Loppuseminaari

Digitaidoilla hyvinvointia arkeen -webinaari

Aika: 22.1.2021 klo 9:30–15:30 | Paikka: Toteutus verkossa

Voiko digitalisaatio lisätä hyvinvointia? Kuuluvatko digitaidot kaikille? Digitaalisten palveluiden hyödyntäminen on yksi tärkeimmistä kansalaistaidoista, mutta jopa miljoona suomalaista uhkaa jäädä digiloikan ulkopuolelle. Uhka koskee erityisesti ikäihmisiä, mutta myös työssäkäyviä sekä nuoria.

Digitaitoja vahvistamalla voidaan lisätä arjen sujuvuutta ja edistää hyvinvointia. Digitaidoilla hyvinvointia arkeen -webinaarissa kuulet digitalisaation mahdollisuuksista, digituen kehittämisestä ja digipalveluiden roolista terveyden edistäjänä. Tapahtuma on Digisti kylässä ja Geronet -hankkeiden yhteinen loppuseminaari.

Ohjelma

9:00–9:30 Yhteyksien testaus ja videokooste 

Testaa kuva- ja ääniyhteytesi ennakkoon ja seuraa Digisti kylässä -hankkeessa tuotettuja kylävideoita.

9:30–10:00 Järjestäjien terveiset ja virittäytyminen päivään

Susanna Nurmeksela, projektipäällikkö, Digisti kylässä -hanke
Ville Hirvikoski, koulutussuunnittelija, Geronet-hanke, Jyväskylän kesäyliopisto
Mikko Vaismaa, juontaja, stand up -koomikko

10:00–10:30 Miten digitukea ja -taitoja kehitetään valtakunnallisesti vuonna 2021? 

Minna Piirainen, digituen projektipäällikkö, Digi- ja väestötietovirasto (DVV)

10:30–11:00 Pituushyppy, kolmiloikka ja digiloikka –kokemuksia arjen rohkeista digiaskelista

Jukka Kentala, toimitusjohtaja, Kehittämisyhtiö Keulink
Sari Saarinen, projektipäällikkö, Kehittämisyhtiö Keulink

11:00–11:30 Kannustin, koriste ja kaveri – mitä tiedämme liikuntateknologian käytöstä 

Panu Moilanen, lehtori,Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta

11:30–12:30 LOUNAS

12:30–12:45 Iltapäivän aloitus

Mikko Vaismaa, juontaja, stand up -koomikko

12:45–13:15 eTulppa ja muita uusimpia digitaalisen valmennuksen polkuja 

Tuija Brax, pääsihteeri, Suomen Sydänliitto 

13:15–14:00 Minä pystyn – sinäkin pystyt: Digitalisaatio tarjoaa paljon hyvää 

Pirkko Lahti, psykologi, psykoterapeutti, FL

14:00–14:15 TAUKO

14:15–15:00 Paneelikeskustelu: Millaista on tulevaisuuden digituki?

Keskustelijoina mm.
Kari Kotiranta, tiedetilallinen, Pihlajavesi
Minna Piirainen, projektipäällikkö, DVV
Nelli Kamunen-Sinokki, hanketyöntekijä, Digiloikalla kohtaamisiin -hanke, Pyhäjärven Sydänyhdistys ry
Jarmo Suokas, Geronet-hankkeen digituutori

15:00–15:30 Yhteenveto ja katsaus tuleviin hankkeisiin (Digivireä Keski-Suomi, Sydämen asialla, Keski-Suomen Digituki) 

Susanna Nurmeksela, projektipäällikkö, Digisti kylässä -hanke
Ville Hirvikoski, koulutussuunnittelija, Geronet-hanke, Jyväskylän kesäyliopisto

Lataa ohjelma

Voit ladata itsellesi talteen myös tapahtuman esitteen pdf-muodossa.

Digitaidoilla hyvinvointia arkeen -esite ja ohjelma (pdf)

Puheenvuorojen esittelyt

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

10:00–10:30 Miten digitukea ja -taitoja kehitetään valtakunnallisesti vuonna 2021?, Minna Piirainen, digituen projektipäällikkö, DVV 

Minna Piirainen toimii Digi- ja väestötietovirastossa digituen projektipäällikkönä. Minnan vastuulle kuuluu kansalaisiin kohdentuvan digituen sekä Yritysten ja yhteisöjen digitukiprojektin ohjaaminen ja kehittäminen. Minna on erityisen kiinnostunut digitalisaation läpileikkaavasta vaikutuksesta yhteiskuntaan sekä digivanhemmuudesta. Mitä innostuneempi Minna on, sitä enemmän tamperelaisuus puskee läpi puheesta.  

Digi- ja väestötietovirasto edistää julkisen hallinnon ja koko suomalaisen yhteiskunnan digitalisointia ja sähköistä asiointia, turvaa tietojen saatavuutta sekä tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin. Digituen avulla kehitetään digitaitoja, tuetaan digitaalisten palveluja ja laitteiden käyttöä sekä asioinnin siirtymistä digitaaliseen palvelukanavaan. DVV toimii digituen valtakunnallisen kehittäjänä ja tukiorganisaationa. 

#digituki #digitaidot #digikaikille 

10.30–11.00 Pituushyppy, kolmiloikka ja digiloikka –kokemuksia arjen rohkeista digiaskelista, Jukka Kentala, toimitusjohtaja, Keulink & Sari Saarinen, projektipäällikkö, Keulink

Keulink on Keuruun ja Multian alueen kehittämisyhtiö, joka palvelee kaikkia alueen yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia. Jukka toimii Keulunkin toimitusjohtajana ja Sari projektipäällikkönä.
Esityksen aiheena on "Pituushyppy, kolmiloikka ja digiloikka –kokemuksia arjen rohkeista digiaskelista". Digitalisaatio on tuonut muutoksia myös yritystoimintaan, niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Lähtötasot digiloikkaan voivat olla erilaiset, mutta harjoittelu ja toiselta oppiminen tekevät mestarin!”

11.00–11.30 Kannustin, koriste ja kaveri – mitä tiedämme liikuntateknologian käytöstä, Panu Moilanen, lehtori, Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta

Panu toimii Jyväskylän yliopiston lehtorina informaatioteknologian laitoksella, jossa hän on tutkinut muun muassa teknologian käyttöä arjessa ja moderneissa yhteiskunnissa. Panun esityksen aiheena on "Kannustin, koriste ja kaveri – mitä tiedämme liikuntateknologian käytöstä". Erilaiset hyvinvointia ja elintoimintoja mittavat laitteet ovat yleistyneet arkikäytössä nopeasti viime vuosikymmellä, mutta mitä kaikkea niillä voi mitata ja kelle ne sopivat?

 

12:45–13:15 eTulppa ja muita uusimpia digitaalisen valmennuksen polkuja / Tuija Brax, pääsihteeri, Suomen Sydänliitto 

Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Tavoitteemme on, että yksikään sydänsairas ei jäisi sairautensa kanssa yksin ja yhä harvempi sairastuisi. Toimimme paikallisesti, alueellisesti ja koko maanlaajuisesti. Yhdessä tarjoamme tietoa, kuntoutusta ja vertaistukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen. Toimintamme painopisteet ovat sydänterveyden edistäminen, sairastuneiden tukeminen sekä ihmisten voimavarojen vahvistaminen. Vaikutamme siihen, että elinympäristömme tukisi sydänterveyttä ja sairastuneet saisivat parempaa hoitoa. 

Tuija Brax toimii pääsihteerinä Suomen Sydänliitossa, jonka tavoitteena on, ettei yksikään sydänsairas jäisi sairautensa kanssa yksin ja että yhä harvempi sairastuisi.
Tuijan esityksen aiheena on "eTulppa ja muita uusimpia digitaalisen valmennuksen polkuja". Digitalisaatio tuo uusia muutoksia myös terveyden ja hyvinvoinnin saralle. Tulppa-kuntoutus on sydän- ja verisuonipotilaille suunnattu terveellisiä elämäntapoja edistävä kuntoutus, johon voi nyt osallistua myös verkossa.”

#sydänliitto 
 
Kuva: Pia Ingberg

 

13.15–14.00 Minä pystyn – sinäkin pystyt: Digitalisaatio tarjoaa paljon hyvää » Pirkko Lahti, psykologi, psykoterapeutti, FL

Pirkko tunnetaan koko kansan psykoterapeuttina ja ihmisläheisenä puhujana. Pirkko on työskennellyt psykologian ja mielenterveyden parissa sekä Suomessa että kansainvälisissä tehtävissä.
Pirkon esityksen aiheena on "Minä pystyn – sinäkin pystyt: Digitalisaatio tarjoaa paljon hyvää". Itsekin tietokonemummona Pirkko painottaa sitä, miten paljon asenne ja rohkeus kokeilla ratkaisee uuden opettelussa. Kyky oppia on viisautta!

Seminaarin juontaa: 

 

Seminaarin juontaja / Mikko Vaismaastand-up koomikko 

Jyväskyläläinen stand up -koomikko Mikko Vaismaa on improvisoinnin mestari ja 
lämminhenkinen älykkö, joka kohtaa ja yllättää yleisönsä ilta toisensa jälkeen. 

Mikko tunnetaan ilmeikkäänä ja terävänä koomikkona sekä velmuna roolimallina, johon on helppo samastua. Jokainen esitys on yleisönsä näköinen, ja Mikon keikalta lähdetäänkin vatsalihakset kipeänä ja mieli hellän ymmärtäväisenä maailmaa, maailmankaikkeutta ja kanssaihmisiä kohtaan. 

Toteuttajat 

Digitaidoilla hyvinvointia arkeen on Digisti kylässä ja Geronet -hankkeiden yhteinen loppuseminaari.  
 
Digisti kylässä on Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) ja Keski-Suomen Sydänpiirin yhteinen hanke, jota rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.  Hanke on lisännyt Keski-Suomen maaseudun asukkaiden digitaitoja sekä valmiuksia käyttää sähköisiä palveluja, ja tarjonnut työkaluja kylätoiminnan kehittämiseen digitaalisuutta hyödyntäen. 

Geronet on Jyväskylän kesäyliopiston ja 13 muun kesäyliopiston yhteishanke, jota rahoittaa Opetushallitus. Hankkeen tarkoituksena oli ohjata ja opastaa ikäihmisiä käyttämään digipalveluita. Hankeaikana koulutettiin 190 vapaaehtoista digitutoria sekä järjestettiin iso joukko digikoulutuksia eri puolilla Suomea. 

Lisätietoja

Susanna Nurmeksela

Projektiasiantuntija, Project Specialist
HYVI T&K, Research and Development
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358406372355