artikkeli

Suomen suurimman tuulipuiston rakentaminen vaatii laadukasta ja kestävää betonia

Keski-Pohjanmaalle Lestijärvelle on valmistumassa Suomen suurin tuulipuisto, jonne rakennetaan 69 tuulivoimalaa. Tuulivoimaloissa käytetty betoni joutuu erityisen rasituksen alle koko tuulivoimalan käyttöiän ajaksi. Betonin laatu ja kestävyys varmistetaan Jamkissa FINAS-akkreditoidulla betonintestauksella.

Tuulivoimalan betoninen perustus

Lestijärvelle valmistuvassa tuulipuistossa tuulivoimaloiden käyttöikä on 35 vuotta, ja tuon ajan myös rakenteiden tulisi kestää – mieluummin vielä pidempään. Tuulivoimaloiden rakentamisessa käytetään useita betonilaatuja, ja niissä hyödynnetään myös erikoisempia massiivirakenteita, joissa betonin työstöominaisuudet voivat olla tavallisesta poikkeavia. 

”Tuulivoimaloiden betonit ja rakenteet ovat erityistyyppisiä, ja niille on vaativammat lujuusluokat”, kertoo Jamkin laboratoriovastaava Juhani Rinta-aho. ”Tuulivoimaloissa käytetyn betonin täytyy kestää huomattavia määriä staattista ja dynaamista rasitusta, ja sen täytyy myös kestää Suomen talven kovat pakkaset. Tämä asettaa betonille korkeat vaatimukset, joiden mukaan testaamme betonin.”

Jamkin FINAS-akkreditoidussa betonintestauslaboratoriossa tuulivoimalan betoneille tehdään tiheyden ja puristuslujuuden määritys, joiden avulla selvitetään, täyttääkö rakenteissa käytetty betoni sille asetetut vaatimukset. 

Lestijärven tuulipuiston rakentaminen on käynnistynyt huhtikuussa 2022, ja ensimmäiset testikappaleet ovat saapuneet Jamkin rakennuslaboratorioon marraskuussa 2022. Tuulipuiston betonia testataan Jamkin laboratoriossa vuoden 2023 loppuun asti. Lestijärven tuulipuistohanke valmistuu arviolta vuoden 2024 loppuun mennessä.

Lestijärven tuulivoimahankkeen toteuttaa Euroopan johtava maatuulivoiman rakentaja, pohjoismainen uusiutuvan energian yhtiö OX2. Puiston omistaja on suomalaisten energiayhtiöiden muodostama konsortio, jossa mukana ovat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Lestijärven tuulipuiston infran rakentamisesta huolehtii Keski-Suomen Betonirakenne Oy (KSBR). KSBR on kotimainen markkinajohtaja tuulivoimainfran rakentamisessa.

Lue lisää Lestijärven tuulivoimahankkeesta OX2:n kotisivuilta

Lue lisää Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n toiminnasta yhtiön nettisivuilta.

Mitä FINAS-akkreditointi tarkoittaa?

FINAS (Finnish Accreditation Service) on Suomen kansallinen akkreditointielin. Akkreditointi on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan luotettavasti todeta. Asiakkaat, viranomaiset sekä alan toimijat voivat luottaa akkreditoidun toimijan palvelun laatuun ja sen tuottamien tulosten luotettavuuteen myös kansainvälisesti. FINAS on mukana kaikissa eurooppalaisten ja kansainvälisten järjestöjen akkreditoinnin tunnustamissopimuksissa.

Tutustu Jamkin betonintestauspalveluihin

Jamkin betonintestauslaboratoriossa tehdään akkreditoituja standardin mukaisia testauksia betonille ja betonisille päällystekiville- ja laatoille.

Akkreditoidun laboratorion testaustodistuksella asiakkaamme voi osoittaa omien materiaaliensa ja tuotteidensa standardin mukaisuuden omille asiakkailleen.

Laboratoriomme palveluilla yritys saa tukea laadunvarmennukseensa, ja laboratorioympäristömme tarjoaa yrityksille myös erittäin monipuolisen tuen tuotekehitykseen sekä rakentamisen kuntotutkimuksiin.