Esittely

Cantinovum

Kamarikuoro Cantinovum, Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) edustuskuoro, on perustettu vuonna 1989, tavoitteenaan tehdä taiteellisesti korkeatasoista kuoromusiikkia, uudistaa ohjelmistoa nopealla tahdilla sekä kehittää kuoron moni-ilmeistä sointia. Kuoron noin 30 laulajasta suuri osa opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, Jyväskylän yliopistossa tai Gradiassa, mutta kyseessä ei silti ole pelkästään opiskelijakuoro, vaan kuka tahansa voi liittyä mukaan. Kuoroa johtaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kuoronjohdon lehtorina toimiva Rita Varonen. Kuoro harjoittelee tiistaisin Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa ja pitää lisäksi harjoitusleirejä muutaman kerran vuodessa.

Cantinovumin ohjelmisto koostuu orkesteri- ja a cappella -teoksista, renessanssista aina moderniin musiikkiin. Kuoron nimi on mukailtu latinan sanoista canticum novum, "uusi laulu". Nimensä mukaisesti Cantinovum onkin kantaesittänyt jo kolmisenkymmentä teosta. Cantinovumille ovat säveltäneet kappaleita muun muassa Liisa Matveinen, Jan Hellberg, Jaakko Mäntyjärvi, Juha Holma, Jussi Chydenius, Mia Makaroff, Heikki Korhonen, Pascal Martiné, Sandra Milliken, Robert A. M. Ross ja Hreidar Ingi Thorsteinsson. Cantinovum on tehnyt useita kertoja yhteistyötä Jyväskylä Sinfonian ja muiden orkestereiden kanssa.

Cantinovum on julkaissut neljä levyä: Commissioned by Cantinovum (2000), Lauloa minä lupasin (2006), Suven henki (2012) sekä Joutuos jouluyö (2014). Kuoron ensimmäinen levy, Commissioned by Cantinovum, sisältää uutta suomalaista kuoromusiikkia, joka on Cantinovumin tilaamaa tai sille omistettua. Toisen levyn, Lauloa minä lupasin, laululyriikka perustuu suomalaiseen kansanrunouteen ja Kalevalaan. Suven hengen kappaleista kolme on kuoron tilausteoksia ja neljä ensilevytyksiä. Joutuos jouluyö -levyllä kuullaan perinteisten joululaulujen lisäksi mielenkiintoisia uudempia teoksia, kuten ensilevytykset Jussi Chydeniuksen, Liisa Matveisen ja Mikko Sidoroffiin uusista joululauluista.

Cantinovum on tehnyt useita esiintymismatkoja ulkomaille ja vieraillut Liettuassa, Kreikassa, Unkarissa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Slovakiassa, Islannissa, Saksassa, Irlannissa ja Puolassa. Historiansa aikana Cantinovum on osallistunut myös menestyksekkäästi niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin kuorokilpailuihin. Kuoron saavutuksiin lukeutuvat muun muassa kaikkien sarjojen voittaja -palkinto akateemisten kuorojen kilpailusta Banská Bystricasta Slovakiasta 2009 sekä sekakuorosarjan ensimmäinen palkinto Flandersin kansainvälisillä kuorofestivaaleilta Belgiasta 1999. Toukokuussa 2014 Cantinovum osallistui Corkissa, Irlannissa järjestettävään arvostettuun Fleischmann International Trophy Competition -kuorokilpailuun ja sijoittui kokonaiskilpailun kahdeksanneksi. Cantinovumille on myönnetty myös kaksi kultaleimaa Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2003 ja yksi kultaleima vuonna 2015.