uutinen 7.1.2020

Yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin alkaa keskiviikkona 8.1. – uusissa koulutuksissa näkyy peliala, tekoäly ja urheilufysioterapia

Korkeakoulujen ensimmäinen yhteishaku käynnistyy keskiviikkona 8. tammikuuta, jolloin haussa ovat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset. JAMKin täysin uusissa englanninkielisissä koulutuksissa painottuvat peliala, tekoäly sekä urheilufysioterapia. Toisin kuin aiempina vuosina, englanninkielisiin koulutuksiin voi hakea ainoastaan nyt alkavassa tammikuun haussa.

Yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin alkaa keskiviikkona 8.1. – uusissa koulutuksissa näkyy peliala, tekoäly ja urheilufysioterapia.png

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus opiskella viidessä englanninkielisessä AMK-tutkinto-ohjelmassa: International Business, Nursing, Purchasing and Logistics Engineering, Tourism Management sekä täysin uusi Business Information Technology –tutkinto-ohjelma. Business Information Technology on tradenomitutkinto, joka painottuu pelinkehitykseen tai web- ja mobiilisovelluskehitykseen ja liiketoimintaan.

– Business Information Technology avaa pelialaa monipuolisesti niin pelinkehityksen kuin alan ympärillä pyörivän liiketoiminnankin osalta. Opinnoissa opiskelijat pääsevät työstämään pelinkehityksen osa-alueita aina ohjelmoinnista varsinaiseen pelituotantoon. Opinnoissa tehdään yhteistyötä oikeiden pelifirmojen ja pelialan yhteisöjen kanssa, kertoo lehtori Niko Kiviaho JAMKista.

Myös englanninkielisiin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin (YAMK) haetaan tammikuussa. JAMKissa on tarjolla viisi ylempää, master-tason tutkinto-ohjelmaa: Cyber Security, International Business Management, Sport Business Management sekä uusina avauksina Sport and Exercise Physiotherapy ja Artificial Intelligence and Data Analytics.

Sport and Exercise Physiotherapy vastaa urheilufysioterapian lisääntyvään tarpeeseen. Koulutus tuottaa valmiuksia toimia kilpaurheilussa valmennustiimin jäsenenä edistäen urheilijoiden harjoittelua ja suorituskyvyn parantamista.

– Koulutus toteutetaan alusta asti moniammatillisesti tiiviissä yhteistyössä urheilijoiden, valmentajien ja muiden alan ammattilaisten kanssa, JAMKin kuntoutuksen yliopettaja Sanna Sihvonen sanoo.

Tekoälyyn paneutuva Artificial Intelligence and Data Analytics vastaa alan kasvavaan suosioon, josta on kehittynyt jo ilmiö: esimerkiksi JAMKissa syksyllä 2019 alkanut tekoälykoulutus täyttyi kolmessa minuutissa.

Englannin kieli on valttia työelämässä

Englanninkieliset koulutukset ovat kiinnostaneet vuosi vuodelta yhä enemmän myös suomalaisia hakijoita, sillä ura kansainvälisissä tehtävissä kiinnostaa monia. Lisäksi monella alalla vallitsevana työkielenä on englanti työpaikan sijainnista riippumatta, joten englanti koetaan luonnolliseksi vaihtoehdoksi myös opiskelukielenä. Englanninkieliset koulutukset antavat saman pätevyyden kuin vastaavat suomenkieliset koulutukset.

Suomen lukuvuosimaksuja koskeva lainsäädäntö velvoittaa korkeakouluja perimään lukuvuosimaksuja opiskelijoilta, joilla ei ole Euroopan Unioniin (EU) tai Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvan maan kansalaisuutta. Ammattikorkeakoulututkinnoissa maksu on JAMKissa 8000 €/lukuvuosi ja ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa 9000 €/lukuvuosi.

Lukuvuosimaksuista huolimatta JAMKin englanninkieliset tutkinnot ovat kiinnostaneet myös EU- ja ETA-maiden ulkopuolella. Hakijoita on ollut paljon mm. Nepalista, Venäjältä ja Vietnamista. Kaikki lukuvuosimaksuvelvolliset opiskelijat saavat ensimmäisenä lukuvuonna 50 %:n apurahan. Toisesta lukuvuodesta alkaen opiskelijat ovat edelleen oikeutettuja 50 %:n apurahaan, mikäli opinnot ovat edenneet tavoitteen mukaisesti.

Ensimmäinen yhteishaku päättyy 22.1. klo 15. Toisen yhteishaun hakuaika on 18.3. - 1.4., jolloin haetaan vain suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Hakeminen tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi (eng. studyinfo.fi).

JAMKin englanninkieliseen koulutustarjontaan voi tutustua osoitteessa www.jamk.fi/tutkinnotenglanniksi sekä englanniksi osoitteessa www.jamk.fi/applynow.

Lisätietoja:
Hakijapalvelut, p.040 556 0409, hakijapalvelut(a)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu