uutinen 17.2.2022

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti tavoittelee noin miljoonan euron rahoitusta digitaalisen kuntoutuksen kehittämiseen

Futuristinen kuva tabletti-tietokoneesta henkilön kädessä

Jamk on nostanut tärkeäksi kehityskohteekseen digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisen osana eri asiakasryhmien kuntoutuspolkuja. Tarkoituksena on kehittää avoimeen tekoälyyn pohjautuva alusta, joka edistää uudenlaisen digitaalisen kuntoutuksen mahdollisuuksia.

Toteutukseen haetaan rahoitusta Business Finlandilta Innovatiivinen julkinen hankinta -menettelyllä. Hankintaa edistävä tiimi on päässyt osallistumaan myös KEINO osaamiskeskuksen tarjoamaan Digisparraukseen.

- Markkinoilla ei entuudestaan ole suunnitteilla olevaa, digitaalista monialaisen kuntoutuksen vuorovaikutteista alustaa, joka skaalautuu yksilöllisesti asiakastarpeisiin kuntoutusprosessin eri vaiheissa. Tekoälypohjaisen digitaalisen alustan kehittämiseen kutsutaan mukaan sosiaali- ja terveys- sekä hyvinvointialan toimijoita, ja tekoälyratkaisujen parissa työskenteleviä teknologia-alan yrityksiä. Kehitystyöhön osallistetaan myös kuntoutusalan palveluiden loppukäyttäjiä, jotka pilotoivat ja testaavat palvelukonseptia, Kuntoutusinstituutin asiantuntija Kari-Pekka Murtonen kertoo.

Toistaiseksi tekoälyn hyödyntäminen kuntoutuksessa on ollut lähinnä vain osa alan ammattilaisten työssä tukemista. Uusi lähestymistapa tukee aiempaa vahvemmin kuntoutujan omaa aktiivisuutta ja osallisuutta kuntoutumisen eri vaiheissa.

- Kuntoutusinstituutissa vastaamme muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin uudistamalla kuntoutusta ja kuntoutuksen osaamista koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen keinoin. Digitaalinen kuntoutus ja tähän liittyen tekoälyyn pohjautuva alusta mahdollistavat uusia toimintamalleja muun muassa kuntoutukseen ohjautumiseen ja kuntoutuksen oikea-aikaisuuteen, jotka ovat tärkeimpiä tekijöitä kuntoutuksen hyödyllisyyden ja vaikuttavuuden parantamiseksi, toteaa Kuntoutusinstituutin johtaja Mirja Immonen.

Maaliskuussa järjestetään webinaari, jossa kerrotaan lisää innovatiivisen hankinnan prosessista. Webinaarin organisoi KEINO (Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus), jonka tarjoamaan sparraukseen hankintatiimi on osallistunut.

Tapahtumaan ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen kuntoutuksessa | Hankintakeino.fi

Lisätiedot

Kari-Pekka Murtonen

Asiantuntija, Specialist
Kuntoutusinstituutti, Institute of Rehabilitation
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358503526606