uutinen 13.2.2020

Jalkaa korkeakoulun oven väliin: Keuruun ja Petäjäveden lukiolaiset korkeakouluviikolle JAMKiin

Keuruun ja Petäjäveden lukiolaiset opiskelevat 17.-21.2.2020 korkeakouluopintoja viikon ajan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK). Korkeakouluviikko vastaa lukiokoulutuksen lakimuutokseen, jossa lukioiden edellytetään tarjoavan opiskelijoilleen mahdollisuuksia päästä korkeakouluopintojen pariin jo lukio-opintojen aikana.

Lukiolaiset tekevät viikon ajan ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluvia opintoja, jotka he saavat myöhemmin hyväksiluettua ammattikorkeakoulututkintoonsa. Opintotoiveita kartoitettiin opiskelijoilta ja valittavaksi tuli viisi opintojaksoa koodauksesta, markkinoinnista, matkailusta, 3D-tulostuksesta sekä anatomiasta.

– Viikko on ensimmäinen laatuaan. JAMKin opintojen pariin tulee kaiken kaikkiaan yli 100 lukiolaista. Opiskelu tapahtuu aluksi lukioissa JAMKin opettajien johdolla, mutta perjantaina koko joukko tulee JAMKiin Jyväskylään, kertoo suunnittelija Maarit Korva Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Opiskelijoista muodostetaan opintojaksojen mukaisia ryhmiä, joihin tulee molempien lukioiden opiskelijoita.

– Lukioiden välillä ei ole näin laajaa opiskelijayhteistyötä aikaisemmin ollut. Toivottavasti opiskelijat saavat viikosta myös eväitä opiskeluun erilaisten opiskelumenetelmien kautta, toteaa rehtori Vesa Leinonen Keuruun yhteislukiosta.

– Tämä on hieno osoitus alueellisesta yhteistyöstä, jossa Petäjäveden ja Keuruun kunnat kehittävät yhdessä korkeakouluyhteistyötä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyö alkoi yhteisestä Petäjävedellä järjestetystä seminaarista keväällä 2019. Nyt keväällä 2020 on hienoa olla tässä tilanteessa, että lukioidemme opiskelijat saavat suoritettua korkeakouluopiskeluja jo lukioaikana, toteaa rehtori Ville Metsäpelto Petäjäveden lukiosta.

Perjantaina opiskelijat pääsevät opintojen lisäksi tutustumaan JAMKiin ja kuulemaan nykyisiltä opiskelijoilta valitsemansa alan opinnoista tarkemmin. Viikko huipentuu yhteiseen päätöstilaisuuteen, jossa opiskelijat esittelevät viikon tuotoksiaan toisilleen. Päätöstilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös muiden opintoalojen sisältöihin.

– On hienoa, että opiskelijat pääsevät konkreettisesti kokeilemaan, minkälaisia opintoja ja aloja ammattikorkeakoulussa on. Ja saavathan he myös jo yhden opintopisteen jatko-opintoja ajatellen, toteaa opinto-ohjaaja Helena Puukka Keuruun lukiosta.

JAMKin opettajien lisäksi opiskelijoiden työskentelyä ohjaavat lukioiden opettajat. Tämä tarjoaa mahdollisuuden myös opettajille tutustua toisiinsa sekä AMK-opintoihin.

Lisätietoja:
Maarit Korva, suunnittelija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 561 2555

Ville Metsäpelto, rehtori,
Petäjäveden lukio
etunimi.sukunimi@edu.petajavesi.fi
p. 040 485 5731

Vesa Leinonen, rehtori
Keuruun yhteiskoulun lukio
etunimi.sukunimi@keuruu.fi
p. 040 513 5823

Helena Puukka, opinto-ohjaaja
Keuruun yhteiskoulun lukio
etunimi.sukunimi@keuruu.fi
p. 0400 263 923