Vihreän siirtymän silta

Kohti tulevaisuuden työpolkuja

Kaksi vihreäihoista henkilöä kättelee toisiaan.

Lyhyesti

  • Tavoitteenamme on lisätä erityisesi alanvaihtajien sekä nuorten tietoisuutta vihreään siirtymään liittyvien alojen työllistymismahdollisuuksista ja työtehtävistä.
  • Tuomme esille, millaista työtä esimerkiksi bio- ja kiertotalouden sekä muiden kestävän kehityksen alojen parissa työskentelevät yritykset tekevät ja millaista osaamista ne tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa.
  • Samalla kehitämme luonnonvara-alan koulutuksen työelämälähtöisyyttä. 

Tulevaisuuden työpolut -valmennusohjelman avulla tuemme Keski-Suomen alueella turvetuotannon parissa tai siihen liittyvillä aloilla toimineiden henkilöiden uudelleentyöllistymistä ja osaamisen kehittämistä vihreää siirtymää tukeviin työtehtäviin. 

Vihreän siirtymän silta -hanke (VSS) toimii ajalla 1.12.2024 - 30.9.2026. 

Rahoitusohjelma: Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF), EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027. 

Lisäksi hanketta rahoittaa POP Konnevesi, MTK Keski-Suomi sekä LähiTapiola Keski-Suomi.

Oletko valmis löytämään oman koulutus- tai urapolkusi luonnonvara-alalla? Osallistu maksuttomaan Tulevaisuuden työpolut -valmennusohjelmaan

Valmennusohjelma tarjoaa tietoja ja käytännön työkaluja, jotka auttavat sinua löytämään oman urapolkusi luonnonvara-alalla. 

Mistä on kyse? 

  • Valmennuksen avulla saat käsityksen luonnonvara-alan työnantajista sekä erilaisista työtehtävistä ja uramahdollisuuksista esimerkiksi bio- ja kiertotalouden aloilta.
  • Lisäksi opit tunnistamaan omaa osaamistasi, pääset kehittämään työelämätaitojasi ja verkostoitumaan potentiaalisten työantajien kanssa.
  • Valmennus koostuu luennoista, työpajoista, yritysvierailuista ja itsenäisistä tehtävistä. Valmennuksen laajuus on 35 tuntia. Valmennuksen tarkemman sisällön, aikataulun ja toteutustavat löydät alempaa kohdasta "Valmennuksen sisältö".
  • Ensimmäinen valmennusohjelma alkaa 30.9.2025 ja päättyy 9.12.2025.
  • Valmennusohjelmaan osallistuminen on maksutonta.

Valmennuksen sisältö

Päivä ja kellonaika Toteutustapa Sisältö
30.9.2025 klo 16.00-18.00  Webinaari Aloitus: valmennusohjelman ohjeistus, sisältö, tavoitteet ja orientaatio. Tutustuminen muihin osallistujiin ja kouluttajiin.
7.10.2025 klo 8.00-16.00 Lähipäivä (Saarijärvellä) Luonnonvara-ala ja biotalous Suomessa sekä alan tulevaisuudennäkymät, toimialan yritykset ja organisaatiot, yritysvierailu.
14.10.2025 Itsenäinen työskentely, videotallenteet   Luonnonvara-alan tarjoamat urapolut: työpaikat ja työnantajat, alan osaamisvaatimukset ja -tarpeet, yrittäjyys.
21.10.2025 klo 16.00-17.00 Webinaari Luonnonvara-alan kouluttautumismahdollisuudet.
28.10.2025 klo 9.00-16.00 Lähipäivä (Saarijärvellä tai Jyväskylässä) Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen, kehittämistarpeiden tunnistaminen ja tavoitteiden määrittely, tarvittavien toimenpiteiden tunnistaminen.
4.11.2025 klo 16.00-17.00 Webinaari Työnhaun käytänteet ja työelämätaidot sekä niiden kehittäminen.
11.11.2025 klo 16.00-17.00 Webinaari CV ja työhaastattelu -klinikka: CV:n laatiminen ja työhaastatteluun valmistautuminen.
18.11.2025 klo 16.00-17.00 Webinaari Työllistymistä tukeviin palveluihin tutustuminen.
25.11.2025 klo 16.00-18.00 Webinaari + itsenäinen työskentely Yrittäjyyden edellytykset ja yrittäjäksi ryhtymisen vaiheet, toimialan yrittäjyysmahdollisuudet, yrittäjätarinat.
2.12.2025 klo 8.00-15.00 Lähipäivä (Jyväskylässä) Verkostoitumisen merkitys ja rakentaminen, verkostoitumistapahtuma yritysten ja työnantajien kanssa, yritysvierailu.
9.12.2025 klo 16.00-17.00 Webinaari Itsearvio ja palautteenkeruu valmennusohjelmasta.

Kenelle?

Valmennusohjelma on suunnattu erityisesti Keski-Suomessa asuville: 

  • Turvetuotannon parissa tai turvetuotantoon liitännäisillä aloilla työskenteleville tai työttämäksi jääneille henkilöille
  • Keskisuomalaiset nuoret. Nuorilla tarkoitetaan erityisesti 18-29-vuotiaita sekä alaikäisiä toisen asteen koulutuksessa olevia henkilöitä.
  • Luonnonvara-alasta kiinnostuneet alanvaihtajat

Ajankohtaista

Uutinen

Edistääkö yrityksenne toiminta vihreää siirtymää? Kerro, millaista osaamista tarvitsette nyt ja tulevaisuudessa!

Jamkin uusi hanke etsii yhteistyöhön keskisuomalaisia yrityksiä, jotka kehittävät ratkaisuja vihreän siirtymän eteen. Vastaa kyselyyn ja auta meitä kehittämään luonnonvara-alan koulutusta, jotta se vastaisi paremmin työelämän tarpeita.

Yhteistyöhön kanssamme?

Hankkeemme elinkaaren vaiheissa on erilaisia yhteistyömahdollisuuksia muun muassa yrityksille, koulutusorganisaatioille, kunnille ja työllisyyspalveluille.

Yritykset

  • Tuomme yrityksiä ja niiden eri tehtävissä tarvittavaa osaamista esiin ilman velvoitteita tai paineita sitoutua työllistämään.
  • Yritykset voivat osallistua haastatteluun ja/tai vastata kyselyyn, joiden perusteella kartoitamme yritysten osaamistarpeita. Haastatteluista tehdään podcastjaksot, jotka yritykset saavat käyttöönsä.
  • Yritykset voivat olla mukana kehittämässä valmennusohjelmaa ja tarjota asiantuntijaluentoja sekä vierailukohteita valmennuksen osallistujille. Mahdollisuus osallistua Jamkin järjestämälle toisen asteen ja työvoimatoimistojen kiertueelle syksyllä 2025 , jossa markkinoidaan mm. valmennusohjelmaa sekä Jamkin ja muiden oppilaitosten vihreän siirtymän ja luonnonvara-alojen koulutuksia.
  • Yritykset voivat päästä osaksi vihreän siirtymän työnantajakarttaa, joka kokoaa visuaalisesti yhteen seutukunnan ratkaisijayritykset ja niissä tehtävän työn.

Kunnat ja työllisyyspalvelut

  • Kuntien elinkeinopalveluilla, kehitysyhtiöillä ja työllisyyspalveluilla on mahdollisuus ohjata vihreän siirtymän osaamisesta ja työstä kiinnostuneita henkilöitä valmennusohjelmaan.
  • Valmennusohjelmalla tuetaan myös yrittäjyyttä yhtenä työllistymisen muotona ja kunnat voivat osallistua ohjelmaan mm. kertomalla yrittämisen mahdollisuuksista kunnassa.
  • Kunnat voivat hyödyntää hankkeen tuloksia alueellisen kehittämisen ja elinvoimaisuuden parantamiseksi.

Koulutusorganisaatiot

  • Koulutusorganisaatiot voivat osallistua valmennusohjelman kehittämiseen ja tarjota koulutusmahdollisuuksia vihreän siirtymän aloilla.
  • Koulutusorganisaatiot voivat tuoda opiskelijoita mukaan valmennusohjelmaan ja tarjota heille mahdollisuuksia verkostoitua yritysten kanssa.

Lisätietoja

Anna-Stina Kuula

Projektipäällikkö, Project Manager
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358406325576

Arto Riihinen

Lehtori, Senior Lecturer
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358407694793

Camilla Aspivaara

Projektityöntekijä, Project Worker
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358504670151