uutinen 19.1.2021

Ideoita lannasta ruokohelpiin ja pajusta päistäreeseen – turvehackathonissa kymmenen tiimiä hakee kestäviä vaihtoehtoja turpeelle

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja yritysten sparrausohjelma Kasvu Open järjestävät Berner Oy:n ja Tikalan Oy:n toimeksiannosta turvehackathonin, jonka tavoitteena on löytää vaihtoehtoja turpeelle ja samalla kehittää kestävää ja ympäristöystävällistä liiketoimintaa. Turpeelle kestäviä vaihtoehtoja etsii yhteensä kymmenen tiimiä.

Ideoita lannasta ruokohelpiin ja pajusta päistäreeseen – turvehackathonissa kymmenen tiimiä hakee kestäviä vaihtoehtoja turpeelle.png

Turpeen energiakäytöstä ja uusien turvekenttien avaamisesta luopuminen ovat osa EU-tason strategiaa, jolla pyritään vähentämään ilmastoon ja luontoon kohdistuvia vaikutuksia. Turpeen korvaavia ratkaisuja on jo aiemmin kartoitettu ja tutkittu useassa eri hankkeessa. Turvehackathon tarjoaa mahdollisuuden tuoda ideat yhteen niiden edelleen kehittämiseksi ja uusien mahdollisuuksien tunnistamiseksi.

Kaikille avoimeen hackathoniin ilmoittautui määräaikaan 11.1.2021 mennessä 14 tiimiä, joista jatkoon valittiin kymmenen. Valituiksi tulivat seuraavat tiimit: Finrenes Oy, Carbons Finland Oy, BIOKAS tiimi, Penerg Oy, Biometa Finland Oy, Hampputiimi, Kiteen Mato ja Multa Oy, ManPas, Valio Oy ja Epira Oy. Tiimeissä on mukana yrityksiä, oppilaitoksia ja opiskelijoita.

– Olemme Bernerillä iloisen yllättyneitä siitä, kuinka joukkueet olivat ottaneet haasteen vastaan. Odotamme löytävämme prosessin avulla uusia, kestäviä ratkaisuja tuotteisiimme, sanoo Berner Oy:n tuotepäällikkö Arja Laivonen.

– Jatkoon valituissa on mukana myös Kasvu Openin Kasvupoluilla olleita yrityksiä, joille osallistuminen turvehackathoniin on hieno mahdollisuus edetä kasvutaipaleellaan, iloitsee Kasvu Openin toimitusjohtaja Jaana Seppälä.

– Ideoita tuli monipuolisesti lannasta ruokohelpiin ja pajusta päistäreeseen. Turvehackathonin myötä syntyville ratkaisuille löytyy varmasti kysyntää myös globaaleilta markkinoilta ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia, arvelee projektipäällikkö Merja Rehn Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Hackathon-haaste huipentuu to 18.2.2021, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus. Tapahtuma järjestetään BioPaavossa Saarijärvellä.

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Turvehackatonin aikatauluun voit tutustua osoitteessa: www.biopaavo.fi

Lue myös: Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Kasvu Open yhteistyöhön ratkomaan yritysten kestävyyshaasteita – ensimmäisenä haetaan turpeelle kestävää korvaajaa

Lisätietoja:

Merja Rehn, projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 518 9766
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Arja Laivonen, tuotepäällikkö
etunimi.sukunimi@berner.fi
p. 040 772 9065
Berner Oy