FitBack - eurooppalainen lasten ja nuorten fyysisen kunnon mittaus- ja palautejärjestelmä

FitBack-hankkeessa luotiin eurooppalainen verkkopalvelu lasten ja nuorten kunnon seurantaan. FitBack-hanketta jatkaa kansainväinen asiantuntijaverkosto, joka koostuu koululaisten fyysisen kunnon mittaamisen ammattilaisista. 

Lapsi kiipeää kiipeilyseinällä.

FitBack-hankkeen verkkopalvelu on kansalaisten, tutkijoiden ja päättäjien vapaasti käytettävissä.

Erasmus+ -rahoitteisen FitBack-hankkeen koordinaattorina toimi Ljubljanan yliopisto Sloveniasta. Verkostoon kuului kymmenen merkittävää toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Suomesta oli mukana ainoana toimijana Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes.

”Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes koordinoi FitBackin Suomen osahanketta. Yhteistyökumppaneina olivat Jyväskylän yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. FitBack avasi Likesille kansainvälisiä verkostoja ja uusia kansainvälisiä TKI-hankkeita”, kertoo hankkeen suomalaisena koordinaattorina toiminut Likesin johtava tutkija Tuija Tammelin.  

Kansainvälinen asiantuntijaverkosto jatkaa hankkeen jälkeen

Likesin johdolla hankkeessa toteutettiin katsaus, jossa kartoitettiin Euroopassa tällä hetkellä käytössä olevat lasten ja nuorten fyysisen kunnon seuranta- ja palautejärjestelmät. Katsaus tuotti uutta tietoa eurooppalaisten maiden lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn seurannasta. Katsaus julkaistiin Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -lehdessä maaliskuussa 2024.

FitBack-katsaukseen on koottu myös kymmenen askeleen ohjeistus maille, jotka aikovat ottaa käyttöön lasten ja nuorten fyysisen kunnon mittaus- ja seurantajärjestelmän.

FitBack-hanke oli käynnissä vuosina 2020-2022, ja FitBackin kansainvälisen asiantuntijaverkoston yhteistyö on jatkunut hankkeen päättymisen jälkeen.

Ohjeita seurantajärjestelmien käyttöönottoon

FitBack-hankkeessa oli mukana maita, joilla on käytössä lasten kunnon kansallinen seurantajärjestelmä sekä maita, joilla niitä ei vielä ollut.

FitBack on koonnut ohjeistuksia maille, jotka aikovat ottaa käyttöön kansallisen lasten ja nuorten fyysisen kunnon mittaus- ja seurantajärjestelmän. Hankkeen innoittamana Viro on kääntänyt Fitback-verkkosivut materiaalit viron kielelle liikunnanopettajien työn tueksi ja Skotlanti on kehittänyt Fitback Scotland -mittausjärjestelmää.

FitBackin verkkosivuilta löytyvien työkalujen avulla voi perehtyä fyysisen kunnon seurantajärjestelmän suunnitteluun ja käyttöönottoon. Sivustolta löytyy materiaalia järjestelmän suunnitteluun, mittausten toteuttamiseen, palautteenantoon sekä fyysisen kunnon kehittämiseen.  

FitBackin verkkoalustalta löytyy ohjeet lasten ja nuorten kuntomittauksiin. Mittaukset tehdään yhdessä aikuisen kanssa. Henkilökohtaisen kunnon arvioinnin lisäksi sivuille on koottu vertailtavaa tietoa poliittisen tason linjausten tekemiseen. 

Lapsuuden fyysinen kunto luo pohjaa aikuisuuden työkyvylle

FitBack-verkosto painottaa fyysisen kunnon yhteyttä terveyteen ja toimintakykyyn. 

Fyysinen kunto kuvaa lasten ja nuorten terveydentilaa kokonaisvaltaisesti, ja se on tärkeä mittari ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa. Fyysinen kunto on pohja fyysiselle toimintakyvylle, jonka riittävä taso tukee muun muassa työssä jaksamista ja työurien pidentämistä. 

Kansainvälisesti fyysistä kuntoa arvostetaan lasten ja nuorten terveydentilan mittarina, ja sitä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, kansallisten trendien seurantaan sekä ulkoisten sokkien, kuten pandemia-ajan vaikutusten arvioitiin.

Uutinen

Move! arvioitu eurooppalaisten seurantajärjestelmien kärkijoukkoon

Suomessa käytössä oleva Move! on arvioitu yhdeksi laadukkaimmaksi lasten ja nuorten fyysisen kunnon seuranta- ja palautejärjestelmäksi Euroopassa.

Lisätietoja

Tuija Tammelin

Johtava tutkija, liikunnan ja terveyden tutkimus, Principal Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400247998

Fitback - The European Network for the Support of Development of Systems for Monitoring Physical Fitness of Children and Adolescents

  • Hanketyyppi: Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle, yhteistyöhanke
  • Hankeaika: 01/2020 - 06/2022
  • Koordinaattori: University of Ljublana, Slovenia
  • Kumppanit:  European Physical Education Association, Sveitsi, Faculdade De Motricidade HumanA, Portugali, Libera Universita Di Bolzano, Italia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Likes, Suomi, Magyar Diaksport Szovetseg, Unkari, Sveuciliste U Zagrebu KinezioloskifakulteT, Kroatia, Tartu Ulikool, Viro, Universidad De Granada, Espanja, Univerzitet U Beogradu, Serbia
  • Rahoitus: 399 900 €

 

Likesin kansainvälisiä hankkeita