uutinen 23.4.2021

Hoitotyön osaamiskeskittymä Center of Nursing Excellence avattu Kazakstanissa – JAMKin koordinoima ProInCa-projekti mahdollisti osaamisen jakamisen täysin uudella tavalla

JAMKin hyvinvointiyksikön koordinoima Erasmus+ -kapasiteetinvahvistamisprojekti ProInCa (Promoting the Innovation Capacity of Higher Education in Nursing during Health Services’ Transition) päättyi tammikuussa. Kolmivuotisen, Kazakstanin hoitotyön ja -tieteen korkeakoulutuksen kehittämiseen tähdänneen projektin suurimpia saavutuksia on Kazakstanin mittapuulla ainutlaatuinen konsortiomallinen osaamiskeskittymä, joka palvelee maantieteellisesti laajan maan sairaanhoitajia, hoitotyön esimiehiä, opettajia, ja hoitotieteen tutkijoita.

Hoitotyön osaamiskeskittymä Center of Nursing Excellence avattu Kazakstanissa – JAMKin koordinoima ProInCa-projekti mahdollisti osaamisen jakamisen täysin uudella tavalla.png

Osaamiskeskittymän kaikki tieto on saatavilla yhdessä paikassa osoitteessa https://nursekz.com. Osaamiskeskittymän päätavoite on vahvistaa tiedonjakamista, hoitotieteellistä tutkimusta ja alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä sairaanhoitajien, oppilaitosten henkilöstön ja muiden terveydenhuollon toimijoiden kesken.

Projektin aikana kehitetty nettisivusto sisältää kohderyhmille hyödyllistä tietoa näyttöön perustuvasta hoitotyöstä, hoitotieteen tutkimuksesta ja johtamisesta sekä kansallisista hoitotyön näyttöön perustuvista suosituksista, joita JAMK on ollut kehittämässä Maailmanpankin rahoittamassa Modernization of Education System for Nurses -projektissa. Lisäksi sivustolta löytyy hoitotyön johtamiseen keskittyvä blogi sekä Moodle-oppimisympäristö, jonka kautta opettajat ja opiskelijat pääsevät käsiksi projektissa kehitettyihin hoitotyön oppimateriaaleihin. Osaamiskeskittymää koordinoivat yhteistyössä Astana Medical University ja Nazarbayev University School of Medicine, jonka lisäksi konsortioon kuuluvat Kazakstanin muut lääketieteelliset yliopistot ja erinäisiä kansallisia sidosryhmiä muodostaen viisi alueellista toimistoa.

ProInCa toteutettiin yhteistyössä viiden kazakstanilaisen (Astana Medical University, Karaganda Medical University, Nazarbayev University, Semey Medical University ja West Kazakhstan Marat Ospanov Medical University) ja neljän eurooppalaisen (JAMK ja LAB ammattikorkeakoulut, Hanzehogeschool Groningen, Alankomaat ja Angela Boškin Faculty of Health Care, Slovenia) korkeakoulun kesken. Kolmen vuoden aikana partnerit oppivat toisiltaan ja kouluttivat yli 500 kazakstanilaista sairaanhoitajaa ja hoitotyön opiskelijaa. Osaamiskeskittymän ja oppimateriaalien lisäksi projekti tuotti mm. suosituksia hoitotieteen tutkimuksen ja näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämiseksi Kazakstanissa. Projekti on myös vaikuttanut siihen, että hoitotyön arvostus Kazakstanissa on noussut ja sairaanhoitajille on mahdollistettu opiskelu elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti aina tohtoriksi asti.

JAMKille ProInca on tuonut arvokasta kokemusta suurten kansainvälisten projektien koordinoinnista ja tukenut pitkään jatkunutta yhteistyötä kazakstanilaisten terveydenhuollon toimijoiden kanssa. JAMKin hyvinvointiyksikkö on partnerina myös viime marraskuussa alkaneessa uudessa kapasiteetinvahvistamishankkeessa AccelEd (Accelerating Master and PhD level nursing education development in the higher education system in Kazakhstan), jonka tavoitteena on jatkaa ProInCan kartoittamalla tiellä vahvistaen maisterintasoista hoitotieteen koulutusta sekä kehittäen vasta alkanutta hoitotieteen tohtoritasoista koulutusta Kazakstanissa.

Lue lisää projektin tuotoksista JAMKin julkaisusta Promoting the Innovation Capacity of Higher Education in Nursing during Health Services’ Transition sekä projektin nettisivuilta

Lisätietoja:

Johanna Heikkilä
Projektikoordinaattori ja tieteellinen johtaja
etunimi.sukunimi@jamk.fi
+358 40 848 8623

Merja Kalima
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@jamk.fi
+358 40 586 8988

Kuva poistettu. Kuva poistettu.