Mieli liikkeelle

Mieli liikkeelle -hankkeen tavoitteena on vähentää opiskelijoiden yksinäisyyttä sekä edistää yhteisöllisyyttä, mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä. Hanke pyrkii vahvistamaan ja vakiinnuttamaan hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria korkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Joukko nuoria laskevat pulkkamäkeä ja nauravat. Oikeassa yläkulmassa Mieli liikkeelle -hankkeen logo.

Koronapandemian aikainen etäopiskelu ja rajoitustoimet ovat kuormittaneet opiskelijoita entisestään. Masennus- ja ahdistusoireilu sekä yksinäisyyden tunne ovat lisääntyneet, ja nuorten hyvinvointi on entistä enemmän polarisoitunutta. Pandemian aikana on huomattu, että oppilaitoksilla on suuri merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja edistämisessä. 

Ensimmäisellä hankekaudella (15.12.2021-30.9.2023) Mieli liikkeelle -hankekokonaisuudessa mukana pilottihankkeina olivat Helsingin kaupunki, Oulun kaupunki, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Turun kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Pilottihankkeet kehittivät omissa oppilaitoksissaan opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä tukevia toimintamalleja, joissa hyödynnettiin erilaisia liikkumisen, toiminnallisuuden ja kehollisuuden keinoja. Kokonaisuutta koordinoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes.

Lue lisää oppilaitosten kehittämistyöstä

Jatkohankkeessa mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn edistämisen rinnalle on nostettu yhteisöllisyyden edistäminen ja yksinäisyyden vähentäminen liikkumisen, toiminnallisuuden ja kehollisten menetelmien keinoin. 

Keskeisimmät toimenpiteet

  1. Ensimmäiseltä hankekaudelta pilottihankkeista saatujen hyvien käytäntöjen implementointi valtakunnallisesti.
  2. Yksinäisyyden vähentämiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen liittyvän tiedon kokoaminen ja levittäminen valtakunnallisesti.
  3. Opiskeluhuollon henkilöstön osaamisen lisääminen siitä, miten he voivat tukea opiskelijoiden hyvinvointia liikkumisen keinoin.

Hankkeen kokonaiskestoksi on suunniteltu kaksi vuotta: 1.9.2023-31.5.2025.

Ajankohtaista Mieli liikkeelle -projektissa

Uutinen

”Hei, sopiiks tää myös mulle?” – Työkaluja liikkumisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen

Liikkuva opiskelu -toiminnan perusajatuksena on tarjota opiskelijoille yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaan aktiivisena toimijana ja että toiminta on saavutettavaa erilaisille opiskelijoille. Liikkumisen intersektionaalisuuskiekko sekä Saavutettavuuden nelikenttä ovat työkaluja yhdenvertaisuuden sekä tasa-arvon edistämiseen.

Uutinen

Toimintamalleja opiskeluarkeen - opas opiskelijoiden hyvinvoinnin ja liikkumisen edistämiseen on julkaistu

Oppilaitosten rooli opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisessa on merkittävä. Opiskelupäivien aikaisen liikkumisen lisääminen ja paikallaanolon tauottaminen ovat keinoja tukea opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opiskelukykyä. Mieli liikkeelle -hankkeen kokoama opas pyrkii vastaamaan oppilaitosten tarpeeseen konkreettisista ja helposti saatavilla olevista toimintamalleista, joilla edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja liikkumista toisella asteella ja korkeakouluissa.

Artikkeli

Miten olis liikuntatutorit? - InnoFlashin ideamyllystä uusia malleja liikkumiseen ja yhteisöllisyyteen

Rajakadun kampuksella pyörittiin post it -lappujen keskellä. InnoFlash-opintojaksolla eri alojen opiskelijat miettivät tiimeissä ratkaisuja ja konsepteja heille annettuun haasteeseen. Likesin Mieli liikkeelle -hanke pisti opiskelijat miettimään, miten liikkumisella lisätään korkeakouluopiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Uutinen

Opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin valtakunnallinen edistäminen jatkuu

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on saanut jatkorahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin edistämiseen liikkumisen keinoin. Työssä keskistytään yksinäisyyden vähentämiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen.

Mielitekoja-verkkotapahtuma

Opiskelijoiden mielen hyvinvointi puhuttaa ja ihan syystä. Mieli liikkeelle -hanke ja Vastuullinen valmennus kokosivat opiskelijoiden toivomista hyvinvointiin liittyvistä aiheista työpajat: Puhu itsellesi niin kuin ystävällesi, Opi toimimaan kaaoksen keskellä, Entä jos ei huvita, ehdi tai jaksa liikkua ja Kehotietoisuus jaksamisen tukena.

Artikkeli

Kehotietoisuutta oppilaitoksiin - pilottina Sibelius-lukion psykologian opiskelijat

Mieli liikkeelle -hanke tarjoaa kehotietoisuustyöpajoja pilottioppilaitoksilleen toisella asteella ja korkeakouluissa kevään 2023 aikana. Työpajojen keskeinen tavoite on selvittää, kokevatko opiskelijat kehon kuunteluun ja tarkkailuun liittyvät harjoitteet hyödyllisinä. Hyvinvoinnin vahvistaminen kokemuksellisesti omaan kehoon syventymällä on yksi keino tukea opiskelukykyä ja tulevaa työkykyä.

Liity postituslistallemme

Haluatko kuulla lisää opiskelijoiden mielen hyvinvointiin liittyvistä aiheista sekä hankkeemme kuulumisista, tapahtumista ja koulutuksista? Se onnistuu liittymällä alla olevan lomakkeen kautta sähköpostilistallemme. Lähetämme tiedotteita sähköpostitse enintään kerran kuussa. Postituslistalta voi poistua milloin tahansa.

Liity sähköpostilistalle lomakkeella

Lisätietoja

Saara Koskinen

Projektipäällikkö, Project Manager
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504392066

Essi Nirhamo

Asiantuntija, Specialist
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504094268

Kerttu Keto

Viestinnän asiantuntija, Communication Specialist
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504303429