Toimitusjohtajahuijaus

Toimitusjohtajahuijauksessa rikollinen tekeytyy johtajaksi ja pyrkii harhauttamaan organisaation työntekijää tekemään rahansiirron omalle huijaustililleen. Toimitusjohtajahuijauksissa organisaatioiden edustajia lähestytään usein sähköpostitse. Viestistä saa vaikutelman, että viestin on lähettänyt oma johtaja ja rahan siirron kiireellisyydelle on olemassa jokin syy.

Todellisuudessa toimitusjohtajahuijauksessa oikean johtajan sähköpostitili on hakkeroitu. Rikolliset ovat todennäköisesti jo pidempään seuranneet sähköpostiliikennettä ja ottaneet selvää kohteensa viestintätavoista, -sisällöistä ja viestien vastaanottajista. Siksi nämä huijausviestit saattavat vaikuttaa hyvinkin aidoilta ja esimerkiksi liitteenä olevan laskun ulkoasu noudattaa täydellisesti tutun laskuttajan ulkoasua - vain tilinumero on vaihdettu huijarin tilinumeroon.

Toimitusjohtajahuijauksen infokortissa kerrotaan huijaustyypin tyypillisimpiä tunnusmerkkejä ja keinoja, kuinka pyrkiä suojautumaan huijaukselta. Myös blogissamme "Kyberrikollinen pukeutuu loma-aikana toimitusjohtajan viittaan" lisää tietoa huijausmuodosta.