opiskelijatarina

Teknistä osaamista työelämän tarpeisiin

Teksti
Kati Poikonen
Sitä olen ihmetellyt, miten en ole aikaisemmin tullut tehneeksi enemmän opintoja. Ja sitä, kuinka innostunut olen!

Petri Koskisuo, avoin ammattikorkeakoulu

Petri Koskisuo työskentelee suunnittelutoimisto Alten Finlandin palveluksessa Tampereella. Avoimen ammattikorkeakoulun  tekniikan alan opintoihin hän tarttui talvella 2020. Opintopisteitä on nyt koossa kahdeksan ja uutta osaamista karttunut monipuolisesti esimerkiksi putkistosuunnittelusta, 3D-mallinnuksesta ja AutoCADista.

Osaamista käytännön projektihommiin

Viime talvena vastaan tuli työprojekti, johon tarvittiin sellaista CATIA V6 -osaamista, jota Petrillä ei vielä ollut. Esimiehellä oli tiedossa JAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjonta, josta sopiva koulutus löytyi. Petrin opinnot käynnistyivät työn ohessa keittiön pöydän äärellä.

"Kyllähän jatkuva kouluttautuminen kuuluu toimenkuvaan. Osaamista kannattaa olla tällä alalla esimerkiksi mahdollisimman monen ohjelman käyttöön, kun ei voi aina tietää, mitä milloinkin tarvitaan", Petri kertoo.

Kevään 2020 koronatilanne vei Petrin etätöihin ja myöhemmin myös lomautettujen joukkoon. Opinnoissa vauhtiin päässyt Petri totesi, ettei auta lannistua, vaan käytti tilanteen hyödykseen ja valitsi lisää alan opintoja. Kävikin niin, että kouluttautuminen vei vuonna 1995 valmistuneen koneinsinöörin mennessään.

"Mietin, että kyllä minä nyt vielä osaan ja opin! Yksikin kurssi voi olla tärkeä ja ratkaista jonkun tulevaisuuden projektin. Uusia vaatimuksia osaamiselle tulee koko ajan", tuumaa Petri.

Tällä hetkellä käynnissä olevien statiikan opintojen jälkeen Petri jatkaa lujuusopin parissa.

Verkko-opintojen viehätys

Petri on tehnyt opintoja kotona, verkon kautta. Sekä opiskelu että etätyöjakso toivat varmuutta laitteiden ja järjestelmien käyttöön, eikä itsenäinen opiskelutapa ole tuntunut haasteelliselta. Petrin mielestä yksi opintojen parhaita puolia on juurikin se, että on voinut edetä omaan tahtiin. Asioihin on myös helppo palata, kun materiaalit löytyvät verkko-oppimisympäristöstä.

"Välillä olen miettinyt, että teenkö innoissani vähän liikaakin hommia, ehkä vähemmälläkin pääsisi. Parasta antia minulle ovat olleet AutoCADin ominaisuuksiin perehtyminen kunnolla, laitosstandardit, putkistosuunnittelu ja kaavionpiirtäminen. Nyt on vielä kesken 3D-tulostuksen koulutus", Petri kertoo.

Tekniikan alan avoimet opinnot sopivat työelämän tarpeisiin

"Opintoja voi hyvillä mielin suositella vaikkapa juuri suunnittelutoimistoissa työskenteleville. Ne ovat oiva tapa monipuolistaa osaamista", Petri summaa.