opiskelijatarina

Kevytyrittäjyyttä ja palvelumuotoilua - Hanna-Riikka löysi uralleen täysin uuden suunnan rohkeilla kurssivalinnoilla

Hanna-Riikka on ehtinyt mukaan moneen – haastattelun alkaessa hän on juuri kotiutunut Seinäjoella järjestetystä kestävien ruokaideoiden kilpailusta (ja vieläpä voittajana!) ja aloittamassa työpäiväänsä Jamkin liiketoimintayksikön hankkeissa viestintäassistentin roolissa. Tutkintokin on ihan sormien ulottuvissa – Hanna-Riikan ja restonomitutkinnon välissä on enää yksi allekirjoitus, jotta hän on virallisesti restonomi. 

-

Palveluliiketoiminnan monimuotototeutuksessa opiskellut Hanna-Riikka vaikuttaa väsyneeltä, mutta iloiselta – eilinen kisapäivä, oman liiketoimintaidean esityksen valmistelu ja pitchaus, ja aamuinen kotimatka tuntuvat, mutta voiton avaamat mahdollisuudet oman liikeidean pilotoinnissa saavat Hanna-Riikan uhkumaan innosta: ”Voittaja saa tuekseen asiantuntijan palveluita liikeidean kehittämiseen, jonka lisäksi olen hakenut pilotointitukea Jyväskylän Yritystehtaalta. Odotankin innolla, että pääsen hyödyntämään näitä eri asiantuntijatahoja liiketoimintaideani jalostamiseen ja pilotointiin!"

Monimuoto mahdollisti opiskelun töiden ohella

Kuopiosta kotoisin olevalla ja toisen asteen opinnoissa kokiksi valmistuneella Hanna-Riikalla oli selkeä suunnitelma tulevaisuudelle – hän halusi valmistua ravitsemisalan ammattiopettajaksi. Restonomiopinnot olivat luontainen askel kohti määränpäätä. Hanna-Riikka halusi kuitenkin jatkaa päivätöitä opiskelujen ohessa, joka onnistuu monimuoto-opinnoissa.

Opinnot käynnistyivät syksyllä 2019 ja jo pelkästään ensimmäisen vuoden aikana Hanna-Riikan suunnitelmat menivät uusiksi useampaankin otteeseen. Kevät 2020 toi mukanaan koronan, päivätyöt jäivät koronan tuomien rajoitusten jalkoihin ja kiinnostavat opinnot saivat hänet arvioimaan urasuunnitelmiaan uusiksi. Kaikki nämä ohjasivat hänet kuitenkin kohti ensimmäistä askeltaan kohti kevytyrittäjyyttä – oman ruokablogin perustamista.

”Lapsiperheiden auttaminen on kiinnostanut minua jo pitkään ja ruokablogini painottuikin simppeleihin raaka-aineisiin pohjautuviin helppoihin arkiruokaresepteihin.” Hanna-Riikka lähti ensimmäisessä opinnäytetyön ideointityöpajassaan liiketoiminnallistamaan blogiaan, saaden idealleen paljon kannatusta opettajiltaan. ”Tutkin ruokablogien liiketoiminnallistamista ja huomasin, että se pohjautuu pääasiassa täysin yritysyhteistyöhön ja markkinointiin, sen sijaan, että lukijalle tarjottaisiin maksullista sisältöä. Lähdin kehittämään tätä ideaa – sitä, miten voin tarjota asiakaslähtöistä digitaalista palvelutuotetta verkossa.” Opinnäytetyön lopputuloksena oli muutama kehitetty tuoteidea, jotka myöhemmin jalostuivat Food Business Challenge -kilpailun start-up -kilpasarjan voittajaideaksi.

Hanketyö vei mennessään - ja johti Hanna-Riikan tutustumaan Jamkin kampukseen

Kiinnostavien opintojen lisäksi toinen merkittävä tekijä Hanna-Riikan urasuunnitelmien muutoksessa oli hanketyö. ”Tein ensimmäisen opintoihin kuuluvan harjoitteluni Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisilla, jossa tutustuin järjestötyöhön ja siihen, mitä hanketyö on.” Harjoitteluun kuului mm. some-viestinnän työtehtäviä sekä ruokaneuvontaan -ja ruokakasvatukseen tutustumista koronan aiheuttamat rajoitukset huomioiden. ”Pääsin mm. auttamaan makkarantekokurssille ja suunnittelemaan metsärastiradan päiväkotilapsille, jossa he pääsivät SAPEREmenetelmällä tutustumaan metsään, luontoon ja kasvustoon.”

Samaan aikaan opinnäytetyön aloittamisen aikaan Hanna-Riikka kuuli Jamkilla meneillään olevasta Ikäruoka 2.0 -hankkeesta, josta hän kiinnostui. ”Tartuin siihen heti ja kysyin, voiko hankkeelle päästä harjoittelijaksi. Kesällä sitten jännättiin asiaa, mutta elokuussa aloitin hankkeessa projektiassistentin hommissa.” Hanna-Riikka tekikin työllään vaikutuksen ja hankkeen jälkeen hänelle tarjottiin osa-aikaisen viestintäassistentin tehtävää liiketoimintayksikössä. ”Sain suoraan kolme hanketta, joissa vastaan viestinnästä”, Hanna-Riikka kertoo ja naurahtaa: ”Sukelsin sitten kerralla syvään päätyyn, mutta työkavereilta on onneksi saanut aina apua tarvittaessa.”

Voitto Food Business Challenge 2022 -kilpailusta avasi väyliä oman liikeidean kehittämiseen

Food Business Challenge on valtakunnallinen, vuosittain järjestettävä opiskelijakilpailu, jossa etsitään uutta liiketoimintaa ja uusia innovaatioita koko ruokasektorille. Kilpailun teemana on kestävät ruokaratkaisut. ”Kun kuulin että kilpailun teemana on kestävyys, innostuin ideasta ja päätin osallistua”, Hanna-Riikka kertoo.

Kilpailu alkoi tuoteidean kehityskurssilla, jonka lopputyön sai halutessaan palauttaa kisatyökseen. ”Ja sieltähän se finaalipaikka tuli”, Hanna-Riikka muistelee ilosta puhkuen, vaikuttaen edelleen positiivisesti yllättyneeltä ideansa saamasta tunnustuksesta. Haastattelun aikaan Hanna-Riikka oli juuri palannut 24.3. pidetystä finaalista.

Finaalit järjestettiin paikan päällä Seinäjoella, jossa kuusi finalistia esittivät ideansa kuudelle tuomarille. Finalisteja oli kahdessa eri sarjassa: ideasarja ja startup-sarja. Ideasarjassa arviointikriteerinä painotettiin idean uutuusarvoa ja alan edistämisen potentiaalia. Startup -sarjassa taas oli idean toteutettavuus. ”Pitchin jälkeen meillä oli noin viisi minuuttia aikaa vastata tuomariston kysymyksiin, jotka auttoivat tarkastelemaan sitä omaa ideaa ja sen mahdollisia kehitysmahdollisuuksia”, Hanna-Riikka kertoo.

Ja sen jälkeen julkaistiin voittajat – ja Hanna-Riikka palkittiin tuotekehittämisen asiantuntijapalveluihin 3000€ arvoista.

Hanna-Riikan kilpailutyö, Sapuskasankareiden kokkauspaketti, on saavutettavuuteen ja selkokielisyyteen painottuva palvelutuotepaketti, joka helpottaa ruuanlaittohetkiä niin lapsiperheille kuin muille, perinteisten ja monimutkaisten reseptien parissa painiville.

”Sapuskasankareiden kokkauspaketti tukee lasten osallistamista ruoanlaittoon, jonka lisäksi se auttaa lisäämään lasten kasvisten syöntiä - kokkailevat lapset syövät jopa 76 % enemmän kasviksia kuin vertailuryhmä! Kokkauspaketti auttaa yhdessä kokkailua muodostumaan osaksi kodin arkea, tarjoten apua niin lasten kokkailun aloittamiseen kuin aikuisten puuttuvien perustaitojen täydentämiseen.”

Suunnitelmissa jatkoa hanketyölle ja jatkotoimenpiteitä kevytyrittäjyyden parissa

Hanna-Riikalla on nyt vyönsä alla voitto alan opiskelijoille merkittävästä kilpailusta, palkittu yritysidea, paikka alan hanketyön parissa sekä tukea liikeideansa kehittämiseen – mitä hän siis aikoo tehdä seuraavaksi? ” Hanketyö on tosi kivaa ja toivonkin, että sille tulee jatkoa. Nyt kun opinnoista vapautuu valmistuessa aikaa, niin pääsen siihen kylkeen tekemään tätä tuotekehitystä ja harjoittamaan sellaista kevytyrittäjyyttä.”

Hanna-Riikka ei ole kuitenkaan unohtanut alkuperäistä urasuunnitelmaansa – mutta sen paikka on siirtynyt kauemmas tulevaisuuteen: ”En ole kuitenkaan unohtanut ammattiopettajanopintoja, mutta tällä hetkellä fokus on kyllä enemmän hanke- ja yrittäjyyspuolella.”

Hanna-Riikan terveiset restonomin monimuoto-opintoja harkitseville:

”Monimuoto-opiskelu voi olla raskasta – sitä ei kannata aliarvioida. Mutta itseohjautuva henkilö pärjää opinnoissa hyvin. Itse pidän erityisesti siitä, miten paljon voimme vaikuttaa meidän opintojen suuntautumiseen ja erikoistumiseen. Se pelkkä erikoistumisala todistuksessa ei kerro suoraan sitä erilaista osaamista, jota on kurssivalintojen avulla kerrytetty. Monimuotoryhmässämme on niin monia eri asioista kiinnostuneita ja vaikka meillä on kaikilla sama nimike, niin olemme kaikki pystyneet rakentamaan opintojen kokonaisuutta omaa uraa ajatellen. Kannattaa rohkeasti käydä eri kursseilla eikä vaan lukkiutua siihen yhteen suunnitelmaan, koska sieltä voi löytää uusia puolia itsestään!”

Hanna-Riikka myös tiivistää restonomiuden ytimen – ja eron liiketoiminnan parissa toimiviin tradenomeihin: ”Restonomeilla se asiakas on aina keskiössä kaikessa tekemisessä. Siinä, missä tradenomi toimii asioiden ja numeroiden parissa, meillä se fokus on asiakkaiden ja palvelujen parissa. Oli se johtamista, tuotekehitystä tai palvelumuotoilua, niin meillä se tekeminen lähtee aina asiakkaista ja asiakastarpeista.”