Human Technology Hub

Ympärillä olevan teknologian merkitys kasvaa elämässämme jatkuvasti ja sitä varten tuleva maailma tarvitsee uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla viedä tätä kehitystä entistä parempaan suuntaan.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan uusi laboratorio HTHub pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen. HTHubin tavoitteena on kehittää ja tukea tulevaisuuden taitojen, osaamisen ja koulutuksen tutkimista uusimpien teknologioiden avulla. Tilan laitteiden avulla tullaan tukemaan jo olemassaolevaa tutkimusta, mutta kehittämään myös aivan uusia tutkimuksen suuntia.

HTHub-esittely

HTHubin varustuksiin kuuluu muun muassa tehokkaat katseen- ja kasvojenseurannan mahdollistavat HTC Vive Pro Eye VR-lasit. Lasien avulla, joilla voidaan tutkia ja hallita virtuaalisia ympäristöjä ennennäkemättömin keinoin. Immersiivisten lasien lisäksi käyttäjä pääsee paremmin sisään virtuaaliseen tilaan koko kehonsa liikkeillä uudenaikaisilla liikkeentunnistus-sensoreilla. Sensoreilla on mahdollista manipuloida jopa virtuaalisen maailman asioita ja esineitä reaaliajassa.

Tulevaisuudessa käyttäjä voisi esimerkiksi heitellä sensoria toiselle pelaajalle samalla kun tämä nappaa sen virtuaalisessa maailmassa. HTHubin 360-kameralla voidaan luoda uutta tutkimus- tai opetusmateriaalia kuvin tai videoin, mikä saadaan välittömästi VR-käyttöön tai johonkin muuhun tarkoitukseen. Minkälainen voisi olla tulevaisuuden sosiaalinen oppimisympäristö, joka toimii täysin virtuaalisessa maailmassa? Mitä vaikutusta pienillä tai isoillakin muutoksilla ympäristössä voisi olla oppimiseen? Minkälaista tulevaisuuden opettaminen ja opetusmateriaali voisi olla? Miten voimme hyödyntää tätä kaikkea uutta teknologiaa mahdollisimman hyvin, jotta siitä olisi hyötyä meille kaikille? Nämä ovat vain muutamia kysymyksiä joihin HTHubin avulla voimme löytää vastauksia.

Tutkimuksen tueksi tarvitaan tietenkin tehokasta ja modernia mittauslaitteistoa. HTHubiin on hankittu monenmoista langatonta mittauslaitteistoa, joilla voidaan tarkasti selvittää pienimpiäkin muutoksia ihmisen kehossa. Kämmeneen mahtuvilla huomaamattomilla mittareilla voidaan mitata niin sydänsähkökäyrää kuin lihassähkökäyrää. Erityisen jännittävät EEG-lakit mahdollistavat aivosähkökäyrien mittauksen, jolla voimme saada aivan uutta kuvaa ihmisen päänsisäisestä toiminnasta. Tämän suuren datamäärän yhdistämiseen ja analysointiin HTHubiin on hankittu markkinoiden parhainta ohjelmistoa, jonka avulla kaikki mahdollinen data saadaan helposti ja kätevästi talteen ja käyttöön.

Osana SimO-projektin ainutlaatuista tulevaa osaamiskeskittymää HTHub tulee monitieteellisen yhteistyön ja verkostoitumisen kautta viemään Keski-Suomen innovatiivista osaamista ympäri Suomea ja kaikkialle maailmaan. Tervetuloa kanssamme jännittävään tulevaisuuden seikkailuun!

Agora, HTHub-esittely