Mitä innovaatiokumppanuus tarkoittaa?

Botti ojentavan kätensä maassa istuvaa ihmistä kohti

Innovaatiokumppanuus on suhteellisen uusi ja monille vielä vieraampi hankintamenettely, joka kirjattiin hankintalakiin vuonna 2017. Innovaatiokumppanuuden tavoitteena oli lisätä ja vahvistaa vuoropuhelua markkinatoimijoiden kanssa sekä mahdollistaa ns. tuotekehityksen kilpailuttaminen. Hankintamenettely perustuu uuden ja kehitystyötä vaativan ratkaisun toteutukseen, jossa myös hankintayksikkö osallistuu vahvasti kehitystyön toteutukseen, arviointiin ja seurantaan. Hankintayksikkö voi valita hankintamenettelyksi innovaatiokumppanuuden, mikäli markkinoilta ei löydy vastaavaa ratkaisua valmiina, vaan hankinta tarvitsee taustalle myös kehitystyötä. Hankintayksikkö määrittelee hankinnan vähimmäisvaatimukset ja varsinaisen ratkaisun toteutus jää innovaatiokumppanin ratkaistavaksi. Lopullinen tuotos tarkentuu vasta kehitysprojektin aikana.

Innovaatiokumppanuus on aktiivista ja osallistavaa yhteistyötä

Innovaatiokumppanuuden keskeinen tavoite on lisätä vuoropuhelua Toimittajan ja hankintayksikön välillä ja yksi onnistumisen edellytys on hyvä markkinatuntemus. Siksi hankinnan ennakointi, valmistelu ja markkinavuoropuhelut ovat hankinnan valmistelun kulmakiviä. Hankintayksikön täytyy tuntea markkinaa, tarjolla olevia ratkaisuja sekä kuulla alan toimijoiden näkökulmia, että se pystyy rakentamaan kuvan siitä, mitä hankinnan valmistelussa täytyy ottaa huomioon. Vain tätä kautta luodaan edellytykset onnistuneelle hankinnalle. Innovaatiokumppanuus menettelyn toteutus tarvitsee myös paljon aikaa. Hankintaprosessi sisältää monta vaihetta sekä hankintalain mukaiset määräajat vaikuttavat menettelyn läpivientiin. Hankintayksikön on hyvä pohtia sitä, milloin menettelyn käyttö on strategisesti järkevää. 

Osallistaminen ja avoin vuoropuhelu jatkuu läpi koko hankintaprosessin markkinavuoropuheluista aina lopullisen tarjouspyynnön julkaisuun asti. Tavoitteena on yhdessä toimittajan kanssa rakentaa asianmukainen ja asiasisällöltään relevantti tarjouspyyntö, johon myös Toimittajalla on mahdollisuus vaikuttaa. Tarjouspyyntöä työstetään ja muokataan yhdessä neuvotteluiden, tarpeiden ja keskusteluiden pohjalta. Hankintaprosessin aikana on tarkoitus luoda avoin ja luottamukseen perustuva ilmapiiri, jossa molemmat osapuolet voivat vapaasti jakaa ajatuksia, ehdotuksia ja osaamistaan. Hankinnan monivaiheiset yhteiset neuvottelut antavat hyvät lähtökohdat kehitystyön aloitukseen. 

Kannustimena itse innovaatiokumppanuudessa toimivat kehitystyöpalkkiot ja mahdolliset uudet kehitystyön tuloksena syntyvät tulevaisuuden tuote-, palvelu- tai liiketoimintamallit. Toimittajat voivat saavuttaa kilpailuetua ja kasvumahdollisuuksia osallistumalla tämän tyyppisiin kumppanuuksiin. Hankinnan tavoitteet tukevat uusien innovaatioiden syntymistä, kansainvälistymistä, alueellista elinvoimaa ja kilpailukykyä sekä osaamisen kasvua.

Innovaatiokumppanuus pyrkii uudenlaiseen ajattelumalliin, jossa Tilaaja ja Toimittaja muodostavat yhteistyökumppanuuden, Tilaaja-Toimittaja näkökulman sijaan. Innovatiiviset kumppanuudet voivatkin edesauttaa pitkäaikaisten kumppanuussuhteiden syntymistä. Hankintayksikkö ja innovaatiokumppani voivat sitoutua yhdessä kehittämään innovaatioita eri toimintaympäristöihin myös kehitystyön jälkeen. Innovaatiokumppanuus on mahdollistava ja osallistava tapa hankkia uusia ratkaisuja. Yleensä se sopii parhaiten tilanteisiin, joihin perinteiset hankintamenetelmät eivät sovellu tai kun tavoitteena on kehittää jotain uutta. Avoin yhteystyö jo hankintaprosessin aikana synnyttää parhaat tarjouspyynnöt, tarjoukset sekä luo hyvät edellytykset tulevalle yhteistyölle. 

Lue lisää laajemmin innovatiivisesta julkisesta hankintamenettelystä kotisivuiltamme. AIRe-Platform-projektin aihepiirin ja sisältöjen seuraaminen onnistuu somessa #AIRePlatform.