Tällä sivulla seuraamme koronavirustilanteen kehitystä ja ohjeistamme opiskelijoita. Päivitämme sivua tuoreimmilla tiedoilla tarpeen mukaan.

Henkilökuntaa ohjeistamme Elmo intrassa.

Muistathan myös, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valtakunnallisena vastuutahona päivittää uusimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Uusimpia uutisia koronavirukseen liittyen kannattaa seurata THL:n ja ulkoministeriön nettisivuilla:

 

Päivitykset

 • 31.3.2020: tilojen käytön rajoitusta pidennetään 13.5.2020 saakka. Myös omatoimikirjasto on suljettu. (ks. Ohjeistus kampuksille)
 • 17.3.2020: tilojen käyttöä rajoitetaan 18.3. alkaen (ks. Ohjeistus kampuksille)
 • 14.3.2020: JAMK keskeyttää lähiopetuksen 16.3.2020 alkaen toistaiseksi (ks. luennot ja valintakokeet)
 • 13.3.2020: ohjeistus tuotu opiskelijaintrasta nettisivuille.

Ohjeistus kampuksille

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kampusten tilat ja sisäänkäynnit suljetaan 18.3.-13.5. Henkilökunnan kulku kampuksille pääovien kautta omilla avaimilla on sallittua arkisin klo 8-16 välillä. Laboratoriot sekä testaus- ja analysointipalvelut jatkuvat toistaiseksi poikkeusolojärjestelyin eli yksilö- ja pienryhmissä (maksimissaan 6 henkilöä).

Kaikki sähköiset Exam- tentit perutaan 18.3.-13.5. Selvitämme vaihtoehtoisia tentti - ja muita arviointitapoja, jotta opinnot voivat edetä aikataulussa.

JAMKin Digikeskus pääkampuksella on toistaiseksi käytettävissä. Henkilökuntaa pyydetään varaamaan aika edellisenä päivänä. Lisätietoja henkilökunnan Elmo intrassa.

Pääkampuksen kirjasto on suljettu. Kirjaston sähköiset palvelut ovat käytössä normaalisti. Palautukset voi tehdä pääkampuksen F1-oven palautusluukusta.

Muista tiloista suljettuina kaikilla kampuksillamme ovat:
- liikunta- ja kuntosalit
- ravintolat

Vahtimestaripalvelut toimivat kampuksilla klo 8.00-16.00.

Etätyö

JAMKin henkilöstöä ohjeistetaan etätyöhön, mikäli työtilanne ja työtehtävät sen mahdollistavat. Etätyö on toistaiseksi sallittu myös ilman etätyösopimusta. Kaikki kokoukset, myös JAMKin sisäiset, tulee järjestää ensisijaisesti etäyhteyksin, esimerkiksi Teamsin kautta. Kaikkien on pystyttävä osallistumaan kokouksiin myös etänä.

Tapahtumat ja tilaisuudet

Kampusten sulkemisen myötä JAMKin tiloihin sulkuajalle suunnitellut tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu.

Luennot ja valintakokeet

JAMK keskeyttää lähiopetuksen maanantaista 16.3.2020 alkaen toistaiseksi. Opiskelijoita kehotetaan jäämään kotiin etäopiskelemaan.

Etäopetukseen siirrytään vaiheittain maanantaista 16.3.2020 alkaen. Pienryhmä- ja laboratorioharjoituksia voidaan jatkaa harkinnan mukaan toistaiseksi. Opiskelijat saavat ohjeistusta lähiopetusta sisältävien opintojaksojen suoritustavoista / korvaavista tehtävistä sekä tenttijärjestelyistä vastuuopettajilta.

Muista kuin opintojaksoihin liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan erikseen.

Ammattikorkeakoulut korvaavat kevään ensimmäiseen yhteishaun huhtikuulle suunnitellut valintakokeet todistusvalinnalla ja valintatehtävillä, koska Suomi on päättänyt sulkea rajansa osana koronapandemian vastaisia toimia.

Jos kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoetta ei pystytä järjestämään kesäkuussa koronan vuoksi, ammattikorkeakoulut toteuttavat opiskelijavalinnan muilla keinoin.

 

Muutokset opiskelijaliikkuvuuteen

JAMK ei tällä hetkellä suosittele eikä tue ulkomaille opiskelemaan tai harjoitteluun lähtemistä tämän lukuvuoden aikana. Jos ulkomaanjaksosi ei ole vielä alkanut, se tulee siirtää myöhempään ajankohtaan tai perua.

Jos taas olet tällä hetkellä ulkomailla, voit halutessasi keskeyttää vaihtosi kaikissa maissa. Huomioithan myös, että palatessasi ulkomailta sinun tulee jäädä kotiin etäopiskeluun 14 vuorokauden ajaksi.

Kuinka vältyn infektiolta?

Hengitystieinfektioita, myös koronavirustartuntaa vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Koronavirus leviää samalla tavalla kuin esimerkiksi kausi-influenssa, eli yskiessä ja aivastaessa sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä.

Pese kätesi aina:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Milloin on syytä epäillä koronavirustartuntaa?

Koronavirusepäily edellyttää, että:

1. oleskelua epidemia-alueella tai lähikontaktia laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

JA

2. henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä ja/tai hengitysvaikeus.

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet koronavirustartuntaa, älä soita Keski-Suomen keskussairaalan puhelinkeskukseen tai yksiköihin, vaan keskitettyyn neuvontanumeroon 014 266 0133 (Jyväskylä, Hankasalmi ja Uurainen) tai omalle terveysasemallesi.

> Lisätietoja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta

 

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Tällä palstalla vastaamme useimmin esitettyihin kysymyksiin, jotka liittyvät koronavirustilanteeseen ja JAMKin toimintaan poikkeustilanteessa. Palstaa päivitetään tarvittaessa.

Lähiopetus on JAMKissa keskeytetty. Mitä se tarkoittaa?

Pyrimme kaikin tavoin varmistamaan, että opinnot etenevät suunnitelmien mukaisesti ja tutkinnot saadaan suoritettua. Kaikki luennot ja muut opetustapahtumat siirretään mahdollisuuksien mukaan verkkototeutukseen.

Etäopetukseen siirrytään vaiheittain maanantaista 16.3.2020 alkaen. Opiskelijat saavat ohjeistusta lähiopetusta sisältävien opintojaksojen suoritustavoista / korvaavista tehtävistä sekä tenttijärjestelyistä vastuuopettajiltaan.

Saako kampuksille tulla?

Valmiuslain nojalla myös JAMK on sulkenut ovensa keskiviikosta 18.3.2020 lähtien. Laboratoriot sekä testaus- ja analysointipalvelut jatkuvat toistaiseksi poikkeusolojärjestelyin eli yksilö- tai pienryhmätyöskentelynä (maks. 6 henkilöä).

 • Pääkampuksen kirjasto on suljettu. Kirjaston sähköiset palvelut ovat käytössä normaalisti.
 • Kaikki tilaisuudet JAMKin tiloissa on peruttu.
 • Ravintolat ovat suljettu
 • Liikunta- ja kuntosalit ovat suljettu
Järjestetäänkö tenttitilaisuudet normaalisti?

Tenttien suoritustavat pyritään muuttamaan sellaisiksi, etteivät ne vaadi läsnäoloa kampuksella. Opintojaksojen vastuuopettajat antavat tästä lisätietoa suoraan opiskelijoille.

Onko Exam-tenttitilat käytössä?

Kaikki sähköiset Exam- tentit perutaan 18.3.-13.5. Selvitämme vaihtoehtoisia tentti - ja muita arviointitapoja, jotta opinnot voivat edetä aikataulussa.

Kuinka kauan poikkeusjärjestely pääosin opiskelun osalta jatkuu?

Valmiuslaki on voimassa ja sen puitteissa myös kampukset ovat suljettuina 13.5.2020 saakka. Etäopetusjärjestely on voimassa toistaiseksi. JAMK seuraa tilannetta sekä viranomaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten suosituksia. Muutoksista ilmoitetaan näillä verkkosivuilla.

Kuinka saan yhteyden opiskelija-, hakija-, kansainvälistymis- ja avoimen AMK:n palveluihin?

Palvelut pyritään järjestämään kokonaan verkossa. Esimerkiksi opiskelijapalvelut ja kansainvälistymispalvelut saa kiinni sähköpostilla, chatin kautta tai puhelimitse.

Opiskelijapalvelut
Sähköposti: Opiskelijapalvelut(a)jamk.fi
Opiskelijapalveluiden chatin löydät Opinto-oppaasta ja se on avoinna arkisin klo 9-15 opinto-oppaassa: https://opinto-oppaat.jamk.fi/fi/opinto-opas-amk/
Avaa chat suoraan omaan ikkunaan.

Opiskelijapalvelut saat kiinni myös puhelimitse, katso yhteystiedot:
https://opinto-oppaat.jamk.fi/fi/opinto-opas-amk/opintojen-tueksi/opiskelijapalvelut/

Hakijapalvelut
Sähköposti: hakijapalvelut(a)jamk.fi tai admissions(a)jamk.fi
Puh. 040 556 0409

Kansainvälistymispalvelut
Sähköposti: international(a)jamk.fi

Kansainvälistymispalveluiden chat on avoinna arkisin klo 9-15:
Avaa chat omaan ikkunaan.

Avoimen AMK:n palvelut
Sähköposti: avoinamk@jamk.fi

Avoimen AMK:n chat on avoinna arkisin klo 9-15
Avoimen AMK:n chatin löydät avoimen verkkosivuilta: jamk.fi/avoin
Avaa chat omaan ikkunaan.

Avoimen AMK:n saat kiinni myös puhelimella, katso yhteystiedot:
https://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Avoin-AMK/Yhteystiedot-avoin/

Olen harjoittelussa. Voinko jatkaa harjoittelua?

Keskustele työharjoittelusta vastaavan opettajan kanssa. Mikäli harjoittelupaikkasi haluaa perua harjoittelun, voidaan harjoittelu aloittaa myöhemmin ja venyttää jaksoa pidemmälle. Myös harjoittelun osittainen suorittaminen korvaavilla tehtävillä voi olla mahdollista.

Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on päättänyt keskeyttää kaikki sote-alan harjoittelut niiden opiskelijoiden osalta, joilla ei ole vähintään 180 opintopistettä suoritettuna. Yli 180 opintopistettä suorittaneiden kanssa harjoittelua jatketaan ja opiskelijoita pyritään pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään potentiaalisena resurssina hoitotyössä pandemian aikana.

Mitä tapahtuu, jos opetus peruuntuu?

Peruuntuneen opetuksen (yksittäinen opintojakso tai luento) tilalle pyritään järjestämään vaihtoehtoisia suoritustapoja. JAMK seuraa tilannetta ja pyrkii turvaamaan, etteivät opinnot viivästy kohtuuttomasti, mikäli opetusta joudutaan laajasti perumaan.

Opiskelen avoimen AMK:n polkuopintoja ja opiskelupaikkaan tarvitaan riittävä määrä opintopisteitä. Kuinka saan suoritukset tehtyä, jos lähiopetusta ei pystytä järjestämään?

Vaikka lähiopetus on keskeytetty, on opintojaksojen suorittaminen tavoiteajassa edelleen mahdollista. Opettajia on ohjeistettu järjestämään opintojaksot verkkototeutuksina. Suoritustavoista saat tietoa vastuuopettajalta.

Mitä tapahtuu opintotuelle, jos opetus peruuntuu enkä saa riittävästi opintopisteitä?

Kela tiedottaa verkkosivuillaan, että opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, Kela tiedottaa erikseen.

Olen kipeä tai flunssainen, voinko tulla kampukselle tai jatkaa harjoittelua?

Kipeänä ei pidä missään nimessä tulla kampukselle tai mennä harjoittelupaikkaan. Muista ilmoittaa myös harjoittelupaikkaan, jos jäät sairauden vuoksi kotiin.

Siirrymme laajamittaisesti etäopiskeluun. Se kuormittaa tietojärjestelmiä ja voi aiheuttaa ongelmia. Onko näitä selvitetty?

Odotettavissa on, että etätyövälineiden ja ohjelmistojen kuormitus kasvaa moninkertaiseksi normaalista ja se voi heijastua käytettävyyteen – ei ainoastaan JAMKissa, vaan Suomessa ja koko Euroopassa. ICT-palvelut pyrkivät ratkomaan ensisijaisesti etätyöskentelyyn ja –opetukseen liittyviä ongelmia. Opettajat pyrkivät osaltaan järjestämään ja ajoittamaan verkkototeutuksia niin, että kaistat eivät kuormittuisi.

Voinko tulla varattuun ohjausaikaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloihin (esim. harjoitustyön tai opinnäytetyön ohjaus, opinto-ohjaus)?

Opintojen ohjaajat, opinnäytetyön ohjaajat, opintopsykologit, hakijapalvelut, opiskelijapalvelut ja kansainvälistymispalvelut antavat etäohjausta ja -neuvontaa. Myös opettajien antama ohjaus- ja neuvontapalvelut toimivat etäohjauksena.

Voinko matkustaa ulkomaille?

JAMKin opiskelijat ja henkilökunta eivät toistaiseksi matkusta ulkomaille työ- ja opiskeluasioissa. Myös kotimaan matkustusta suositellaan välttämään. JAMK kehottaa myös kaikkia ulkomailla olevia opiskelijoitaan palaamaan takaisin Suomeen tai vaihtoehtoisesti omaan kotimaahansa, mikäli mahdollista.

Olen palannut juuri ulkomailta, voinko osallistua normaalisti kampuksella mahdollisesti tapahtuvaan työskentelyyn?

Ulkomailta Suomeen palaavien opiskelijoiden tulee opiskella etänä 14 vuorokautta Suomeen paluun jälkeen. JAMKin kampuksilla työskentely ja opiskelu on kielletty tänä aikana.

Olen lukuvuosimaksuvelvollinen. Tarvitsen apurahaan riittävän määrä opintopisteitä. Kuinka saan suoritukset tehtyä, jos lähiopetusta ei pystytä järjestämään?

Vaikka olemme siirtyneet pääosin etäopetukseen, opintojaksojen suorittaminen tavoiteajassa on edelleen mahdollista. Suoritustavoista saat tietoa vastuuopettajalta. Jos tilanne muuttuu siten, että suorittaminen ei ole mahdollista, tilanne arvioidaan uudelleen.

Miten valintakokeet järjestetään?

Kesäkuussa järjestettävän AMK-valintakokeen osalta tilannetta seurataan. Englanninkielisten tutkinto-ohjelmien huhtikuulle suunnitellut Suomen valintakokeet korvataan valintatehtävillä ja haastatteluilla, joista tiedotetaan enemmän 27.3.2020. Osa opiskelijoista valitaan todistusten perusteella.

Voinko osallistua korkeakoululiikunnan liikuntavuoroille?

Korkeakoululiikunnan ryhmäliikuntavuorot on peruttu. Myös kuntosalit ovat kiinni. Sen sijaan Korkeakoululiikunta tarjoaa onlinepalveluita, joiden avulla voit harrastaa myös kotona. Tarkemmat ohjeet korkeakoululiikunnan sivuilla.

Lisätietoja

Kansainvälistymispalvelut:
international (at) jamk.fi (ulkomailla opiskelu ja harjoittelu)

Salminen Mikko

Salminen Mikko

Hallintojohtaja, Director of Administration
Konsernin hallinto, Administration
Hallinto, Administration
+358504079507