uutinen 8.2.2019

Suomalaisen musiikkikampuksen ooppera on laaja-alaisen yhteistyön tulos, joka viihdyttää

Kuluvan kuukauden puolessa välissä Hannikaissalissa voi viikon ajan kokea oopperan taikaa. Suomalainen musiikkikampus tuo alunperin radiosoittoon sävelletyn The Old Maid and the Thief -teoksen näyttämölle monitaiteellisena tulkintana. Yhteensä kuusi kertaa esitettävä pienoisooppera saa ensi-iltansa 16.2. Toteutuksesta vastaavat Suomalaisen musiikkikampuksen ja sen oppilaitosten opiskelijat.

Suomalaisen musiikkikampuksen ooppera on laaja-alaisen yhteistyön tulos, joka viihdyttää.png

Oopperan ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Kirsi Sulonen, joka työskentelee ensimmäistä kertaa oopperalibreton parissa opiskelijaryhmän kanssa. Hän pyrkii tulkinnallaan rikkomaan oopperan konventioita ja stereotyyppista gestiikkaa. Samalla hän hyödyntää näyttämön mahdollisuuksia yhdistelemällä ja sekoittamalla eri tyylejä kuitenkaan unohtamatta oopperan ydinteemaa - rakkautta ja intohimoa.

– Olen tämän produktion kanssa ollut useamman uuden asian edessä; oopperan ohjaaminen ylipäätään, tuplamiehitys, iso oppilaiden yhteistyöprojekti. Onneksi olen saanut aivan käsittämättömän hienon työryhmän, jolla on kaikilla ollut valtava tekemisen meininki ja halu tehdä jotain ainutlaatuista ja uskallus rikkoa kaavaa, kertoo Kirsi Sulonen.

The Old Maid and the Thief on viihteellinen ja komediallinen teos. Tarina kuljettaa kuulijansa syrjäiseen kartanoon, jossa vanhapiika Miss Todd ja tämän palvelijatar Laeticia viettävät kurinalaista elämää. Miss Toddin päivät kuluvat rattoisasti naapurin rouvan Miss Pinkertonin kanssa juoruillessa ja säätä pävitellessä.

Kartanon naiset saavat yllättäen vieraakseen salaperäisen miehen, Bobin, johon kumpikin iskevät samantien silmänsä. Bob esittäytyy naisille elämäntavalleen omistautuneena kulkurina, joka ei liiemmin välitä sen koommin rahasta tai naisista. Miehen on tarkoitus viipyä kartanossa vain yksi yö, mutta hurmaantuneet Miss Todd ja Laeticia eivät tahtoisi luopua hänestä. Samaan aikaan seudulla etsintäkuulutetaan murhamies. Miss Todd ja Laeticia uskovat rikollisen majailevan luonaan ja ihastuksissaan päättävät ryhtyä suojelemaan tätä mitä yllätyksellisimpiin ratkaisuihin turvautuen.

Ooppera on suhteellisen harvinainen ilmiö Jyväskylän kulttuuritarjonnassa.
Kevään 2019 oopperaproduktio syntyy monialaisesta yhteistyöstä Suomalaisen musiikkikampuksen sisällä. Yhteistyö ulottuu myös Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian muille luoville aloille. Yhteensä produktion parissa työskentelee kymmeniä opiskelijoita ja heidän ohjaajiaan. Päärooleissa nähdään Jyväskylän ammattikorkeakoulun laulun opiskelijoita, pianosäestyksestä vastaa JAMKin musiikin lehtori Eliisa Suni. Näyttämölle nousee myös Gradian taiteen perusopetuksen taidetanssin produktioryhmä. Koreografiasta vastaa ryhmän opettaja Elina Wuethrich. Hän kertoo nykytanssin tuovan tarinankerrontaan syventäviä tunnelmia, miljöitä ja maisemia, jotka yhdessä luovat kontrastin realistiselle lavastukselle. Tanssi tarjoaa yleisölle mielikuvia sekä liikkeen välityksellä tuotuja kerroksia ja teemoja.

– Tanssin oppilaille ooppera tarjoaa hienon mahdollisuuden olla osana monitaiteellista produktiota. Hieman varkain sain ujutettua ripauksen tanssia myös laulajienkin pestiin, Elina Wuethrich kertoo

Lavastuksesta, puvustuksesta, maskeerauksesta ja projisoinneista vastaavat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian opiskelijat, samoin oopperaa osittain säestävästä konemusiikista. Tuotantoharjoittelijoina toimivat Jyväskylän yliopistosta kaksi musiikkitieteen opiskelijaa.

Teos sopii myös oopperamaailman ensikertalaiselle ja on oivallinen esimerkki siitä, kuinka vakavaksi mielletty taidemuoto voi olla myös viihdyttävä ja vauhdikas. Oopperan esityskieli on englanti.

Näytökset:
16.2.2019 klo 16 (ensi-ilta), 18.2. klo 19, 20.2. klo 19, 22.2. klo 19, 23.2. klo 16, 24.2. klo 16

Liput 20/12/5€, myynnissä 1.12. alkaen @ ticketmaster.fi
Lippuja myös ovelta 30 min ennen esitystä jos on tilaa.

Tarkemmat tiedot myös musiikkikampuksen nettisivuilla.

Lisätietoja:
Johanna Muhonen, tuottaja / Suomalainen musiikkikampus
etunimi.sukunimi@edufutura.fi
p. 0408368912

Kirsi Sulonen, ohjaaja
kirsi(at)teatterikone.fi
p. 0405652524