6.4.2018

Mitä sinä syöt eläkkeellä ollessasi?Tulevaisuuden ruokapalvelut puhututtavat JAMKilla 10.4.

Mitä sinä syöt eläkkeellä ollessasi? Syötkö kotona, teetkö itse ruokasi, ostatko valmista kaupasta tai naapurilta, käytkö ulkona syömässä vai tuodaanko ruoka kotiin?

Vastaavatko ruokapalvelut  kasvavan senioriväestön palvelutarpeisiin esimerkiksi kouluruokailun senioriravintoloilla tai ruokaklubeilla? Kuinka eliniän kasvu, parantunut terveys, kulutustottumusten muutos ja ostohalukkuus vaikuttavat palvelutarjontaan? Miten kestävä kehitys huomioidaan? Kuka tuottaa senioreille uusia, innovatiivisia ja asiakaslähtöisiä palveluja?

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa puhutaan  tiistaina 10.4. ikääntyneiden ravitsemuksesta ja ruokapalveluista, kotiateriapalvelujen kehittämistarpeista, ruokapalvelujen kestävyydestä ja tulevaisuuden työkaluista. Mallia otetaan mm. Tanskasta, jossa senioreille suunnattuja ruokapalveluilta on viety jo pidemmälle. Asiaa tutkinut kööpenhaminalainen Lise Justesen kertoo mm. Tanskassa toteutettavasta Ruokakassi-hankkeesta klo 10.45. Kyseessä on ruokakassipalvelu sairaalasta kotiutuville.

Tanskassa on myös käytössä ns. makukompassi aterioiden makujen suunnittelussa: viittä perusmakua pidetään arvossa ja reseptiikassa huomioidaan ikääntymisen tuomat muutokset aisteihin.  Lähellä tuotetun ruoan käyttö on tärkeää, koska ruoalla on silloin historia ja tarina. On tärkeää tietää, mistä ruoka on lähtöisin ja tuntea sen tuottaja.

Klo 13.10 ideoidaan tulevaisuuden palveluja seminaariin osallistuvien kanssa. Voisiko ajatella, että yhdistettäisiin ruokailu harrastustoiminnan yhteyteen tai senioreille organisoitaisiin kerran viikossa kyyditys yhteiseen ruokailuun?  Voisiko makukompassin ottaa käyttöön myös Suomessa?

Tule kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta ti 10.4.klo 10.00 – 16.00, paikkana Jyväskylän ammattikorkeakoulun pääkampus, Rajakatu 35,  C119, Jyväskylä.

Katso päivän ohjelma

Lisätietoja:
Enni Mertanen, yliopettaja,  040 717 7509, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö

Jaa

Takaisin