Projekti

CopaGloba - Learning to coparent: A longitudinal, cross-national study on construction of coparenting in transition to parenthood

Rahoitusohjelma

Lyhenne
CopaGloba
Projektityyppi
Tutkimusprojekti
Vahvuusala
Monialainen kuntoutus
Toteutusaika
1.9.2019 - 31.8.2023
Yksikkö
Hyvinvointi
Rahoitusohjelma
Suomen Akatemia
Projektin kuvaus

Hyvin toimiva yhteisvanhemmuus on sitä, että vanhemmat tukevat toisiaan, puhaltavat yhteen hiileen kasvatusasioissa ja kokevat keskinäisen työn- ja vastuunjaon oikeudenmukaiseksi. Toimiva yhteisvanhemmuus edistää niin lapsen kuin vanhempienkin hyvinvointia. Suomen Akatemian rahoittama CopaGloba: Yhteisvanhemmuuteen oppimassa: Vertaileva pitkittäistutkimus yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa -tutkimushanke selvitti, miten yhteisvanhemmuus kehittyy vauvaperheissä, millaisia haasteita siihen liittyy ja miten neuvoloissa ja muissa perhepalveluissa sitä voidaan tukea. Yhteisvanhemmuuden rakentumista tutkittiin vertailevalla pitkittäistutkimusasetelmalla, jossa hyödynnetään vanhempien haastattelujen ohella myös mobiilipäiväkirjaa, ammattilaisten haastatteluja sekä VauvaPolku-oppimispeliä. Aineistoa kerättiin Suomessa, Portugalissa ja Japanissa.

Tutkimuksen toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Tutkimus tuotti uutta tietoa yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa ja osoitti, miten hyvinvointipolitiikka, perhepalvelut ja kulttuuriset odotukset ja normit muovaavat yhteisvanhemmuutta. Tutkimus syvensi ymmärrystä ammattilaisten ja vertaisten roolista yhteisvanhemmuuden rakentumisesta.

Tutkimushanke toteutettiin vuosina 2019 - 2023.

Lisätietoja hankkeesta: Vastaava tutkija, perhepsykologian dosentti Kaisa Malinen, +358 50 360 2104, kaisa.malinen@jamk.fi

Hankkeen Internet-sivut

Projektin tulokset

Tutkimushankkeessa kerättiin useita tutkimusaineistoja.

Suomessa, Portugalissa ja Japanissa kerättiin seuraavat tutkimusaineistot:
  • Vanhempien pitkittäishaastattelut (raskausaika ja lapsi 1,5v)
  • Vanhempien pitkittäiskyselyt (raskausaika ja lapsi 1,5v)
Lisäksi Suomesssa kerättiin seuraavat tutkimusaineistot:
  • Mobiilipäiväkirja-aineisto (lapsi 6kk ja 1,5v)
  • Vanhempien ryhmähaastattelut (raskausaika): vanhempien etäkeskusteluissa hyödynnettiin Vauvapolku-oppimispeliä
  • Ammattilaisten ryhmähaastattelut

Tutkimuksen pohjalta julkaistaan tieteellisiä ja ammatillisia julkaisuja. Hankkeessa on valmisteilla neljä väitöskirjaa.
Ks. hankkeen julkaisut: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tutkimus/hankkeet-projects/copa/julkaisut-ja-mediassa

Tutkimuksen tuottamaa tietoa hyödynnetään lapsiperheiden palveluiden kehittämisessä ja ammattilaisten koulutuksessa.


(päivitetty 2.10.2023)