jamk.fi

Ammatillinen opettajankoulutus pätevöittää sinut oman alasi opettajaksi. Opettajan pedagogiset opinnot antavat myös työyhteisöissä hyödyllisiä kouluttajan taitoja.

Aikuiset opiskelijamme ovat eri alojen ammattilaisia, kuten insinöörejä, vestonomeja ja kauppatieteiden maistereita. Kaikille yhteistä on halu tehdä opetus- ja koulutustyötä. Osa jo toimiikin opettajina vailla pedagogista kelpoisuutta.

Opettajaksi opiskelu kestää noin 1–2 vuotta, omasta aikataulustasi riippuen. Voit opiskella alueryhmissä eri puolilla Suomea, verkko-opiskeluryhmässä tai kansainvälisessä ryhmässä.

Suuri osa opiskelijoistamme työllistyy opetustehtäviin ammatillisiin oppilaitoksiin tai ammattikorkeakouluihin. Koulutus antaa vahvan osaamispohjan myös työyhteisöjen koulutus- ja kehittämistehtäviin.

Opettajaopinnot

Ammatillinen opettajankoulutus sisältää 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. Koulutuksen jälkeen sinulla on pedagoginen kelpoisuus oman alasi opettamiseen.

Pedagogiikan perusteiden lisäksi perehdyt opinnoissa ajankohtaisiin koulutusteemoihin sekä sinua kiinnostaviin osa-alueisiin. Haluamme antaa tietotaitoa, jotta voit olla hyvä ohjaaja opiskelijoillesi ja tehdä opetustyöstä mielekästä itsellesi.

Meillä opiskelu on nykyaikaista, joustavaa ja innostavaa. Saat varmasti haltuusi koulutustyössä tarvittavat perusasiat, mutta pyrimme tarjoamaan jotain vielä enemmän – uusia ajatuksia, inspiraatiota ja asennetta. Onhan uuden oppimisen tarkoitus viedä elämässä eteenpäin.

 

AOKK, numerot 1

Tietoa

Kerrytät vankan kasvatustieteiden ja ammattipedagogiikan tietopohjan. Saat nykyaikaisia vastauksia oppimistilanteisiin.

AOKK, numerot 2Taitoja

Opetusharjoitteluopinnoissa kehität taitojasi myös käytännössä valitsemassasi oppilaitoksessa tai yhteistyöorganisaatiossa.

AOKK, numerot 3Valinnaisuutta

Monikulttuurisuus, e-oppiminen, luova opetus... Laajenna osaamistasi haluamaasi suuntaan valitsemalla sinua kiinnostavat opinnot osaksi koulutusta.

Toteutus

Ammatillinen opettajankoulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Joustava monimuotokoulutus sopii hyvin aikuisen opiskelijan elämään. Opintojen alussa teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jonka mukaan etenet.

Opiskelun kesto riippuu omasta opiskelutahdistasi ja tavoitteistasi. Voit opiskella joko kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti työn ohessa. Keskimäärin opiskelijamme valmistuvat 1–2 vuodessa, mutta opiskeluoikeus on kolme vuotta.

Hakuvaiheessa valitset, haluatko tehdä opettajaopinnot monimuotoisesti lähelläsi kokoontuvassa alueryhmässä vai verkko-opiskeluryhmässämme. Lisäksi voit hakea kansainväliseen, englanninkieliseen ryhmäämme. Opiskelumuodoistamme kerrotaan lisää alempana tällä sivulle.

Lisätietoa opettajankoulutuksen opintokokonaisuuksista ja osaamisalueista löydät opinto-oppaastamme.

Tutustu oppaaseen! >>

 

Kiinnostuitko?

Jätä meille sähköpostiosoitteesi ja pidämme sinut ajan tasalla opettajankoulutuksen hakemiseen liittyvissä asioissa.

Liity lähetyslistalle!

Vuoden 2016 opiskelumuodot

Meillä voit opiskella opettajaksi alueryhmissä eri puolilla Suomea, verkko-opiskeluryhmässä tai kansainvälisessä ryhmässä englanniksi. Vuonna 2016 valittavanasi ovat seuraavat ryhmät:

 • Keski-Suomi
  (pääasiassa Jyväskylässä kokoontuvissa ryhmissä)
 • Itä-Suomi
  (pääasiassa Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa kokoontuvissa ryhmissä)
 • Kaakkois-Suomi
  (pääasiassa Mikkelissä, Savonlinnassa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa kokoontuvissa ryhmissä)
 • Länsi-Suomi
  (pääasiassa Vaasassa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Kalajokilaaksossa kokoontuvissa ryhmissä)
 • Etelä-Suomi
  (pääasiassa pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Tampereella kokoontuvissa ryhmissä)
 • Verkko-opiskeluryhmä koko Suomessa
  (toteutus verkossa)
 • Kansainvälinen ryhmä
  (toteutus englanniksi Jyväskylässä kokoontuvassa ryhmässä).

Do you want to study in English?

Read more about our international Vocational Teacher Education.

Alueryhmä

Alueryhmän verkkopohjainen monimuoto-opiskelu yhdistää verkko-opiskelun joustavuuden sekä lähipäivien hyödyt. Alla on esitelty opintoja pääpiirteittäin, mutta esimerkiksi lähipäivien toteutuksesta sovitaan tarkemmin omassa ryhmässäsi.

Alueryhmän opiskelijana:

 • Kohtaat opiskelijatovereitasi ja kouluttajia kasvotusten lähipäivillä. Ensimmäisenä lukuvuonna on noin 12 lähipäivää (kaksi peräkkäistä arkipäivää) ja muutamia toisena vuonna.
 • Opiskelet itsenäisesti verkossa.
 • Teet paljon yhteistyötä kasvokkain tai verkossa oman oppimispiirisi kanssa.
 • Suoritat opetusharjoittelusi joko omaa opettajan työtäsi kehittäen tai valitsemassasi oppilaitoksessa.

Verkko-opiskeluryhmä

Verkko-opiskeluryhmässä opiskelet pääosin verkon välityksellä sekä yksin että yhdessä. Tämä opiskelumuoto edellyttää itsenäistä otetta opiskeluun sekä hyviä IT-taitoja ja toimivat verkkovälineet.

Verkko-opiskeluryhmän opiskelijana:

 • Kohtaat opiskelijatovereitasi ja kouluttajia opinnot aloittavilla lähipäivillä.
 • Lähipäivät ovat minimissään. Useimmiten osallistut verkossa puolen päivän mittaisiin webinaareihin, joita järjestetään ensimmäisenä lukuvuonna noin 10 ja muutamia toisena lukuvuonna.
 • Opiskelet itsenäisesti verkossa.
 • Teet verkossa paljon yhteistyötä opiskelijatovereidesi kanssa.
 • Suoritat opetusharjoittelusi joko omaa opettajan työtäsi kehittäen tai valitsemassasi oppilaitoksessa. Ohjausta ja arviointia varten teet videodokumentointia.

Lue lisää opiskelumuodoista

Mikä ryhmä sopii sinulle? Millaisia taitoja verkko-opiskelijalta vaaditaan? Mitä alueryhmän monimuoto-opiskelu tarkoittaa? Olemme koonneet yksityiskohtaisempaa tietoa ammatillisen opettajankoulutuksemme opiskelumuodoista erilliselle sivulle.

Tutustu opiskelumuotoihin!

Opiskelijoiden kertomaa

Millaisia kokemuksia opiskelijoillamme on opinnoista? Miten opettajaksi opiskelu käytännössä sujuu? Mitä pedagogiikka oikeastaan onkaan? Tutustu opiskelijatarinoihin!

Video: Santtu Eklund | Ammatillinen opettajankoulutus

"Oman ajankäytön hallinta korostui alusta asti. Yhteistä opetusta ei ollut kuin kuukausittaisissa webinaareissa, oman oppimispiirin tapaamisissa ja syventävissä opinnoissa. Lähes kaikki oppimistehtävät vuoden aikana oli mahdollista linkittää omaan opettajuuteen ja oppilaitokseen. Sain itse valita minulle sopivan lähestymiskulman."

Lue lisää

Kirsi Järvinen | Ammatillinen opettajankoulutus

"Työtehtäviini ei pääsääntöisesti kuulu opettamista, mutta teen paljon ohjaustyötä aikuisten tutkinnon suorittajien kanssa. Se motivoi hankkimaan vahvistusta omalle osaamiselle. Tiesin jo hakuvaiheessa haluavani mukaan verkko-opiskeluryhmään, mikä sopikin elämääni todella hyvin. Oppimistiimimme ilmapiiri oli niin avoin ja kannustava, että siinä oli mukava työskennellä."

Lue lisää

Sampo Salo | Ammatillinen opettajankoulutus

"Pystyin yhdistämään opettajaopinnot jo alkumetreiltä tiiviisti työelämävalmentajan työhöni. Vaikka pidän nykyisestä työstäni, haluan vielä joskus opettaa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia. Toivottavasti tulevat työpaikat ovat paremmin saatavilla opettajaopintojen myötä."

Lue lisää

Video: Taru-Maija Heilala-Rasimov | Ammatillinen opettajankoulutus

"Hakiessani minulla ei ollut kasvatustieteellistä taustaa tai opettajakokemusta. Mielenkiintoisinta opinnoissa oli oppimisen ohjaaminen, koska pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja olen tehnyt urallani aiemminkin ohjaavaa työtä. Opinnot sain tehtyä intensiivisesti yhdessä vuodessa."

Lue lisää

Lue myös: Merikapteenista opettajaksi

Opettaja-lehden artikkeli merikapteenin ammatillisista opettajaopinnoista kertoo opiskelijamme Petri Luotion tarinan.  Lue artikkeli!

Hakeminen ammatilliseen opettajankoulutukseen

Ammatillisen opettajankoulutuksemme opiskelupaikat ovat haettavana tammikuussa. Ammatillisten opettajakorkeakoulujen seuraava hakuaika on 8. - 27. tammikuuta 2016.

Alla olevaan aikajanaan on koottu hakuprosessin 2016 tärkeitä päivämääriä.

Hakuaikajana 2016

JAMKin ammatilliseen opettajakorkeakouluun voit hakea opiskelijaksi alueryhmiin eri puolilla Suomea, kansainväliseen ryhmään tai verkko-opiskeluryhmään. Hakijoilta edellytetään pääsääntöisesti soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja kolmen vuoden työkokemusta.Suosituin opekorkea 2015

Ammatillisen opettajankoulutuksen opiskelijavalinnat tehdään hakemuspisteiden perusteella. Valituiksi tulleiden opiskelijoiden opinnot alkavat heidän valitsemassaan opiskeluryhmässä hakua seuraavana syksynä.

Hakeminen  tapahtuu opintopolku.fi-verkkopalvelussa. Hakuohjeita löydät palvelun "Näin haet"-sivulta.

Siirry Opintopolku.fi-palveluun >>

1.
suosituin

Viime vuosina olemme olleet Suomen suosituin ammatillinen opettajakorkeakoulu. Suuri kiitos kuuluu jokaiselle hakijalle. Lupaamme jatkossakin palvella sekä nykyisiä että tulevia opiskelijoitamme parhaamme mukaan.

Hakukelpoisuus

Ammatillisen opettajankoulutuksen hakijoilta edellytetään pääsääntöisesti:

•    soveltuva korkeakoulututkinto ja
•    vähintään kolmen vuoden käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Poikkeuksena sosiaali- ja terveysalaa edustavalla hakijalla tulee olla joko soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kolme vuotta alan työkokemusta tai soveltuva ammattikorkeakoulututkinto ja  viisi vuotta alan työkokemusta. Yhteisten aineiden opettajaksi aikovilla tulee olla ylempi korkeakoulututkinto.

Kelpoisuusehdot perustuvat asetukseen opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (A 986/1998).

Mistä saan hakemuspisteitä?

Kaikkien hakukelpoisten hakemukset pisteitetään opiskelijavalintojen tekemiseksi. Hakemuspisteitä voit saada seuraavista osa-alueista:

 • tutkinnot
 • kasvatustieteelliset perusopinnot
 • ammatillinen ja pedagoginen täydennyskoulutus
 • työkokemus
 • opettaja- / kouluttajakokemus
 • yrittäjäkokemus
 • kansainvälinen tai monikulttuurinen opiskelu- tai työkokemus.

Opiskelijavalinnan pisterajat vaihtelevat vuosittain hakijaryhmän mukaan. Vuoden 2015 haussa pisteitysperusteet uudistuivat.

Haun uudistuneet valintaperusteet 2015

Haku 7. - 27.1.2015Ammatillisten opettajakorkeakoulujen valintaperusteet muuttuivat vuoden 2015 hakuun. Aiempien vuosien opiskelijavalintojen pisterajat eivät ole siksi enää vertailukelpoisia.

Perusteista saat selville, mitä haussa pisteitettiin ja minkä verran hakemuspisteitä sai eri osioista. Haun 2016 osalta pisteitysperusteet julkaistaan syksyllä.

AmO
eli ammatillinen opettaja

Kesäkuussa 2015 Kielitoimisto hyväksyi uuden AmO-lyhenteen, joka tarkoittaa ammatillisen opettajankoulutuksen suorittanutta opettajaa. Lyhenteen saa ottaa käyttöön heti. Lisää ansioluetteloon ja tittelitietoihisi!

Jatko-opiskelu

Opettajaksi jo pätevöityneille tarjoamme 60 opintopisteen laajuisia ammatillisen erityisopettajan ja opinto-ohjaajan jatkokoulutuksia. Vuonna 2015 voit hakea Jyväskylän tai Kaakkois-Suomen alueryhmiin. Lue lisää:

Täydennyskoulutukset

Opetuksen ja ohjauksen taitojasi voit kehittää myös lyhyemmissä täydennyskoulutuksissamme. Tarjoamme sekä Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta että maksullista koulutusta. Tutustu kattavaan tarjontaamme:

www.jamk.fi/opelle

Pedagogisia opintoja musiikkipedagogi- ja tanssinopettajaopiskelijoille

Tiesitkö, että useiden ammattikorkeakoulujen musiikkipedagogi- ja tanssinopettajaopiskelijat saavat meillä opettajan pedagogisen pätevyyden osana tutkintoaan. Opekorkeassamme opiskelee vuosittain yli 400 AMK-opiskelijaa JAMKin musiikin koulutusohjelmasta sekä Savonian, Karelian ja Centrian ammattikorkeakouluista. Lue lisää.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää opiskelusta tai kysyä jotain hakemisesta? Laita sähköpostia opiskelijapalveluillemme opiskelijapalvelut.aokk(at)jamk.fi tai ota suoraan yhteyttä johon kuhun meistä.

Jouhiaho Katariina

Opintojen ohjaaja, Study Counsellor
Opettajien perus- ja jatkokoulutus, Post-degree programmes, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358407525358

Salminen Marika

Opintosihteeri, Student Services Secretary
Opettajien perus- ja jatkokoulutus, Post-degree programmes, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Teacher Education College
+358403515261

Tutustu opekorkeaamme

JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu on pedagoginen asiantuntijayhteisö, jonka toimintaan kuuluvat ammatillinen opettajankoulutus, täydennyskoulutus ja palvelutoiminta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Koulutamme osaavia opetusalan ammattilaisia ja tuemme kumppaneidemme kehitystä pedagogiikan eri osa-alueilla.

Tutustu toimintaan etusivullamme!

Löydät meidät Facebookista