Oivallista ruokaa 1.12.2020-31.12.2022
Oivallista ruokaa -hankkeen
päätavoitteena on saada ravitsemuksellinen laatu ja elintarvikehävikin seuranta
osaksi elintarvikeviranomaisten suorittamaa valvontaa sekä valvonnan Oiva-tarkastuslomaketta.
Hankkeen tavoitteena on:
1.Tuottaa uutta tietoa, jonka avulla
A) parannetaan ruoan
ravitsemuksellisen laadun valvontaa ja ohjausta sekä sisällyttää
ravitsemuksellistenriskien valvonta ja seuranta elintarvikevalvontaan
B) sisällyttää elintarvikejätteen
valvonta ja seuranta elintarvikevalvontaan
2.Luoda toimintaehdotus
(toimintamalli) mitä käytännön toimenpiteitä tarvitaan
elintarvikevalvonnanlaajentamiseksi ravitsemuksellisen turvallisuuden ja
elintarvikejätteen seurantaan
3.Edistää kansanterveyttä ja
vähentää kansantauteja ravitsemuksellisten riskien vähentämisen kauttaväestössä
Hankkeessa ympäristöterveyden
asiantuntijahaastattelujen avulla kartoitetaan Oiva-tarkastuksen mahdollisuutta
laajentua sisältämään tarjottavaan ruokaan liittyviä ravitsemuksellisia riskejä
sekä elintarvikejätteen seurantaa. Tavoitteena on saada ruuantarjoilupaikkojen
tarjoama ruoka vastaamaan ravitsemussuosituksia mm. suolan ja tyydyttyneen
rasvan osalta sekä vähentää ruuantarjoilupaikoissa syntyvää elintarvikejätettä.
Hankkeessa toteutettavien
pilottikohteiden sekä valvontaviranomaisten palautehaastattelujen avulla
saadaan tietoa, kuinka ravitsemuksellista laatua voi mitata Oiva-tarkastuksen
yhteydessä ja mitä käytännön haasteita siihen liittyy valvontaa tekevän
viranomaisen (terveystarkastaja) tai ruuantarjoilupaikan näkökulmasta. Näiden
perusteella hankkeen asiantuntijaryhmä laatii ehdotuksen ravitsemuksellisen
laadun sekä elintarvikehävikin seurannasta osana Oiva-järjestelmään sisältyviä
valvontatarkastuksia.
Hankkeen lopputuotoksena on ehdotus,
miten ruoan ravitsemuksellisia riskejä voidaan elintarvikevalvonnassa ja
-neuvonnassa torjua, mitä riskejä voidaan torjua (tyydyttynyt rasva, suola),
voidaanko tämä liittää osaksi Oiva-valvontaa tai neuvontaa; arvio millaista
täydennyskoulutusta elintarviketarkastajat tarvitsevat tähän työhön; ehdotus
miten elintarvikejätteen seurantaan ja hävikin vähentämiseen voidaan
valvontakäynnillä tarttua; sekä ehdotus jatkotoimenpiteistä.
Tulosten jalkauttamiseksi valvontaviranomaisia
ja ympäristöterveyden asiantuntijoita on kontaktoitu ja aktivoitu jo hankkeen
aikana selvitysvaiheessa, sekä osallistettu valvontamallin pilotoinnissa.
Valvontamallin suunnittelussa on otettu huomioon valvontaviranomaisten
näkemyksiä Oiva-tarkastuslomakkeeseen ja siihen tehtäviin lisäyksiin, jotta
ravitsemuksellisen laadun ja hävikin selvittäminen jatkossa Oiva-tarkastusten
yhteydessä olisi mahdollisimman toimiva kaikille osapuolille. Hankkeen tuloksia
on jalkautettu suurimmissa elintarvikevalvonnan ja ravitsemuksen ammattilaisten
ammattilehdissä sekä valtakunnallisissa ammattilaispäivissä.
Hankkeen päättymisen jälkeen
ravitsemukselliset riskit sekä syntyvä elintarvikehävikin määrä on jalkautunut
osaksi virallista Oiva-valvontatarkastusta. Valvontatarkastuksia tekevät
viranomaiset huomioivat ravitsemukselliset riskit sekä elintarvikehävikin osana
valvontasuunnitelman mukaisia valvontatarkastuksia ja omavalvontaa. Asiakkaille
saadaan tietoa Oiva-tarkastusraportista ruuantarjoilupaikan ravitsemuksellisista
riskeistä sekä elintarvikehävikin määrästä.
Tarkastuksen tulosten perusteella
sekä hyödyntämällä hankkeen aikana rakennettua koulutus- ja neuvontamateriaalin
ehdotusta ruuan tarjoilupaikat voivat kehittää toiminnassaan ravitsemuksellista
laatua sekä vähentää toiminnasta syntyvän elintarvikehävikin määrää.
Oivallista ruokaa -hanketta
toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Seinäjoen
ammattikorkeakoulu sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
1.12.2020-31.12.2022.
Hankkeessa on mukana vahva asiantuntijaryhmä
ravitsemuksen osaamisesta ja ravitsemuslaadun kehittämisestä. Hankkeen
asiantuntijoilla on vankka kokemus elintarviketurvallisuudesta,
elintarvikevalvonnan organisaatioista sekä valvontatarkastusten toteuttamisesta
sekä koulutusmateriaalin tuottamisesta eri asiakasryhmien tarpeeseen.
Hanketta rahoitetaan Maa- ja
metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta,
rahoituksen myöntää Ruokavirasto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 315 101 €.
Lisätietoja:
Suvi-Tuulia Leinonen, projektipäällikkö
0406690645 suvi-tuulia.leinonen(@)jamk.fi