ICRT Finland
Better places for people to live, and better places for people to visit. Tule mukaan vastuullisen matkailun verkostoon! #ICRTFinland


ICRT Finland – Suomen vastuullisen matkailun verkosto
ICRT Finland eli Suomen Vastuullisen matkailun verkosto perustettiin 2015 osaksi kansainvälistä International Centre for Responsible Tourism (ICRT) -verkostoa. ICRT Finland -verkostoon kuuluu yli 100 jäsentä, niin yksityishenkilöitä, matkailualan yrittäjiä, kohdetoimijoita kuin koulutusorganisaatioissa työskenteleviä henkilöitä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun koordinoimaan verkostoon ovatkin tervetulleita kaikki, joilla on intoa ja halua edistää vastuullista matkailua.
Kansainvälinen ICRT -verkosto organisoitui uudelleen vuoden 2024 lopussa, ja verkosto kulkee nykyisin ICRT Global -nimellä. ICRT Global on voittoa tavoittelematon järjestö, joka jakaa tietoa ja ymmärrystä vastuullisesta matkailusta nojaten vuoden 2002 Kapkaupungin Vastuullisen matkailun julistukseen sekä sen päivitykseen, joka kulkee nimellä 2022 Responsible Tourism Charter.
ICRT Global edistää vastuullista matkailua koulutuksen ja opetuksen avulla. Lisäksi verkosto tuo esiin uusia ideoita ja tietoa verkkosivustonsa, palkintojensa ja tapahtumiensa kautta. Verkostoa johtaa sen perustaja, emeritusprofessori Harold Goodwin sekä matkailualan ammattilainen Debbie Hindle. Heidän tukenaan on hallitus ja neuvottelukunta, johon kuuluu merkittäviä matkailun ja akateemisen alan asiantuntijoita. Itsenäiset alueelliset ICRT:t toimivat ympäri maailmaa vastuullisen matkailun edistämiseksi. Jokaisella alueellisella ICRT-verkostolla on omat toimintamallinsa ja tarkemmat alueelliset tavoitteensa.
Vastuullinen matkailu
Vastuullisen matkailun tarkoituksena on kehittää kohteita ja alueita, joissa ihmisten on parempi elää ja vierailla. Vastuulliseen matkailuun kuuluu esimerkiksi matkailun negatiivisten vaikutusten vähentäminen, paikallisten yhteisöjen hyvinvoinnin lisääminen ja talouden tukeminen, paikallisten osallistaminen päätöksentekoon, luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämisen turvaaminen, merkityksellisten yhteyksien luominen matkailijoiden ja paikallisten välille, sekä ymmärryksen lisääminen paikallisesta kontekstista. Vastuullisen matkailun avulla voidaan paitsi varmistaa paikallisen ympäristön ja yhteisöjen hyvinvointi, myös tarjota matkailijoille merkityksellisiä kokemuksia.
Kaikki matkailun muodot voivat olla vastuullisempia kuin ne ovat tällä hetkellä. Kehitys on kiinni siitä, että kaikki sidosryhmät ottavat vastuuta matkailun uudenlaisten muotojen kehittämisestä. Se, mikä on vastuullista missäkin kohteessa, on sidoksissa paikalliseen ympäristöön ja kulttuuriin. Jokaisen matkailukohteen ja yrityksen tulisikin määritellä omat painopisteet, jotka ovat nimenomaan kyseisen kohteen kannalta tärkeimmät. Vastuullisuus on jatkuvia, konkreettisia tekoja matkailun arjessa ja liiketoiminnassa ympäristön, ihmisten, yhteisöjen ja talouden hyväksi.
Lue lisää: Vastuullisen matkailun tunnusmerkit, Kapkaupungin julistus
Lue lisää: 2022 Responsible Tourism Charter
Lue lisää: Glasgown ilmastojulistus matkailualalla
ICRT Finlandin toiminta
- Verkostolla on oma sisäisen viestinnän kanava, jossa jokainen jäsen voi tiedottaa ja käydä keskustelua ajankohtaisista vastuullisen matkailun tapahtumista, hyvistä käytännöistä ja muista aiheeseen liittyvistä asioista
- Vastuullisen matkailun ajankohtaisista teemoista tiedottaminen sosiaalisessa mediassa
- Tapahtumien ja ohjelmasisältöjen järjestäminen vastuulliseen matkailuun liittyen yhdessä kumppaneiden kanssa
- Verkosto kokoontuu keskimäärin kolmesti vuodessa vaihtamaan tietoa ja kokemuksia vastuulliseen matkailuun liittyen
ICRT Finland sosiaalisessa mediassa
Ota yhteyttä
Oletko kiinnostunut edistämään vastuullista matkailua osallistumalla mukaan verkoston toimintaan? Ota yhteyttä [email protected]

Petra Blinnikka

Riitta Koivisto
Tulevat tapahtumat
Responsible Tourism Seminar Week 11.-13.11.2025
Menneet tapahtumat
2025
Urban Climate Leaders in Tourism – ilmastonmuutos tuo suurimmat kilpailijat yhteistyöhön, Matkamessut 17.1.2025
Urban Climate Leaders in Tourism -yhteistyöverkostossa on halua toimia edelläkävijöinä ja näyttää suuntaa toimialalle valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Verkoston toiminta pohjautuu YK:n johtamaan kansainväliseen Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism – ilmastojulistukseen, ja verkoston jäsenet ovat sitoutuneet yhteisiin päämääriin ja toimenpiteisiin. Jokainen tekee kunnianhimoista työtä kestävän ja ilmastoystävällisen matkailun edistämiseksi, ja on sitoutunut Visit Finlandin johtaman Sustainable Travel Finland (STF) – ohjelman edistämiseen. Matkamessuilla kuultiin yhteistyöverkoston työstä ja paneelikeskustelussa pureuduttiin matkailun tulevaisuuden näkymiin, yritysten toimenpiteisiin varautumisen ja mukautumisen osalta sekä yhteistyön voimaan. Ohjelma järjestettiin yhteistyössä ICRT Finland -verkoston kanssa, ja sen järjestelyihin osallistui aktiivisia verkoston jäseniä.
Juontaja: Milla Öystilä, Suomenlinnan hoitokunta
Urban Climate Leaders in Tourism -ryhmä, Jukka Punamäki, Helsingin kaupunki
Skenaariotyön tulokset, Kimmo Kivinen, Capful
Climate Neutral Destinations -hanke, Matti Pollari, Visit Tampere
Paneelikeskustelijat:
Jarmo Rintala, Sokos Hotels
Petri Isomäki, Strawberry
Nathalie Huber, Lapland Hotels
2024
Nouseva matkailutrendi: Muutosmatkailu, Matkamessut 19.1.2024
Katja Pasanen (Itä-Suomen Yliopisto) haastatteli tutkija Elli Ventoa (Itä-Suomen Yliopisto) ja yrittäjä Mari Ahosta (SaimaaLife) muutosmatkailusta Adventure Stagella. Ohjelma järjestettiin ICRT Finland -verkoston ja Kestävyyttä edistävien muutoselämysten liiketoiminnalliset mahdollisuudet matkailualalla -hankkeen yhteistyönä.
Sharing Experiences of responsible tourism development – Nordic perspective, Sustainability Summit, Matkamessut 19.1.2024
ICRT Finland verkoston koordinaattori Petra Blinnikan (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) vetämässä keskustelussa Kajsa Åberg (Region Västerbotten Tourism) ja Hanna Muoniovaara (Visit Finland) jakoivat hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja vastuullisen matkailun kehittämiseksi ja keskustelivat myös yhteistyömahdollisuuksista Pohjoismaiden välillä vastuullisuuden edistämiseksi matkailualalla.
Esitysmateriaali: Sharing Experiences of Responsible Tourism development – Nordic perspective
Mitä hyvää voin matkailijana oikeasti tehdä?, Matkamessut 20.1.2024
Anu Nylundin (Mood of Finland Oy / ICRT Finland) vetämä paneelikeskustelu matkailijoiden mahdollisuuksista valita vastuullisemmin. Keskustelijoina Sini Sarén (Reilun matkailun yhdistys), Annu Huotari (Hawkhill Nature) sekä Eduardo Martín Almueida (matkailualan ammattilainen, paikallisaktivisti, Gran Canaria)
Intensive Online Seminar Week, 18.-22.3.2024
Pohjoismaisessa yhteistyössä järjestetty maksuton ja kaikille avoin viikon mittainen verkkoseminaari keskittyi vastuullisen matkailun eri teemoihin. Viikon aikana ohjelmassa oli puheenvuoroja, keksusteluja ja työpajoja mm. ilmastonmuutokseen, esteettömyyteen, eettisyyteen, tulevaisuuteen ja käytäntöihin liittyen.
2023
Finnish tourism industry taking climate action, Matkamessut, 19.1.2023
Visit Finlandin ja ICRT Finlandin yhteistyössä järjestämässä paneelikeskustelussa Glasgow’n matkailun ilmastojulistuksen allekirjoittaneet keskustelivat globaalista julistuksesta, sekä siitä miten matkailuala pyrkii turvaamaan itsensä ja konkreettisista toimista, joita allekirjoittajat tekevät turvatakseen meille ja alalle tärkeimmän: puhtaan ja koskemattoman ympäristömme sekä luontoon syvälle juurtuneen suomalaisen elämäntavan. Keskustelua moderoivat verkoston koordinaattori Petra Blinnikka (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) ja Liisa Kokkarinen (Visit Finland), keskustelijoina Anu Nylund (Mood of Finland), Matti Pollari (Visit Tampere), Tuukka Sutinen (Levi Ski Resort) sekä Teemu Tuomarla (Haltia Lake Lodge)
Finnish tourism industry taking climate action - Matkatieto
Matkailun erilaiset muodot: Esittelyssä vapaaehtoismatkailu, virtuaalimatkailu ja uudistava matkailu, Matkamessut, 20.1.2023
ICRT Finland järjesti paneelikeskustelun matkailun uusista muodoista, mitä niillä tarkoitetaan ja miten uusilla matkailun muodoilla voidaan edistää vastuullisuutta, tuottaa lisäarvoa paikallisille ja luonnolle sekä ottaa huomioon myös taloudellinen vastuu. Paneelin moderoi Katri Tihilä (Reilun matkailun yhdistys), ja keskustelemassa olivat Rositsa Röntynen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), Jaana Nordensvan (Uudenmaan Seuramatkat Oy), Anu Nylund (Mood of Finland Oy) ja Ilkka Numminen (Case Paimenlomat / Metsähallitus).
Vastuullisesti maata pitkin – lähimatkailu vie uusiin elämyksiin, Matkamessut, 21.1.2023
Outi Rantala (Lapin yliopisto) haastatteli Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Seija Tuulentietä ja Måndagin luojaa johtajaa Arto Sivosta. Keskustelussa pohdittiin maata pitkin matkailun ja lähimatkailun mahdollisuuksia ilmastokriisin keskellä, ja miten vastuullinen matkailu voi tuoda elinvoimaa maaseutualueille tai edistää keskinäistä huolenpitoa luonnon ja ihmisen välillä.
Vastuullisen matkailun hanketoimijoiden verkostoitumiskahvit, 17.3.2023
Online-verkostoitumiskahvit keräsivät linjoille hanketoimijoita eri puolilta Suomea keskustelemaan hankkeiden ajankohtaisista toimenpiteistä ja tapahtumista sekä verkostoitumaan tulevien yhteistyömahdollisuuksien luomiseksi.
Harold Goodwin: Tourism & Climate Change in a Finite World, 16.6.2023
Kansainvälisen ICRT-verkoston perustaja Harold Goodwin luennoi ICRT Finlandin järjestämässä etäseminaarissa otsikolla Tourism & Climate Change in a Finite World. Tilaisuus oli maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Luentotallenne: Tourism & Climate Change in a Finite World
2022
Paneelikeskustelu: Onko kaikilla lupa tai mahdollisuus matkustaa? 20.1.2022
Matkamessujen peruuntumisen takia ICRT Finland järjesti onlinekeskustelun inklusiivisesta matkailusta. Keskustelua johdattelemassa oli verkoston koordinaattori Petra Blinnikka (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), ja näkökulmaa aiheesta toivat Sanna Kalmari (Palmuasema), Hannu Medina (Gay Travel Finland), Jukka Punamäki (Helsingin kaupunki), Sanni Björklund (Lapin yliopisto), Johanna Maasola (Visit Jyväskylä Region)
15th International Conference on Responsible Tourism in Destinations, 9.-10.6.2022
ICRT Finland –verkoston järjestämä kansainvälinen vastuullisen matkailun konferenssi kokosi Helsingin kaupunginkirjasto Oodiin asiantuntijoita ympäri maailmaa. Konferenssissa etsittiin ratkaisuja hiilineutraaliin matkailuun, esiteltiin hyviä käytänteitä liikaturismin ennaltaehkäisyyn ja matkailualan resilienssin edistämiseen sekä syvennyttiin muihin vastuullisen matkailun ajankohtaisiin aiheisiin. Konferenssi järjestettiin yhteistyössä ICRT Hubin, Helsingin kaupungin, Helsingin matkailusäätiön ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.
RTD 15 Finland & Summer School - Responsible Tourism Partnership
2020
Suomen matkailuelinkeino ei elä ilman matkailijoita – ratkaisuja matkailun negatiivisiin vaikutuksiin, Matkamessut, 16.1.2020
Ammattilaisyleisölle järjestetty paneelikeskustelu matkailun negatiivisten ja positiivisten vaikutusten tasapainottamisesta. ICRT Finland – verkoston järjestämän paneelikeskustelun vetäjänä toimi verkoston koordinaattori Petra Blinnikka (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), keskustelijoina Anu Nylund (Mood of Finland), Eeva Koivula (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu), Anu Häkkinen (Reilun matkailun yhdistys), Jukka Punamäki (Helsingin kaupunki), Milla Öystilä (Suomenlinnan hoitokunta), Niina Pietikäinen (Harriniva) sekä Hanna Muoniovaara (Visit Finland).
Tallenne: Keskustelut vastuullisuudesta: Suomen matkailuelinkeino ei elä ilman matkailijoita - YouTube
Vastuullinen matka alkaa asenteesta – lähimatkailu vie uusiin elämyksiin, Matkamessut, 18.1.2020
Lähimatkailun arvostus on nousussa ja useat eri tahot ovat aktiivisesti lähteneet myös kampanjoimaan lähimatkailun puolesta. ICRT Finlandin järjestämään paneelikeskusteluun osallistuivat Matti Koistinen (Pyöräliitto), Hannu Komu (SUOMA ry), Jaana Merenmies (INTERKONTTI), Tom Selännniemi (Metsähallitus) sekä Sanna Kalmari (Palmuasema). Keskustelua veti ICRT Finland -verkoston aktiivinen jäsen ja Mood of Finland yrittäjä Anu Nylund.
Tallenne: Keskustelut vastuullisuudesta: Vastuullinen matka alkaa asenteesta
Vesistöistä vastuullisia elämyksiä, Matkamessut, 19.1.2020
Suomen imago liittyy puhtaaseen luontoon ja tuhansiin järviin. Suomen saavutettavuuden näkökulmastakin vesistöillä on merkittävä rooli. Vesistöt matkailussa ovat kuitenkin vielä monin paikoin hyödyntämätön resurssi. Emme myöskään halua, että tuo ainutlaatuisuus menetetään, joten hyödyntämisen tulee olla vastuullista. Miten siis kehittää vesistöistä vastuullisia elämyksiä matkailun käyttöön? Aiheesta ICRT Finland -verkoston järjestämää paneelikeskustelua oli luotsaamassa Minna Tunkkari-Eskelinen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu / ICRT Finland -verkosto). Keskustelijoina osallistuivat Matti Pollari (Uudistuva Särkänniemi Kestävän matkailun kärkikohde), Milla Öystilä (Suomenlinnan hoitokunta), Matti Huitila (kalastusmatkailuyrittäjä Läsäkoski), Anne Hyvärinen (melontareittiasiantuntija) sekä Minttu Perttula (Merellinen Helsinki -strategia).
2019
Mitä matkailuelinkeino voi tehdä vastuullisen matkailun eteen?, Matkamessujen tiedotustilaisuus, 16.1.2019
Verkoston koordinaattori Petra Blinnikan esitys Vastuullisesta matkailussa ja ICRT Finland -verkostosta.
Vastuullinen matkailu on tekoja, Matkamessut, 17.1.2019
ICRT Finland -verkosto kertoi toiminnastaan ja jakoi esimerkkejä konkreettisista vastuullisen matkailun teoista verkoston koordinaattorin, Petra Blinnikan (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) vetämässä paneelikeskustelussa. Panelisteina toimivat Marketta Viljasaari (Green Key), Katri Tihilä (Reilun matkailun yhdistys), Leena Grönroos (Haaga-Helia), Anu Nylund (Mood of Finland), Matti Tapaninen (Metsähallitus), Hannele Levävaara (Nukula Oy), Anna Stenius (Visit Finland), Matti Pollari (Visit Tampere) sekä Eeva Koivula (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu)
Miten voin paikallisena osallistua matkailijan kokemukseen?, Matkamessut 20.1.2019
Matkailijat hakevat aitoja kokemuksia ja elämyksiä matkallaan. Näin myös Suomeen kohdistuvassa matkailussa. Kontakti paikallisiin ihmisiin on erittäin tärkeää paikallisen kulttuuriin tutustumisen näkökulmasta. ICRT Finland -verkoston järjestämää paneelikeskustelua oli juontamassa Minna Tunkkari-Eskelinen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), ja keskustelijat edustivat paikallisasukkaita, yrittäjiä sekä markkinointia. Paneelissa vastattiin kysymyksiin, Miksi paikallisen tulisi osallistua matkailijan kokemukseen? Mitä paikallinen siitä saa? Miten paikallinen voisi olla osa matkailijan kokemusta?
2018
1st International Conference on Tourism Research 2018; pre-programme of the conference: Responsible tourism research workshop on Wednesday 21 March 2018 at 1:30-4 pm, Dynamo building, Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä.
The aim of the workshop was to discuss hot research topics of responsible tourism and plan future actions implementing the research. Dr. Harold Goodwin, Founder Director of the International Centre for Responsible Tourism, challenged participants to create new research efforts. As a result of the workshop new partnerships and focused research topics within responsible tourism research was formed.
Harold Goodwin, kansainvälisen ICRT Hubin perustaja järjesti vastuullisuustyöpajan kansainvälisen ICTR-konferenssin ennakko-ohjelmana.
The Limits to Growth, Responsibility and Over-Toursim, International Conference on Tourism Research 22.3.2018
Harold Goodwin, kansainvälisen ICRT Hubin perustaja piti ICTR-konferenssissa (International Conference on Tourism Research) pääpuheenvuoron aiheesta The Limits to Growth, Responsibility and Over-Tourism. ICTR on kansainvälinen tutkimuskonferenssi, joka tarjoaa tutkijoille ja ammattilaisille mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan tutkimustyöstä matkailun parissa.
ICTR on uusi tapahtuma kansainvälisten tutkimuskonferenssien kalenterissa ja tarjoaa arvokkaan alustan yksilöille esitellä tutkimustuloksiaan, näyttää keskeneräisiä töitään ja keskustella käsitteellisistä ja empiirisistä edistysaskelista matkailututkimuksen alueilla. Se tarjoaa tärkeän mahdollisuuden tutkijoille ja ammattilaisille kokoontua jakamaan kokemuksiaan tutkimustyöstä tällä monipuolisella ja laajenevalla alalla.
Tourism employment: Current challenges and opportunities -työpaja, 27th Nordic Symposium on Tourism and Hospitality Research, 25.9.2018
Kansainvälinen matkailun työllisyys -tutkimusryhmä (joka sai alkunsa Responsible tourism in Destinations -konferenssissa Islannissa, ja jossa työskenteli ICRT-verkoston jäseniä) järjesti työpajan Pohjoismaisessa matkailu- ja ravitsemisalan symposiumissa. Työpajassa käsiteltiin matkailu- ja ravitsemisalan työllisyyden paradokseja, kuten matalia palkkoja ja työn glamouria. Keskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaiseen kontekstiin, kuten Islannin matkailun kasvuun ja epävarmaan työllisyyteen. Osallistujat loivat uusia yhteistyömahdollisuuksia ja laativat yhteenvetotyöpaperin keskeisistä oivalluksista.
Järjestäjät: Marianne Ekonen, Magnfríður Júlíusdóttir, Gunnar Thór Jóhannesson, Guðrún Þóra Gunnarsdóttir, Katrín Anna Lund & Andreas Walmsley
Future Challenges in Hospitality, 31.10.–1.11.2018
ICRT Finland esittäytyi Mikkelissä järjestetyssä vastuullisen matkailun seminaarissa.
2016
12th International Conference on Responsible Tourism in Destinations, 9.-11.6.2016
ICRT Finland –verkosto lanseerattiin laajemmalle yleisölle kesäkuussa 2016 Jyväskylässä järjestetyssä Responsible Tourism in Destinations –konferenssissa (The 12th International Conference on Responsible Tourism in Destinations). Jo kahdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma oli jatkoa eri puolilla maailmaa menestyksellisesti toteutetuille vastaaville tapahtumille. Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Tapahtuman teemana oli Four Seasons and Responsible Tourism. Järjestäjinä tapahtumassa toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ICRT Finland -verkosto, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti sekä Lahden ammattikorkeakoulu.
RTD 12 Finland - Responsible Tourism Partnership
Harold Goodwin toimi vierailevana luennoitsijana Jyväskylän ammattikorkeakoulun Summer Schoolissa 6.-10.6.2016. Intensive programme on responsible tourism 6 – 10 June 2016 combining inspiring speeches, workshops on a lake tourism case, and presenting the results in an international Responsible Tourism in Destinations Finland conference.
Julkaisut, tiedotteet ja muu toiminta
2025
- ICRT Finland tiedot lisätty ICRT Global verkkosivustolle.
2024
- Blinnikka, P., Grahn, Å., Gunnarsdóttir, G., Tunkkari-Eskelinen, M. (Eds.) (2024.) Responsible Tourism Best Practices in the Nordic Countries. Publications of Jamk University of Applied Sciences -series. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-734-4
- Nylund, A. (2024). Tomorrow’s Tourism. Mood of Finland. https://forestexperience.wordpress.com/2024/03/23/tomorrows-tourism/
2023
- Harold Goodwin vierailulla Jyväskylässä osana Jamkin Summer Schoolia. Tallenne luennosta, jonka hän piti ICRT Finland -verkoston jäsenille osana vierailuaan.
- Jamk allekirjoitti Glasgow Declarationin kesäkuussa 2023.
- Opiskelijayhteistyönä toteutettu Glasgow Declaration -sisältöihin liittyvä tutkimuskartoitus (mitä tutkimusta on tehty ilmastonmuutoksen eri näkökulmiin liittyen.
- Kaksi englanninkielistä vastuullisen matkailun kurssia lanseerattu: Responsible Tourism | Jamk
2022
- Tunkkari-Eskelinen, M. & Törn-Laapio, A. (Eds.) (2022). Special Issues in Responsible Tourism Vol. 2. Publications of Jamk University of Applied Sciences -series. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-667-5
- Blinnikka, P. Kansainvälinen konferenssi kokoaa asiantuntijoita maailmalta keskustelemaan vastuullisen matkailun tulevaisuudesta. ePressi. https://www.epressi.com/tiedotteet/matkailu/kansainvalinen-konferenssi-kokoaa-asiantuntijoita-maailmalta-keskustelemaan-vastuullisen-matkailun-tulevaisuudesta.html
- Tunkkari-Eskelinen, M. & Koivisto, R. 2022. https://blogit.jamk.fi/turbinaattori/2022/07/06/vastuullisen-matkailun-johtamisen-tarve-on-ennakoitava-myos-suomessa/
2021
- Vastuullisen matkailun portaat -koulutusmallin lanseeraus
2020
- Viisi tähteä. (2020). Matkailu on tulevaisuuden ja unelmien toimiala – JAMK on alan koulutuksen kärjessä. https://viisitahtea.com/matkalla/matkailu-on-tulevaisuuden-ja-unelmien-toimiala-jamk-on-alan-koulutuksen-karjessa/
- Nuijanmaa, S., Blinnikka, P. & Tunkkari-Eskelinen, M. (2020). Kestävän matkailun kehitys vaatii luovia ratkaisuja – JAMK mukana Matkamessuilla Helsingissä. ePressi. https://www.epressi.com/tiedotteet/koulutus/kestavan-matkailun-kehitys-vaatii-luovia-ratkaisuja-jamk-mukana-matkamessuilla-helsingissa.html
- Blinnikka, P. (2020). Mitä on vastuullinen matkailu? Mitä eroa on kestävällä ja vastuullisella matkailulla? Turbinaattori. https://blogit.jamk.fi/turbinaattori/2020/09/08/mita-on-vastuullinen-matkailu-mita-eroa-on-kestavalla-ja-vastuullisella-matkailulla/ https://www.epressi.com/tiedotteet/koulutus/kestavan-matkailun-kehitys-vaatii-luovia-ratkaisuja-jamk-mukana-matkamessuilla-helsingissa.html
- Vastuullisen matkailun videot. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. https://www.jamk.fi/fi/projekti/vastuullisen-matkailun-portaat/materiaalit
- Walmsley, A. Åberg, K. Blinnikka P. & Jóhannesson, G. (Eds.) (2020). Tourism Employment in Nordic Countries – Trends, Practices, and Opportunities. Springer International Publishing. https://www.springerprofessional.de/tourism-employment-in-nordic-countries/18239782
- Vastuulliseen matkailuun liittyvien hankkeiden yhteispalaveri 3.6.2020
2019
- Tiedote matkamessuille osallistumisesta
- Sjövall, M. (2019). Resemässan: Finländarna vill resa klimatsmart och i närmiljö. Huvudstadsbladet. https://www.hbl.fi/artikel/resemassan-finlandarna-vill-resa-klimatsmart-och-i-narmiljo/
- Kallionpää, K. 2019. Jos haluat matkustaa vastuullisesti, muista ainakin nämä neljä asiaa – Poimimme viikonlopun Matkamessuilta nousevia trendejä. Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/paivanlehti/19012019/art-2000005969955.html
- Vastuullisen matkailun työkalupakin lanseeraus
- Vastuullisen matkailun portaat -hankkeen toteutus
- Blinnikka, P. (2019). JAMK koordinoi valtakunnallista vastuullisen matkailun koulutuksen kehittämistä. Turbinaattori. https://blogit.jamk.fi/turbinaattori/2019/03/19/jamk-koordinoi-valtakunnallista-vastuullisen-matkailun-koulutuksen-kehittamista/
- Törn-Laapio, A. (Eds.) (2019). Special Issues in Responsible Tourism. Publications of Jamk University of Applied Sciences -series. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-524-1
2018
- Vastuullisen matkailun portaat -valtakunnallinen ESR -hankehakemus jätettiin yhteistyössä XAMK, MTI/Lapin yliopisto, JAMK, Haaga-Helia ja Oulun yliopisto
- Vastuullisen matkailun tutkimusohjelman hahmottelua
- Pohjoismaisena yhteistyönä hankehakemus jätetty, teema liikaturismi ja kansallispuistot (neg. päätös)
- Hankeyhteenveto vastuulliseen matkailuun liittyen
- Grönroos, L. & Blinnikka, P. (2018). Matkailun kestävyys tähtäimessä. Haaga-Helia eSignals. https://esignals.fi/kategoria/liiketoiminta/matkailun-kestavyys-tahtaimessa/
2017
- 13th International Conference on Responsible Tourism in Destinations, Reykjavikissa osallistuminen
- Vastuullisen matkailun työkalupakin suunnitelma tehty ja alustaksi valittu Visit Finlandin sivut, lanseeraus vuoden 2018 aikana
2016
- Julkaisu vastuullisesta matkailusta, 2016 konferenssin artikkeleita Special Issues in Responsible Tourism - Theseus
- Responsible Tourism in Destinations – konferenssista tehtiin lehdistötiedote, uutisointia myös Keskisuomalaisessa sekä Päijät-Hämeen alueella.
- Blinnikka, P. (2016). Vastuullisen matkailun verkostosta voimaa. Matkailututkimus, 12(2), 65–67. https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/95760