uutinen 25.10.2021

Suomalaisen musiikkikampuksen Uponnut kaupunki huipentuu monitaiteiseksi videoteokseksi

Uponnut kaupunki -videoteos yhdistää Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian eri aloja musiikissa, mediassa, tekniikassa, tanssissa ja taiteen viestinnässä.

Suomalaisen musiikkikampuksen Uponnut kaupunki huipentuu monitaiteiseksi videoteokseksi.png

Yli kaksi vuotta jatkunut Suomalaisen musiikkikampuksen ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön suurhanke Uponnut kaupunki on saamassa yhden vaiheen huipennuksen monitaiteisena, aikakausien yli kurottavana videoteoksena. Ensi-ilta on 28. lokakuuta, ja sitä seuraa viisi yleisönäytöstä Suomalaisen musiikkikampuksen Siltasalissa.

Tuotannon inspiraationa on Heikki Suolahden (1920–1936) elämä ja tuotanto, erityisesti keskeneräiseksi jäänyt ja vuosikymmeniksi kadonnut Uponnut kaupunki -baletti, jonka alkuperäinen nuottikäsikirjoitus löydettiin vuonna 2017 Musiikkikampuksen kirjaston arkistosta.

Videoteoksessa kuullaan ensi kertaa Heikki Suolahden alkuperäinen Uponnut kaupunki -sävellys, jonka Musiikkikampuksen opiskelijaorkesteri Campus Sinfonietta vahvistuksineen on taltioinut. Nuoret 2020-luvun ikätoverit elävöittävät ja tuovat koettavaksi sen, minkä säveltäjä itse aloitti lähes 90 vuotta sitten. Kerronnalliseen muotoon rakennettu videoteos puhuttelee ikään katsomatta.

Teoksen ohjaaja on Maria Oiva apulaisohjaajanaan Topi Kohonen. ”Pidellessäni notaatiota ensimmäistä kertaa käsissäni en voinut aavistaakaan, mihin vielä päädymme”, ohjaaja Maria Oiva toteaa monivaiheisesta pandemia-ajan ravistelemasta työskentelystä. ”Ei ole liioiteltua sanoa, että tänään näen maailman eri valossa kuin teoksen äärelle tullessani.”

Opiskelijoita ja eri ikäryhmiä yhdistävä hanke

Uponnut kaupunki -videoteos yhdistää Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian eri aloja musiikissa, mediassa, tekniikassa, tanssissa ja taiteen viestinnässä. Kahden vuoden aikana kokonaishankkeeseen on osallistunut jo yli 1500 oppilasta ja opiskelijaa peruskouluikäisistä korkeakouluopiskelijoihin.

"Musiikkikampuksen johtajana ihailen suuresti sitä tekemisen riemua, luovuutta ja monialaista tuotteliaisuutta, jota opiskelijat ja opettajat eri oppilaitoksissa ovat sitkeästi pandemian aiheuttamista vaikeuksista piittaamatta osoittaneet”, sanoo Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen.

”Me olimme tiimi ja saimme upean projektin”, videoteoksen monikameratyöskentelyssä ensi kertaa isoon tuotantoon päässeet media-alan opiskelijat toteavat.

Uponnut kaupunki -hankkeen eri vaiheiden kumppaneita ovat EduFutura-oppilaitokset Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Jyväskylä Sinfonia ja Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut/Lastenkulttuurin seudullinen yhteistyöverkosto Kulttuuriaitta. Hanketta ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Uponnut kaupunki Suomalaisen musiikkikampuksen verkkosivuilla (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisätietoja:

Hannu Ikonen, Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja 
puh. 040 528 3762
etunimi.sukunimi@jamk.fi

Tuottaja Mikael Minkkinen, Suomalainen musiikkikampus
puh. 040 836 8912
etunimi.sukunimi@jamk.fi

www.musiikkikampus.fi