6.11.2018

Päässälaskumestaria etsitään jälleen - Keski-Suomen kahdeksasluokkalaisten parhaimmisto kerääntyy JAMKin pääkampukselle

Keski-Suomen päässälaskumestaria etsitään nyt jo 13. kertaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun pääkampuksella (Rajakatu 35, luokkatila F207) torstaina 8.11. klo 12.00 alkaen. Finalistit ovat keskisuomalaisten yläkoulujen kahdeksasluokkalaisten päässälaskun parhaimmistoa.

Päässälaskun alkukilpailuun osallistui kaikkiaan 1072 kahdeksasluokkalaista kouluista ympäri Keski-Suomen. Finaaliin pääsi kunkin koulun paras päässälaskija, sekä vähintään 18 pistettä alkukilpailussa saaneet. Yhteensä finalisteja on tänä vuonna 32.

Kilpailun järjestää MAOL Keski-Suomi ry sekä JAMKin teknologiayksikkö. Kilpailun tarkoituksena on muistuttaa päässälaskutaidon tärkeydestä myös nykyaikana. Kilvassa päätuomarina toimiva Veikko Roiko-Jokela Keski-Suomen MAOL ry:stä on ollut mukana kilpailun järjestäjänä jo yhdeksänä vuonna. Itsekin matematiikan ja kemian lehtorina toimiva Roiko-Jokela on pannut merkille muutoksen nuorten päässälaskutaidoissa, mikä varmasti ainakin osittain selittyy liiankin helposti käsillä olevalla tekniikalla: laskin on jokaisen puhelimen vakiovaruste.

– Aika paljon kuulee esimerkiksi lukion matematiikan opettajilta pyyntöjä, että yläkouluissa tehtäisiin mahdollisimman paljon laskutestejä ja harjoituksia myös ilman laskinta, jotta tärkeä taito säilyisi, Roiko-Jokela kertoo.

Jos päässälaskutaito on päässyt ruostumaan, Roiko-Jokela antaa helpon arkielämän vinkin, jolla sitä voi helposti harjoittaa:

– Kaupassa käydessä voi esimerkiksi yrittää painaa mieleen jokaisen koriin lisäämänsä ostoksen hinnan ja ynnätä niitä yhteen. Sitten lopulta kassalla on helppo tarkistaa, miten lähelle oikeaa tulosta pääsi. Tämä on hyvä keino paitsi päässälaskun, myös lähimuistin harjoittamiseen.

Päässälaskumestaruuden selvittämiseen ei ajallisesti juuri lähikauppareissua pidempään mene: 20 tehtävän ratkomiseen on annettu aikaa vain 15 minuuttia. Kilpailutilanteessa oppilaalla saa olla vain lyijykynä, pyyhekumi ja teroitin. Lopussa tosin kiitos seisoo: paras päässälaskija palkitaan 500 euron lahjakortilla, jonka lahjoittaa Keski-Suomen Insinöörit ry.
 
Lisätietoja:
Tapahtumatiedot JAMKin nettisivuilla

Veikko Roiko-Jokela, Keski-Suomen MAOL ry
etunimi.sukunimi@jkl.fi
p. 040 581 6822

Anneli Kakko, lehtori, teollisuustekniikka
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 0400 719 531

Jaa

Takaisin