Kiristyshaittaohjelma

Tietokoneellesi iskeytynyt kiristyshaittaohjelma rajoittaa tai estää kokonaan pääsyn laitteellesi ja sen sisältämiin tiedostoihin. Kiristyshaittaohjelman tunnistat siitä, että näytölläsi on sävyltään uhkaava viesti, jossa sanotaan että saat lukitun omaisuutesi takaisin lunnaat maksamalla.

Kiristyshaittaohjelman voit saada koneellesi esimerkiksi sähköpostitse tai netissä surffatessasi ja epäilyttäviä mainosbannereita tai viesti-ikkunoita klikatessasi.

Kiristyshaittaohjelman infokortissa kerrotaan keinoista, joilla voit välttyä tämän ikävän haittaohjelman saamiselta koneeseesi. Tärkeä keino tartunnasta selviytymisessä on, että sinulla on tiedostoistasi säännöllisesti otetut ja riittävän laajat varmuuskopiot. Mikäli rikollinen uhkaa paljastaa käsiinsä saamansa datan, eivät varmuuskopiotkaan auta.

Kertaile ja lue lisää ohjeistusta "Tietokoneeni on lukittu ja minulta vaaditaan lunnaita - mitä teen?" sekä blogitekstistä "Kiristyshaittaohjelma voi kadottaa tärkeimmät tietosi ikuisiksi ajoiksi"

Tutustu myös suomenkieliseen No More Ransom! -sivustoon. Sivusto on Alankomaiden poliisin tietotekniikkarikosyksikön, Europoliin perustetun Euroopan verkkorikostorjuntakeskuksen, Kaspersky Labin ja McAfeen yhteishanke, jonka tarkoituksena on auttaa kiristysohjelmahyökkäysten kohteiksi joutuneita saamaan salatut tietonsa takaisin lunnaita maksamatta.