uutinen 16.9.2019

Artesaaniruoassa näkyy sydän ja sielu! Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailun voittajat selvillä

Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailu käytiin viikonloppuna 13.-14.9. Jyväskylässä. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhteistyössä Suomen artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Kisassa arvioitiin 122 kilpailutuotetta 62 yritykseltä. Mukana oli yrityksiä Suomen lisäksi myös Virosta ja Latviasta.

Omissa kilpailuluokissaan palkintosijoille kipusivat muun muassa Gunnel Englund Pellingenin saaristosta Konjakki-kirsikka - ja Crenoco Saarijärveltä Metsämarenki -tuotteillaan. Kalakategorian tuomarit ylistivät erityisesti villikalatuotteita, kuten Kala-Tovin kylmäsavustettua kuhaa, joka myös pokkasi kultaa. Kaikki kilpailun tulokset löytyvät kootusti Artesaaniruoka2019 -sivuilta.

Kilpailun tuomarina toiminut Margot Wikström toteaa, että tuotteiden arviointi vaatii todellista paneutumista.
– Tärkeintä artesaaniruoassa on lopulta maku. Sen tulee voittajatuotteessa olla kohdallaan. Tuomareiden tärkeä tehtävä on auttaa yrityksiä tuotteiden kehityksessä ja kilpailun avulla tehdä artesaaniruokaa näkyväksi Suomessa.

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat villiyrtit. Osassa tuotteista olikin hyödynnetty luovasti muun muassa nokkosta ja koivunlehteä. Snaksit-kategoriassa kultaa voittaneesta marengista sekä hapatetun maidon kategoriassa niin ikään voittajaksi valitusta jogurtista löytyy puolestaan kuusenkerkkää.

– Kilpailu oli kovatasoinen. Yhteistyö eri toimijoiden ja maakuntien välillä on erittäin tärkeää myös yritysten ja tuotteiden kehityksen kannalta. Ideat on tehty jaettavaksi ja yhdessä olemme enemmän, toteaa kilpailunjohtaja Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Kilpailu käytiin lauantaina 14.9. Dynamolla Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella. Voittajatuotteet olivat sunnuntaina esillä myös Wemmi-syysmarkkinoilla Jyväskylän Paviljongissa.

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Raisiossa 14.–16.10.2020. Lisätietoja www.artesaaniruoka2020.fi

Avoimet Artesaaniruoan SM-kilpailut 2019 järjestettiin 13.–14. syyskuuta 2019 Jyväskylässä Keski-Suomessa. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 –hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELYkeskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Seminaaria rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoa:
www.artesaaniruoka2019.fi

Kilpailunjohtaja Leena Pölkki, projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 4011894

Kilpailun operatiivinen johtaja Eija Lamsijärvi
eijalamsij(a)gmail.com
p. 0400 5660739