jamk.fi

Ammatillinen opettajankoulutus antaa opettajan työssä tarvitsemasi pedagogisen kelpoisuuden. Opinnoista saat myös kouluttajan taitoja, joista on hyötyä kaikissa työyhteisöissä.

Aikuiset opiskelijamme ovat eri alojen ammattilaisia, kuten insinöörejä, vestonomeja ja kauppatieteiden maistereita. Kaikille yhteistä on halu tehdä opetus- ja koulutustyötä. Osa jo toimiikin opettajina vailla pedagogista kelpoisuutta.

Opiskelu meillä kestää noin 1–2 vuotta, omasta opiskelutahdistasi riippuen. Opiskelet joko lähelläsi kokoontuvassa alueryhmässä, verkko-opiskeluryhmässä tai kansainvälisessä ryhmässä.

Suuri osa työllistyy opetustehtäviin ammatillisiin oppilaitoksiin tai ammattikorkeakouluihin. Koulutus antaa vahvan osaamispohjan myös työyhteisöjen koulutus- ja kehittämistehtäviin.

Opiskelu


Ammatillinen opettajankoulutus sisältää opettajan pedagogiset opinnot. Meillä opiskelu on nykyaikaista, joustavaa ja innostavaa.

Saat varmasti haltuusi koulutustyössä tarvittavat perusasiat, mutta pyrimme tarjoamaan jotain vielä enemmän – uusia ajatuksia, inspiraatiota ja asennetta. Onhan uuden oppimisen tarkoitus viedä elämässä eteenpäin.

Pedagogiikan perusteiden lisäksi perehdyt ajankohtaisiin koulutusteemoihin sekä sinua kiinnostaviin osa-alueisiin. Haluamme antaa tietotaitoa, jotta voit olla hyvä ohjaaja opiskelijoillesi ja tehdä opetustyöstä mielekästä myös itsellesi.

AOKK, numerot 1

Tietoa

Kerrytät vankan kasvatustieteiden ja ammattipedagogiikan tietopohjan. Saat nykyaikaisia vastauksia oppimistilanteisiin.

AOKK, numerot 2Taitoja

Opetusharjoitteluopinnoissa kehität taitojasi myös käytännössä valitsemassasi oppilaitoksessa tai yhteistyöorganisaatiossa.

AOKK, numerot 3Valinnaisuutta

Monikulttuurisuus, e-oppiminen, luova opetus... Laajenna osaamistasi haluamaasi suuntaan valitsemalla sinua kiinnostavat opinnot osaksi koulutusta.Toteutus

Ammatillinen opettajankoulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Koulutus sopii hyvin aikuisen opiskelijan elämään. Opintojen alussa teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jonka mukaan etenet.

Opiskelun kesto riippuu omasta opiskelutahdistasi ja tavoitteistasi. Voit opiskella joko kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti työn ohessa. Keskimäärin opiskelijamme valmistuvat 1–2 vuodessa, mutta opiskeluoikeus on kolme vuotta.

Hakuvaiheessa valitset, haluatko opiskella monimuotoisesti lähelläsi kokoontuvassa alueryhmässä vai verkko-opiskeluryhmässämme. Lisäksi voit hakea kansainväliseen, englanninkieliseen ryhmäämme. Lisää eri opiskelumuodoista on kerrottu alla.

 

Lisätietoa opinto-oppaassa

Tutustu opettajankoulutuksen opintokokonaisuuksiin ja osaamisalueisiin.

> Tutustu oppaaseen!

Vuoden 2015 opiskeluryhmät

Alueryhmät 2015Meillä voit opiskella alueryhmissä eri puolilla Suomea, verkko-opiskeluryhmässä tai kansainvälisessä ryhmässä englanniksi. Vuonna 2015 tarjolla ovat seuraavat ryhmät:

 • Etelä-Suomi
 • Joensuu
 • Jyväskylä
 • Kokkola ja Kalajokilaakso
 • Kuopio ja Iisalmi
 • Lappeenranta ja Kymenlaakso
 • Mikkeli ja Savonlinna
 • Seinäjoki ja Vaasa
 • Verkko-opiskeluryhmä (toteutus verkossa)
 • Kansainvälinen ryhmä (toteutus englanniksi).

Do you want to study in English?

Read more about our international Vocational Teacher Education.

Alueryhmä

Alueryhmän verkkopohjainen monimuoto-opiskelu yhdistää verkko-opiskelun joustavuuden sekä lähipäivien hyödyt. Alla on esitelty opintoja pääpiirteittäin, mutta esimerkiksi lähipäivien toteutuksesta sovitaan tarkemmin omassa ryhmässäsi.

Alueryhmän opiskelijana:

 • Kohtaat opiskelijatovereitasi ja kouluttajia kasvotusten lähipäivillä. Ensimmäisenä lukuvuonna on noin 12 lähipäivää (kaksi peräkkäistä arkipäivää) ja muutamia toisena vuonna.
 • Opiskelet itsenäisesti verkossa.
 • Teet paljon yhteistyötä kasvokkain tai verkossa oman oppimispiirisi kanssa.
 • Suoritat opetusharjoittelusi joko omaa opettajan työtäsi kehittäen tai valitsemassasi oppilaitoksessa.

Verkko-opiskeluryhmä

Verkko-opiskeluryhmässä opiskelet pääosin verkon välityksellä sekä yksin että yhdessä. Tämä opiskelumuoto edellyttää itsenäistä otetta opiskeluun sekä hyviä IT-taitoja ja toimivat verkkovälineet.

Verkko-opiskeluryhmän opiskelijana:

 • Kohtaat opiskelijatovereitasi ja kouluttajia opinnot aloittavilla lähipäivillä.
 • Lähipäivät ovat minimissään. Useimmiten osallistut verkossa puolen päivän mittaisiin webinaareihin, joita järjestetään ensimmäisenä lukuvuonna noin 10 ja muutamia toisena lukuvuonna.
 • Opiskelet itsenäisesti verkossa.
 • Teet verkossa paljon yhteistyötä opiskelijatovereidesi kanssa.
 • Suoritat opetusharjoittelusi joko omaa opettajan työtäsi kehittäen tai valitsemassasi oppilaitoksessa. Ohjausta ja arviointia varten teet videodokumentointia.

Lue lisää opiskelumuodoista

Mikä ryhmä sopii sinulle? Millaisia taitoja verkko-opiskelijalta vaaditaan? Tutustu tarkemmin eri opiskelumuotoihimme tästä linkistä.

Opiskelijoiden kertomaa

Millaisia kokemuksia opiskelijoillamme on opinnoista? Miten opiskelu opekorkeassamme käytännössä sujuu? Tutustu opiskelijatarinoihin!

Video: Santtu Eklund | Ammatillinen opettajankoulutus

"Oman ajankäytön hallinta korostui alusta asti. Yhteistä opetusta ei ollut kuin kuukausittaisissa webinaareissa, oman oppimispiirin tapaamisissa ja syventävissä opinnoissa. Lähes kaikki oppimistehtävät vuoden aikana oli mahdollista linkittää omaan opettajuuteen ja oppilaitokseen. Sain itse valita minulle sopivan lähestymiskulman."

Lue lisää

Kirsi Järvinen | Ammatillinen opettajankoulutus

"Työtehtäviini ei pääsääntöisesti kuulu opettamista, mutta teen paljon ohjaustyötä aikuisten tutkinnon suorittajien kanssa. Se motivoi hankkimaan vahvistusta omalle osaamiselle. Tiesin jo hakuvaiheessa haluavani mukaan verkko-opiskeluryhmään, mikä sopikin elämääni todella hyvin. Oppimistiimimme ilmapiiri oli niin avoin ja kannustava, että siinä oli mukava työskennellä."

Lue lisää

Sampo Salo | Ammatillinen opettajankoulutus

"Pystyin yhdistämään opettajaopinnot jo alkumetreiltä tiiviisti työelämävalmentajan työhöni. Vaikka pidän nykyisestä työstäni, haluan vielä joskus opettaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia. Toivottavasti tulevat työpaikat ovat paremmin saatavilla opettajaopintojen myötä."

Lue lisää

Video: Taru-Maija Heilala-Rasimov | Ammatillinen opettajankoulutus

"Hakiessani minulla ei ollut kasvatustieteellistä taustaa tai opettajakokemusta. Mielenkiintoisinta opinnoissa oli oppimisen ohjaaminen, koska pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja olen tehnyt urallani aiemminkin ohjaavaa työtä. Opinnot sain tehtyä intensiivisesti yhdessä vuodessa."

Lue lisää

Lue myös: Merikapteenista opettajaksi

Opettaja-lehden artikkeli merikapteenin ammatillisista opettajaopinnoista kertoo opiskelijamme Petri Luotion tarinan.  Lue artikkeli!

Hakeminen

Seuraavan kerran ammatillisen opettajankoulutuksemme opiskelupaikat ovat haettavana tammikuussa 2016.

Viimeisin hakuaika oli 7. - 27.1.2015. Alla olevaan aikajanaan on koottu vuoden 2015 hakuprosessin tärkeitä päivämääriä.

Hakujana 2015 opettajankoulutusSuosituin opekorkea 2015

JAMKin ammatilliseen opettajakorkeakouluun voit hakea opiskelijaksi alueryhmiimme eri puolilla Suomea, kansainväliseen ryhmään tai verkko-opiskeluryhmään. Hakijoilta edellytetään pääsääntöisesti soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja kolmen vuoden työkokemusta.

Opiskelijavalinnat tehdään hakemuspisteiden perusteella. Valituiksi tulleiden opiskelijoiden opinnot alkavat heidän valitsemassaan opiskeluryhmässä hakua seuraavana syksynä (syyskuussa 2015).

Vuonna 2015 ammatillisiin opettajakorkeakouluihin haettiin uudessa opintopolku.fi-verkkopalvelussa. Ohjeita hakemiseen löydät palvelun "Näin haet"-sivulta.

Siirry Opintopolku.fi-palveluun

1.
suosituin

Viime vuosina olemme olleet Suomen suosituin ammatillinen opettajakorkeakoulu. Suuri kiitos kuuluu jokaiselle hakijalle. Lupaamme jatkossakin palvella sekä nykyisiä että tulevia opiskelijoitamme parhaamme mukaan.

Hakukelpoisuus

Hakijoilta edellytetään pääsääntöisesti:

•    soveltuva korkeakoulututkinto
•    vähintään kolmen vuoden käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Poikkeuksena sosiaali- ja terveysalaa edustavalla hakijalla tulee olla joko soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kolme vuotta alan työkokemusta tai soveltuva ammattikorkeakoulututkinto ja  viisi vuotta alan työkokemusta. Yhteisten aineiden opettajaksi aikovilla tulee olla ylempi korkeakoulututkinto.

Kelpoisuusehdot perustuvat asetukseen opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (A 986/1998).

Mistä saan hakemuspisteitä?

Kaikkien hakukelpoisten hakemukset pisteitetään opiskelijavalintojen tekemiseksi. Hakemuspisteitä voit saada seuraavista osa-alueista:

 • tutkinnot
 • kasvatustieteelliset perusopinnot
 • ammatillinen ja pedagoginen täydennyskoulutus
 • työkokemus
 • opettaja- / kouluttajakokemus
 • yrittäjäkokemus
 • kansainvälinen tai monikulttuurinen opiskelu- tai työkokemus.

Opiskelijavalinnan pisterajat vaihtelevat vuosittain hakijaryhmän mukaan. Vuoden 2015 haussa pisteitysperusteet uudistuivat.

Haun uudistuneet valintaperusteet 2015

Haku 7. - 27.1.2015Ammatillisten opettajakorkeakoulujen valintaperusteet muuttuivat vuoden 2015 hakuun. Uudistuksen myötä aiempien vuosien opiskelijavalintojen pisterajat eivät ole vertailukelpoisia.

Perusteista saat selville, mitä haussa pisteitetään ja minkä verran saat hakemuspisteitä eri osioista. Lataa uudet valintaperusteet itsellesi alta:

Vinkki

Aiotko hakea ammatilliseen opettajankoulutukseen tammikuussa 2016? Toteutamme syksyllä verkkokoulutuksia, joista voit saada lisää hakemuspisteitä. Opinnot voidaan myös hyväksilukea osaksi koulutustasi, mikäli sinut valitaan opiskelijaksemme. Ilmoittautuminen alkaa huhtikuussa.

Tutustu koulutuksiin!

Jatko-opiskelu

Opettajaksi jo pätevöityneille tarjoamme 60 opintopisteen laajuisia ammatillisen erityisopettajan ja opinto-ohjaajan jatkokoulutuksia. Vuonna 2015 voit hakea Jyväskylän tai Kaakkois-Suomen alueryhmiin. Lue lisää:

Täydennyskoulutukset

Voit myös syventää pedagogista osaamistasi täydennyskoulutuksissamme, niin tekevät vuosittain myös parituhatta muuta osallistujaa. Tarjoamme sekä OPH:n rahoittamaa koulutusta että maksullista koulutusta.

Tutustu kattavaan tarjontaamme sivulla www.jamk.fi/opelle.

Pedagogisia opintoja musiikkipedagogi- ja tanssinopettajaopiskelijoille

Tiesitkö, että useiden ammattikorkeakoulujen musiikkipedagogi- ja tanssinopettajaopiskelijat saavat meillä opettajan pedagogisen pätevyyden osana tutkintoaan. Opekorkeassamme opiskelee vuosittain yli 400 AMK-opiskelijaa JAMKin musiikin koulutusohjelmasta sekä Savonian, Karelian ja Centrian ammattikorkeakouluista. Lue lisää.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää opiskelusta tai kysyä jotain hakemisesta? Laita sähköpostia opiskelijapalveluillemme opiskelijapalvelut.aokk(at)jamk.fi tai ota suoraan yhteyttä johon kuhun meistä.

Jouhiaho Katariina

Opintojen ohjaaja, Study Counsellor
Opettajien perus- ja jatkokoulutus, Post-degree programmes, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407525358

Leinonen Marika

Opintosihteeri, Student Services Secretary
Opettajien perus- ja jatkokoulutus, Post-degree programmes, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358403515261

Mölsä Sirpa

Opintosihteeri, Student Services Secretary
Opettajien perus- ja jatkokoulutus, Post-degree programmes, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358405593810

Tutustu opekorkeaamme

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, jonka toimintaan kuuluvat ammatillinen opettajankoulutus, täydennyskoulutus ja palvelutoiminta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Koulutamme osaavia opetusalan ammattilaisia ja tuemme kumppaneidemme kehitystä pedagogiikan eri osa-alueilla.

Tutustu toimintaan etusivullamme!

Löydät meidät Facebookista