uutinen 25.3.2019

Kotikuntoutus uudistuu – vai uudistuuko? Valtakunnalliset kotikuntoutuksen verkostopäivät Jyväskylässä 27.-28.3.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) järjestämät ensimmäiset valtakunnalliset kotikuntoutuksen verkostopäivät (27.-28.3.2019) kokoavat yhteen kotihoidoissa työskentelevät fysio- ja toimintaterapeutit sekä näiden alojen koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä kehittämistyöstä vastaavat tahot ensimmäisen kerran kotikuntoutuksen teeman ympärille.

Suomessa on noin miljoona yli 65-vuotiasta, joiden toiveena on elää mahdollisimman pitkään itsenäistä ja toimintakykyistä elämää omassa kodissa. Tämä on myös sosiaali- ja terveysministeriön asettama linjaus. Mutta kotona asumisesta voi helposti tulla itse tarkoitus, jos ei kiinnitetä huomiota kotona asumisen ja elämän laatuun.

– Maailmalla käytetään sellaista termiä kuin vajaa-asuminen. Itse puhun kutistuneesta kotona-asumisesta. Eli hoitaja käy kotona, tuo lääkkeet ja auttaa peseytymisessä. Mutta jääkö se elämän sisältö siihen, riittäisikö se meille nuoremmille? kysyy lehtori Aila Pikkarainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Pikkarainen puhuu tarpeesta ajatella kotihoito aivan uudella tavalla. Kotihoidon ja kuntouksen päämääränä pitäisi olla se, että ikääntynyt paitsi kykenisi elämään kodissaan, myös nauttisi elämästään. Se vaatii uudenlaisia hoidon ja toiminnan muotoja kotikuntoutukseen ja kuntoutusalan ammattilaisten työnkuvaan.

– Tarvitaan inhimillisen asumisen sekä mielekkään elämän ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Kotihoidon nykyinen toimintatapa on tullut tiensä päähän, Pikkarainen toteaa.

Verkostopäivillä kuullaan kärkihankekokeilujen tuloksia ja kokemuksia, keskustellaan kotikuntoutuksen tulevaisuuden kehittämis- ja osaamistarpeista ja rohkaistaan kotikuntoutustyön kehittämiseen ja uudistamiseen innovatiivisella palvelumuotoilulla.

Paikalla on JAMKin asiantuntijoiden lisäksi Tehyn, toimintaterapialiiton ja Suomen fysioterapialiiton asiantuntijoita. Myös median edustajat ovat tervetulleita päiville. Verkostopäivät järjestetään Jyväskylän ammattikorkeakoulun Dynamon kampuksella (Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä).

JAMKissa on käynnistymässä lähihoitajille tarkoitettu kotikuntouksen korkeakouludiplomikoulutus sekä kotikuntoutuksen erikoistumiskoulutus. Haku ja ilmoittautuminen koulutuksiin alkaa huhtikuussa.

Ohjelma seminaarin sivuilla (ennakkoilmoittautuminen päättynyt)

Lisätietoja:
Aila Pikkarainen, lehtori
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 760 4316

Eija Janhunen, asiantuntija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 186 2669