksi Budapestin Liszt-Akatemiasta vuonna 1987. Lisäksi hän on suorittanut tutkinnon puhallinorkesterinjohdosta ja opiskellut laulua. Kuoronjohtoa Varonen on opiskellut István Párkain ja Péter Erdein johdolla sekä osallistunut muun muassa László Heltayn, Tõnu Kaljusten, Jorma Panulan ja Stefan Sköldin kursseille. Nykyisin Varonen toimii toimii lehtorina opetusaineinaan kuoron- ja orkesterinjohto ja on suosittu kuoronjohdon kouluttaja ympäri maailmaa.

Rita Varonen on johtanut kuoro- ja orkesterikonsertteja eri puolilla Eurooppa ja Yhdysvaltoja sekä esiintynyt radio- ja TV-lähetyksissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Varosen kuorot ovat levyttäneet ja saaneet palkintoja sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa. Rita Varonen johtaa Cantinovumin lisäksi Jyväskylän Naislaulajia, Suomen Ortodoksista Kanttorikuoroa sekä puhallinorkesteri Aaltoa. Varonen on toiminut Suomen Naiskuoroliiton taiteellisena johtajana vuosina 2007-2015.

Rita Varoselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Harald Andersén –palkinto vuonna 1996 suomalaisen kuorokulttuurin ansiokkaasta kehittämisestä. Samana vuonna Varonen sai myös johtajapalkinnon Kokkolan kansallisessa naiskuorokatselmuksessa. Italiassa lokakuussa 2001 järjestetyssä kansainvälisessä Mariele Ventre -kuoronjohtajakilpailussa Varonen sijoittui toiselle sijalle. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry valitsi Varosen Vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2004. Vuonna 2009 Varonen valittiin parhaaksi kuoronjohtajaksi Slovakia Cantat -kuorokilpailussa sekä ABB Banská Bystrica -kuorokilpailussa. Vuonna 2012 Suomen laulajain ja soittajain liitto Sulasol myönsi Varoselle Klemetti-palkinnon hänen kuorojen ja kuorolaulun parissa tekemästään tuloksekkaasta työstä.