uutinen 25.11.2019

Suvaitsevaisuutta ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua korttipelin avulla: JAMKissa kehitetettyjä New Horizons –pelejä tuodaan nuorisokeskuksiin ja kouluihin

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on jo monien vuosien ajan tehty töitä suvaitsevaisuuden ja kulttuurien välisen vuoropuhelun edistämiseen. Yksi kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen opetustapa on JAMKissa kehitetty korttipeli nimeltään New Horizons. Peliä käytetään jo 48 maassa ympäri maailmaa. Tänä syksynä pelistä on julkaistu uusi versio, Young New Horizons, joka keskittyy erityisesti nuorten arjessa kohtaamiin ilmiöihin.

Alkuperäinen New Horizons –peli on ollut käytössä jo useamman vuoden ja sitä on kehitetty yhteistyössä paikallisten lukioiden, yhteisöjen, kunnallisten organisaatioiden, JAMKin opettajien ja opiskelijoiden sekä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

– Halusimme vastata opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2016 käynnistämään ohjelmaan vihapuheen ja rasismin ehkäisemiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Pelejä on käytetty jo kauan tehokkaina koulutustyökaluina. Pelit on suunniteltu auttamaan esimerkiksi monikulttuuristen ryhmien ohjaajia, opettajia, valmentajia sekä kaikkia eri kulttuurien kanssa toimivia, kertoo peliä luomassa ollut JAMKin liiketoiminnan lehtori Steven Crawford.

Pelien yleisenä tavoitteena on helpottaa esimerkiksi kulttuurienvälistä vuorovaikutusta sekä lisätä ymmärrystä ja empatiaa. Young New Horizons –versio keskittyy monikulttuurisuuden lisäksi nuorille relevantteihin teemoihin, kuten kiusaamiseen tai kehonkuvaan.

Tänä syksynä uutta Young New Horizons -peliä on kampanjoitu maakunnassa opiskelijoiden voimin. JAMKin kansainvälisen liiketoiminnan opiskelijoita on värvätty New Horizons –fasilitaattoreiksi, jotka kiertävät Jyväskylän seudulla mm. kouluissa, yrityksissä ja yhdistyksissä neuvomassa, miten peliä voidaan hyödyntää. Tämän syksyn aikana peliä on käyty esittelemässä mm. nuorisokeskuksissa ja monikulttuurikeskus Gloriassa.

– Pelifasilitoinnit ovat osoittaneet, että Young New Horizons -pelin avulla päästään kiinni asioihin, joita nuoret kohtaavat päivittäisessä elämässään. Peli on saanut erittäin hyvän vastaanoton myös opettajilta ja nuorisotyöntekijöiltä, ja parhaillaan pohdimme keinoja pelin laajempaan hyödyntämiseen koulumaailmassa ja nuorisotyötä tekevien parissa, kertoo JAMKin opiskelija ja New Horizons -fasilitaattori Meri Saarela.

New Horizons ja Young New Horizons –pelit on ladattavissa itse tulostettavana versiona JAMKin verkkosivuilta suomeksi ja englanniksi. Molempia pelejä voi tilata myös nettisivuilta löytyvän verkkokaupan kautta. Pelit on rekisteröity osaksi George Simons Internationalin diversophy® -opetuspelejä.

Lisätietoa:
Steven Crawford, lehtori
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 525 9912