opiskelijatarina

Palo IT-alaa kohtaan johti Eevan opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja palaamaan tradenomiopintojen pariin

Opintojen valinnassa on aina hyvä huomioida oma kiinnostus, sekä se, millä alalla haluaa työskennellä. Välillä oikean vaihtoehdon löytämisessä kestää tovi, kuten Eeva Takasen kohdalla kävi. Nyt 28-vuotias Eeva työskentelee Accenturella liiketalouden ja IT-arkkitehtuurin puolella, onnellisena siitä, että hän on vihdoin oikealla polulla, jonka opinnot tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa mahdollistivat.

Ystävällisen näköinen nuori nainen hymyilee kameraan.

Kiinnostus liiketoimintaa kohtaan ohjasi tradenomiopintojen pariin

Alun perin Jämsästä kotoisin oleva Eeva on asunut jo 10 vuotta Jyväskylässä. Muutto kaupunkiin tapahtui samalla, kun hän aloitti opinnot ensimmäisten tradenomiopintojensa parissa vuonna 2013, josta hän valmistui määräajassa vuonna 2017. Vuosi 2020 ja alkanut koronapandemia kuitenkin mullistivat Eevan arjen ja saivat hänet miettimään uravalintojaan uusiksi: ”Päätin palata kouluun, koska korona rajoituksineen antoi minulle loistavan mahdollisuuden istua alas ja miettiä uravalintojani uudelleen, jolloin kiinnostuin IT-alasta”, Eeva kertoo. 

Opiskelukohteeksi valikoitui toinen tradenomitutkinto, tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma. ”Sain täydennettyä osaamistani samalla, kun sain hyväksiluettua osan aiempaa tutkintoani. Lisäksi tietojenkäsittelyn eli TIKOn sisällöt vastasivat juuri sellaista IT-alan käytännön osaamista, jota hain.” TIKO soveltui sisällöltään Eevalle paremmin, kuin esim. yliopiston tai suoraan insinööripohjaiset IT-opinnot: ”TIKOn opinnossa sain käytännönläheistä osaamista alalta ja aidosta tekemisestä, jota ei samalla tavalla saa muualta. Jos taas olisin mennyt insinööriopintoihin, olisi aiempi osaaminen ja opinnot liiketalouden alalta olisivat jääneet hyödyntämättä.” 

Opinnot tarjosivat verkostoitumismahdollisuuden nykyisen työpaikan kanssa

Accenture on Jamkin kumppaniyritys ja tekee tiiviisti opiskelijayhteistyötä Jamkin kanssa. Eevan yhteinen tarina yrityksen kanssa alkoikin juuri yhden tällaisen yhteistyötoteutuksen aikana: ”Tutustuin Accentureen Accenturen järjestämän opiskelijaillallisen aikana, jolloin pääsin keskustelemaan Jyväskylän toimipisteen työntekijöiden kanssa. Tajusin, että Accenture pystyisi tarjoamaan minulle kaikkea mitä halusin tulevalta työpaikalta. Olimme täydellinen match.” 

Eeva aloitti Accenturella 2022 iloisena siitä, että työ tarjosi hänelle mahdollisuuden työskennellä kansainvälisessä ympäristössä itsenäisesti, vapaasti etänä tai toimistolta käsin. ”Sain myös runsaasti tukea, kun sitä kaipasin. Olen Accenturella saanut työskennellä erilaisissa tiimeissä ja rooleissa, joissa olen päässyt hyödyntämään laajasti osaamistani kaikilla osa-alueilla, mutta erityisen suuressa roolissa tekemisessäni ovat olleet data ja pilvipalvelut”, Eeva korostaa. 

Eeva on päässyt hyödyntämään sekä TIKOssa että liiketalouden tutkinto-ohjelmassa oppimiaan taitojaan nykyisessä työssään: ”Ohjelmointiin ja datan käsittelyyn liittyvät opinnot olivat aina suosikkejani ja olen päässyt hyödyntämään näitä taitoja erilaisissa projekteissa. Liiketalouden perusopinnot taas ovat auttaneet ymmärtämään niin asiakasyritysten liiketoimintaa kuin sen yhteydessä käytettyä terminologiaa.”

TIKO sopii loogisille ajattelijoille ja ongelmanratkaisijoille 

Eeva suosittelee tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmaa kaikille IT-alasta kiinnostuneille, mutta erityisesti loogisille ajattelijoille ja ongelmanratkaisijoille. Hän kehottaakin hakemaan rohkeasti mukaan, vaikkei aiempaa kokemusta IT:n saralta löytyisikään: ”Opinnot tarjosivat mahdollisuuksia erikoistua erilaisiin alan osa-alueisiin valitsemallaan tasolla, eivätkä vaatineet aiempaa osaamista. Opinnoista oli helppo muodostaa itselleen sopiva kokonaisuus.” 

IT-alalle on ominaista myös se, että aiempi kokemus eri aloilta on yleisesti arvostettua. ”Omista työkavereistakin huomaa, että heillä on paljon taustaa eri aloilta, ja sitä arvostetaan. Kokemus eri aloilta auttaa usein ymmärtämään mm. asiakasyritysten haasteita ja tarpeita paremmin.”