uutinen 24.1.2020

Tammikuun yhteishaku on päättynyt – kovassa nosteessa oleva peliala näkyy myös JAMKissa suosituimpien joukossa

Ensimmäisessä yhteishaussa 8.-22.1.2020 oli haettavana vieraskieliset koulutukset. Ensisijaisten hakijoiden määrällä mitattuna AMK-tutkinnoissa liiketalous, sosiaali- ja terveysala sekä uutena myös peliala (Business Information Technology) kiinnostivat eniten. Ylemmissä AMK-tutkinnoissa kyberturvallisuus sekä uutena myös tekoäly näkyivät suosituimpina.

Kaikkiaan Jyväskylän ammattikorkeakouluun hakijoita oli alustavien tilastojen mukaan 2791. Hakijoiden määrä kasvoi viime vuoteen verrattuna yli 500 hakijalla. AMK-tutkintoihin hakijoita oli 2261, joista 682 ensisijaisia. Hakijoita YAMK-tutkintoihin oli kaikkiaan 530, joista ensisijaisia 292.

JAMKissa on mahdollisuus opiskella viidessä englanninkielisessä AMK-tutkinto-ohjelmassa: International Business, Nursing, Purchasing and Logistics Engineering, Tourism Management sekä täysin uusi Business Information Technology –tutkinto-ohjelma.

Kiinnostus pelialaan on kasvussa, mikä on huomattavissa pelituotantoon keskittyvän Business Information Technologyn suosiossa: uusi tutkintokoulutus nousi vetovoimaltaan heti JAMKin suosituimmaksi tutkintokoulutukseksi englanninkielisten koulutusten haussa. Ensisijaisia hakijoita oli alustavien tietojen mukaan 202, mikä on yli kuusinkertaisesti 30 aloituspaikkaan nähden.

– Vaikka englanninkielinen Business Information Technology -tutkinto-ohjelma sekä sen tarjoama Game Production -linja on uusi avaus, on pelialan koulutusta tarjottu suuntautumisvaihtona jo useamman vuoden ajan Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Pelialan yritysten sekä muiden toimijoiden joukossa roolimme pelialan kouluttajana tunnetaan hyvin. Uutta on ennen kaikkea se, että nyt koko tradenomitutkinto tarjotaan fokusoituna pelituotannon kenttään sekä täysin englannin kielellä. Tämän tyyppistä, täysin pelituotantoon ja pelinkehitykseen keskittyvää koulutusta on varsinkin englanniksi tarjolla rajallinen määrä, kertoo tutkinnosta vastaava lehtori Mika Karhulahti JAMKista.

AMK-tutkinnoissa myös sosiaali- ja terveysala kiinnosti. Englanninkielinen Nursing-tutkinto on kestosuosikki JAMKin englanninkielisten koulutusten joukossa, ja oli tänä vuonna suosituin 204 ensisijaisella hakijallaan. Aloituspaikkoihin (40) nähden ensisijaisia hakijoita oli n. viisinkertaisesti. Myös International Business on vuosittain ollut suosituimpien englanninkielisten tutkintojen joukossa. Tänä vuonna ensisijaisia hakijoita oli alustavien tietojen mukaan 166, mikä on kolmanneksi eniten kaikista englanninkielisiin tutkintoihin ensisijaisesti hakeneista.

Myös englanninkielisiin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin (YAMK) haettiin tammikuun haussa. JAMKissa on tarjolla viisi ylempää, master-tason tutkinto-ohjelmaa: Cyber Security, International Business Management, Sport Business Management sekä uusina avauksina Sport and Exercise Physiotherapy ja Artificial Intelligence and Data Analytics. Suosituimmaksi nousivat Cyber Security 107:llä sekä uusi Artificial Intelligence and Data Analytics 86:lla ensisijaisella hakijalla. Erityisesti tekoälyn suosiota on ehditty jo ennakoida: esimerkiksi JAMKissa syksyllä 2019 alkanut tekoälykoulutus täyttyi kolmessa minuutissa.

Toisin kuin aiempina vuosina, englanninkielisiin koulutuksiin ei voi hakea enää maaliskuussa alkavassa toisessa yhteishaussa. Toisen yhteishaun hakuaika on 18.3. - 1.4., ja silloin haetaan vain suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätietoja:
Hakijapalvelut, p.040 556 0409, hakijapalvelut(a)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Mika Karhulahti
lehtori, liiketoiminta
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 566 8036
Jyväskylän ammattikorkeakoulu