artikkeli

Suojellun Finlandia-talon perusparannuksen betonin laatu testataan rakennuslaboratoriossa

Jamkin rakennuslaboratorio varmistaa Finlandia-talon perusparannuksessa käytettävän betonin laadun.

Finlandia-talon kellarin betonirakenteita

Finlandia-talon kellarin valmiita betonirakenteita. Kuva: Skanska / työmaa

Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon laaja perusparannus on jo hyvässä vauhdissa. Perusparannus näkyy myös Jamkin FINAS-akkreditoidussa rakennuslaboratoriossa, jossa varmistetaan Finlandia-talon perusparannuksessa käytettävän betonin laatu. 

”Finlandia-talo on kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus, ja siksi rakenteissa käytettävän betonin laatuun kiinnitetään erityistä huomiota. Akkreditoitua testauslaboratoriota käyttämällä voi olla varma siitä, että testaaminen tapahtuu huolellisesti ja tuloksiin voin luottaa”, Jamkin laboratoriovastaava Juhani Rinta-aho kertoo. Merkittävissä betonirakennetöissä valvontaviranomaiset vaativat nykyään akkreditoidun testauslaitoksen tekemät testit.

Finlandia-talossa käytettävän betonin testaukset on aloitettu Jamkin betonintestauslaboratoriossa jo marraskuussa 2022, ja ne jatkuvat loppukesään 2023.

Finlandia-talon perusparannuksen toteuttaa Skanska, joka on Jamkin rakennuslaboratorion pitkäaikainen asiakas. Skanska ja Jamkin rakennuslaboratorio ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä merkittävien suomalaisten rakennusten perusparannuksien parissa, viimeksi vuonna 2019. Silloin Jamkissa testattiin Skanskan toteuttamassa Olympiastadionin perusparannuksessa käytetty betoni.

Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon päärakennus on valmistunut vuonna 1971 ja sen kongressisiipi 1975. Finlandia-talo on suojeltu rakennussuojelulailla. Rakennuksen perusparannus valmistuu vuonna 2024.

Mitä FINAS-akkreditointi tarkoittaa?

FINAS (Finnish Accreditation Service) on Suomen kansallinen akkreditointielin. Akkreditointi on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan luotettavasti todeta. Asiakkaat, viranomaiset sekä alan toimijat voivat luottaa akkreditoidun toimijan palvelun laatuun ja sen tuottamien tulosten luotettavuuteen myös kansainvälisesti. FINAS on mukana kaikissa eurooppalaisten ja kansainvälisten järjestöjen akkreditoinnin tunnustamissopimuksissa.

Tutustu Jamkin betonintestauspalveluihin

Jamkin betonintestauslaboratoriossa tehdään akkreditoituja standardin mukaisia testauksia betonille ja betonisille päällystekiville- ja laatoille.

Akkreditoidun laboratorion testaustodistuksella asiakkaamme voi osoittaa omien materiaaliensa ja tuotteidensa standardin mukaisuuden omille asiakkailleen.

Laboratoriomme palveluilla yritys saa tukea laadunvarmennukseensa, ja laboratorioympäristömme tarjoaa yrityksille myös erittäin monipuolisen tuen tuotekehitykseen sekä rakentamisen kuntotutkimuksiin.