jamk.fi
11.1.2018

Jo 520 tulevaa kiinalaista sairaanhoitajaa on saanut JAMKin oppeja

JAMKin ja Kiinassa toimivan Beihuan yliopiston yhteistyö jatkuu tiiviinä. Yhteinen sairaanhoitajakoulutus läpäisi Kiinan opetusministeriön laatuarvioinnin loppuvuodesta.

Auditointi perustuu JAMKin ja Beihuan yliopiston yhteistyölle, joka alkoi vuonna 2013. Tuolloin käynnistyi yhteinen sairaanhoitajakoulutus Kiinassa. Educluster Finlandin, JAMKin ja Beihua Universityn välille solmittu kymmenvuotinen koulutusvientisopimus oli tuolloin tärkeä avaus Kiinan koulutusmarkkinoilla.

Laatuarviointiin osallistui monia vastaavia korkeakoulujen yhteistoteutuksia. Tarkoituksena oli selvittää Kiinassa toimivien ulkomaisten korkeakoulujen koulutusten nykyinen laatu. Arvioinnin kohteina olivat mm. koulutuksen tavoitteet ja opetussuunnitelmat, oppimisympäristöt, opetuksen resurssit, pedagogiset ratkaisut ja opetuksen laatu. JAMK läpäisi kaikki kriteerit. Laatuarvioinnin ansiosta JAMK ja Beihua ovat nyt allekirjoittaneet yhteistyölle jatkosopimuksen vuoteen 2025 saakka.

Verkko-opintoja lisätään

Tähän mennessä yhteiseen koulutukseen on osallistunut 520 opiskelijaa, joista ensimmäiset valmistuvat kesällä 2018. Pääasiassa sairaanhoitajakoulutusta on toteutettu Kiinassa siten, että JAMKin hoitotyön opettajat  ovat matkustaneet lukukausittain opettamaan yhteisiä opiskelijaryhmiä kahden viikon intensiivijaksoilla.

– JAMKin ja suomalaisen sairaanhoitajakoulutuksen tekee mielenkiintoiseksi sijaintimme Euroopassa, hyvä maine, osaamisperusteinen koulutusmalli, modernit opetusmenetelmät ja luottamukselliset suhteet partnereiden välillä. Yhteistyö mahdollistaa kiinalaisille sairaanhoitajaopiskelijoille mahdollisuuden kotikansainvälistymiseen ja myös opintoihin Suomessa, JAMKin hyvinvointiyksikön lehtori Marjo Palovaara toteaa.

Yhteisestä sairaanhoitajakoulutuksesta valmistuneet ovat tällä toteutustavalla saaneet noin kolmasosan koulutuksestaan JAMKin opettajilta. Tutkinnon he saavat omasta korkeakoulustaan. Lisäksi opiskelijoista erikseen valitut saavat JAMKista sairaanhoitajan tutkinnon erillisen opintosuunnitelman avulla Suomessa opiskelun jälkeen. Tällä hetkellä JAMKissa opiskelee kahdeksan Beihuan ja JAMKin yhteistä sairaanhoitajaopiskelijaa. Lisäksi  Beihuan yliopiston hoitotyön opettajat ovat kouluttautuneet JAMKissa toteutuneilla pitkillä vaihtojaksoilla.

Tulevaisuudessa tavoitteena on kasvattaa verkossa tehtävien opintojaksojen määrää:

– Verkkoon siirretyllä opetuksella saataisiin edelleen monipuolistettua opetusta ja opintojaksojen aikajanaa pidemmäksi, jolloin voitaisiin varmistua yksittäisten opiskelijoiden osallistumisesta ja osaamisesta, Palovaara pohtii.

Laatuauditoinnin tulos mahdollistaa yhteistyön tiivistymisen ja mahdollisen laajanemisen esim. kuntoutuksen alueen koulutukseen. Se myös vahvistaa JAMKin korkealaatuista osaamisen kehittämistä kansainvälisessä ympäristössä ja tukee koulutuksen jatkokehittämistä. Lisäksi tuloksen ansiosta JAMKilla on mahdollisuus aloittaa uusia vastaavia yhteistyötoteutuksia koulutusviennin kautta muiden kiinalaisten korkeakoulujen kanssa.

Lue juttu aiheesta!

Lisätietoja:
Pertti Malkki, yksikönjohtaja, 040 6682 751, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä Marjo Palovaara, lehtori, 0400 976 746, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointi

Takaisin