Tietoa projektista

Botti ojentavan kätensä maassa istuvaa ihmistä kohti

AIRE-hankkeen tarkoituksena on edistää kuntoutusalan digiloikkaa ja kehittää kuntoutujan omaa aktiivista roolia tukevia uudenlaisia digitaalisen kuntoutuksen palveluita. Tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista kuntoutusalalla sekä kehittää yhteistyössä palveluntarjoajien ja käyttäjien kanssa keskusteleva tekoäly eli chatbot kuntoutuksen toimintaympäristöä varten.

Kartoitamme AIRE-hankkeen (9/2021-08/2023) aikana kokonaisvaltaista ymmärrystä keskustelevan tekoälyn hyödyistä ja haasteista kuntoutuskentällä. Katsaukseen kootaan olemassa olevaa ja projektin aikana muodostunutta kokemustietoa eri aihepiireistä, kuten

  • Minkälaisissa kuntoutusprosessien vaiheissa keskustelevaa tekoälyä voitaisiin hyödyntää
  • Missä keskusteleva tekoälykehitys kulkee tällä hetkellä sotealalla
  • Minkälaisia keskustelevan tekoälyn ratkaisuja markkinoilla on
  • Minkälaisia käyttöönottoon ja käyttämiseen liittyvä ennakkoasenteita, esteitä ja haasteita on tunnistettu
  • Mikä on yleisesti tekoälyn potentiaali ja mahdollisuudet kuntoutuksessa

Projektin aikana rekrytoimme mukaan palvelutarjoajia yksityiseltä ja julkiselta sektorilta, ja heidän kanssaan yhteistyötä tehden tunnistetaan sellaiset kuntoutusprosessien vaiheet ja kuntoutujaryhmät, joiden tarpeisiin keskustelevaa tekoälyä voisi parhaiten soveltaa. Yhteistyö pitää sisällään yhteisiä työpajoja, kyselyitä sekä aktiivista vuorovaikutteista keskustelua. Tämän tiedonkeruun ja asiakasymmärryksen keräämisen pohjalta rakennetaan ja koulutetaan keskustelevan tekoälyn ratkaisuja (chatbotteja), jotka sisältävät kuntoutuksen eri vaiheissa käytössä olevia keskustelupolkuja.

Chatbotteja pilotoidaan ja testataan kuntoutusalan palveluntuottajien kanssa; kerätään palautetta, tunnistaan vahvuudet ja kehittämisenkohteet, parannetaan ja kehitetään alustaa. 

Projektin tuloksena syntyvät:

  • Bottiverkosto, joka muodostaa keskustelevaa tekoälyä hyödyntävän digitaalisen kuntoutuksen alustan
  • Avoimeen lähdekoodiin pohjautuva toteuttamiskelpoinen alustaratkaisu (Proof of Concept), jonka avulla kuntoutusalan toimijat voivat ottaa käyttöön keskustelevan tekoälyn ratkaisuja soveltuvissa tilanteissa
  • Digitaalinen julkaisu, joka sisältää selkeän kuvauksen keskustelevan tekoälyn mahdollisuuksista ja kehittämisprosessista osana kuntoutusprosessia

AIRE-hankkeen toimenpiteet ja tehtävät toteutetaan koko projektin ajan kuntoutuksen palveluntarjoajien ja loppukäyttäjien kokemuksia sekä näkemyksiä kuunnellen.

Katso AIRE-pilottibottien tietosuojaseloste tästä ja hankkeen fokusryhmähaastattelujen tietosuojaseloste täältä.

Projektin toteutusaikataulu on 1.9.2021-31.8.2023, rahoittava viranomainen Pirkanmaan liitto ja tuen maksaja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Projektipäällikkö

Kirsi Heiskanen

Asiantuntija, Specialist
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358405942880