14.3.2018

Jyväskylä valtakunnan edelläkävijänä: Pelillistäjä-työvoimakoulutuksen pioneeriryhmä innoissaan

Keski-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) ovat järjestäneet Suomessa ensimmäisen Pelillistäjä-työvoimakoulutuksen.

Keski-Suomen TE-toimiston asiakkaina on paljon korkeakoulutettuja, jonka vuoksi pelialan koulutusta on haluttu tarjota opetus- ja kasvatusalan sekä humanistisen alan osaajille perinteisen ICT-alan osaajien sijaan. Ideana on ollut tarjota pelialan koulutusta asiakaskunnalle, jolle tämän tyyppistä koulutusta ei ole aiemmin ollut tarjolla.

– Mietimme alueemme koulutussuunnittelua mahdollisimman ennakoivasti ja osaaminen edellä. Otamme huomioon, millaiset koulutukset antaisivat lisäarvoa, jotta ne samalla vastaisivat työelämän sekä yritysten tarpeisiin. Peliala ei keskity enää vain viihdepeleihin, vaan pelillistämistä voidaan hyödyntää esimerkiksi opetuksessa, ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Marianna Raivio toteaa.

Asiakkaiden toiveita on kuunneltu

Muutama vuosi sitten Keski-Suomen TE-toimisto sai asiakkailta, toimiston henkilökunnalta sekä yhteistyökumppaneilta viestejä, joissa esitettiin toiveita pelialan koulutuksesta. Monet asiakkaat olivat kiinnostuneita pelialasta ja toiveeseen vastattiin järjestämällä Pelinkehittäjä-koulutus vuosina 2014, 2015 ja 2017. Koulutuksista saatujen myönteisten kokemusten jälkeen ideoitiin täydennyskoulutus, jossa opetus-, kasvatus- ja humanistis-pedagogisten alojen työnhakijat voisivat hankkia osaamista hyöty- ja muiden pelien maailmasta.

– Koulutuksen tavoitteena on tarjota uudenlaista osaamista työnhakijoille ja helpottaa työllistymistä sekä laajentaa työmarkkinoiden mahdollisuuksia. Työnhakijat voivat hyödyntää pelillistämisen näkökulmia omalla alallaan ja luoda esimerkiksi yritysten liiketoimintaan pelillisiä ratkaisuja, Keski-Suomen TE-palveluiden asiantuntija Talvikki Tuimala sanoo.

JAMKin Pelillistäjä-koulutukseen valittiin 15 henkilöä ja ryhmä koostuu koulutetuista ammattilaisista, joilta löytyy pedagogista taustaa, luovaa ajattelua sekä IT-alan taitoja.  Koulutuksessa tutustutaan pelien ja pelillisten ratkaisujen käyttöön opetuksessa ja yrityksen liiketoiminnassa. Koulutuksen jälkeen työnhakijalla on kyky löytää, arvioida ja valita hyötypelejä osaamisen kehittämiseksi sekä nähdä pelillisten elementtien mahdollisuuksia opetuksessa tai yrityksessä.

– Päätavoite on auttaa koulutukseen valittuja työllistymään. Pelillistäminen on yksi keino sitouttaa ihmisiä, tehdä oppimisesta hauskempaa ja kasvattaa myös liiketoimintaa. Kokemukset koulutuksesta ovat olleet erittäin positiivisia, Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja ja koulutuksen vastuuopettaja Jouni Huotari kertoo.

– Toivottavasti koulutukselle saadaan jatkoa, keskustelut aiheesta ovat käynnissä.

Pelillistäjät näyttävät kyntensä Gamify2018-tapahtumassa

Pelillistäjä-koulutuksen opiskelijat järjestävät Gamify2018-tapahtuman perjantaina 23.3.2018  klo 11–15.30 Veturitalleilla, Veturitallinkatu 6. Maksuttomaan tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki pelillisyydestä kiinnostuneet.

Gamify2018-tapahtuma tuo vahvasti esiin pelillisyyttä ja pelillisiä ratkaisuja. Veturitalleilla on tilaisuus kuunnella ammattilaisten puheenvuoroja pelillistämisen eri näkökulmista. Puhujina ovat Jarkko Järvelin, Jonna Koivisto, Linda Kokkonen ja Herkko Pirskanen. Tapahtuman juontajana ja ”Hyvät ja huonot peliuutiset” -paneelikeskustelun ohjaajana toimii stand up -koomikko Mikko Vaismaa.

Lue lisää

Lisätietoja:
Marja Pudas, yksikön päällikkö,  0295 024 586, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, Keski-Suomen ELY-keskus, Jouni Huotari, yliopettaja, 040 8344 615, etunimi.sukunimi@jamk.fi,  Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Jenni Majuri, Pelillistäjä-tiimi, kemian ja biologian opettaja,  045 322 0339, pelillistajat@gmail.com

Takaisin