Jukolan Juusto Hackathon - Sivuvirrasta vientituotteeksi
Herkullisista cheddareistaan tunnettu Jukolan Juusto etsii yhdessä FinFoodNet-projektin ja yrityskiihdyttämö BioBoostersin kanssa uusia, korkeamman jalostusasteen ratkaisuja juustonvalmistuksen sivuvirtana syntyvän heran hyödyntämiseksi.
Ilmoittaudu 18.11. järjestettävään webinaariin kuulemaan lisää!
Kutsumme yritykset, innovaattorit ja kehittäjät mukaan etsimään uusia tapoja hyödyntää juustonvalmistuksen sivuvirtana syntyvää heraa ja edistämään samalla kestävää kehitystä ja kiertotaloutta elintarvikesektorilla.
Hackathon tarjoaa myös erinomaisen näköalapaikan kansainvälistymiseen, sillä se järjestetään osana FinFoodNet-projektia, joka edistää suomalaista ruokavientiä. Hackathoniin valitut tiimit saavat ruokaviennin asiantuntijoilta mentorointia vientituotteen kehittämiseen.
Jukolan Juusto on Leivonmäellä, Keski-Suomessa toimiva juustola, joka valmistaa korkealaatuisia cheddareita. Valmistusprosessissa syntyy päivittäin noin 2 500 litraa heraa, joka on ravintoarvoiltaan erinomaista ja täysin jatkojalostuskelpoista.
Tällä hetkellä hera päätyy läheiselle maitotilalle lietelantaan ja sieltä pelloille maanparannusaineeksi. Vaikka tämäkin on hyödyllistä, tavoitteena on löytää kestävämpi ja korkeamman jalostusasteen käyttökohde.
Suomessa osa juustoloista toimittaa heran jatkojalostettavaksi eläinten rehuksi, usein vain kuljetuskustannusten kattamiseksi, sillä herasta halutaan ensisijaisesti päästä eroon. Osassa laitoksista hera johdetaan jätevedenpuhdistamolle. Heran korkea valkuais- ja rasvapitoisuus aiheuttaa kuitenkin haasteita jätevedenkäsittelylle, ja sen sisältämät ravinteet lisäävät riskiä ravinnekuormituksen siirtymisestä vesistöihin. Ympäristöön päästessään ravinteet, kuten fosfori ja kalium, voivat edistää rehevöitymistä ja heikentää vesiekosysteemien tilaa.
Hera on kuitenkin ravintoarvoiltaan erinomainen raaka-aine, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi proteiinipitoisten elintarvikkeiden (kuten rahkojen, välipalapatukoiden ja juomien) valmistuksessa, proteiinijauheissa sekä kosmetiikka- ja lääketeollisuuden tuotteissa. Herasta voidaan myös valmistaa uusia juustotuotteita. Jukolan Juusto on keskittynyt erityisesti cheddarin tuotantoon, minkä vuoksi heran hyödyntäminen omassa toiminnassa ei tällä hetkellä kuulu juustolan suunnitelmiin.
Kilpailuun valitut tiimit saavat mentorointia elintarvikealan, viennin ja liiketoiminnan asiantuntijoilta.
Jukolan Juusto yhdessä asiantuntijaraadin kanssa arvioi ratkaisut ja valitsee jatkoon etenevät tiimit sekä ne, joiden kanssa käynnistetään yhteistyöneuvottelut hackathonin jälkeen.
Ratkaisulta toivotaan
- teknistä ja liiketoiminnallista valmiutta
- logistista järkevyyttä Leivonmäen sijainti huomioiden
- kiertotaloutta ja sivuvirtojen hyödyntämistä tukevaa näkökulmaa
- vienti- ja kaupallistamispotentiaalia
- mahdollisuutta pitkäaikaiseen yhteistyöhön Jukolan Juuston kanssa
Kuka voi osallistua?
Innovaatiokilpailu on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille, opiskelijoille ja muille toimijoille.
Tiimin voi muodostaa oman organisaation sisältä tai koota monialaisesti yli organisaatiorajojen.
Osallistuminen on maksutonta. Matkat ja ruokailut hackathon-päivänä ovat omakustanteisia. Työkielenä toimii suomi ja/tai englanti tarpeen mukaan.
Jukolan Juusto on Leivonmäellä, Keski-Suomessa toimiva perheyritys, joka tunnetaan korkealaatuisista cheddarjuustoistaan ja tinkimättömästä käsityöstä. Yritys valmistaa juustonsa paikallisesta maidosta ja yhdistää perinteisen juustonvalmistuksen moderniin laatuajatteluun. Jukolan Juusto on kasvanut nopeasti yhdeksi Suomen tunnetuimmista juustobrändeistä, ja sen tuotteita myydään laajasti sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
Järjestäjät
FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hankkeessa rakennetaan alueiden välinen verkosto ”Finnish Food Cities and Regions”. Verkosto tiivistää yhteistyötä ruoka-alalla kaupunkien, TKI-toimijoiden sekä yritysten välillä. Hankkeessa ovat innokaupungeista mukana Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja pääkaupunkiseutu. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Into Seinäjoki, Jamk, Lab-ammattikorkeakoulu, Turun Yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Yrityskiihdyttämö BioBoosters innostaa ja tukee yrityksiä synnyttämään uutta liiketoimintaa sekä kehittämään maailmanlaajuisesti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin. Ydintehtävänämme on edistää biokiertotalouteen ja agroteknologiaan keskittyvää liiketoimintaa, luoda kestäviä innovaatioita, hyödyntää digitalisaatiota, kehittää osaamista ja vahvistaa yritysverkostoja.
Jenni Uusitalo
Suvi Kurkinen