5.12.2018

JAMKin IT-opiskelijat toivat voiton kotiin Junctionista reilun datatalouden ratkaisulla

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoista ja alumneista koostuva tiimi on voittanut henkilökohtaisen datan hyödyntämiseen liittyvän haasteen tämän vuoden Junction-hackathonissa.

Junction on vuosittain järjestettävä, tänä vuonna kooltaan Euroopan suurin hackathon-tapahtuma. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettyyn Junctioniin osallistui 1300 kilpailijaa eri haasteisiin luoden konsepteja ja teknisiä demoja.

Sami Autio, Atro Lähdemäki, Miika Avela, Mikko Huuhka ja Lauri Mäkinen voittivat Sitran asettaman reilun datatalouden Mastering my data -haasteen. Osallistujien tehtävänä oli kehittää tulevaisuuden palveluita, joissa käyttäjä aidosti hyötyy hänestä kerättävästä datasta sekä hallitsee mitä ja miten hänen dataa käytetään.

- Voittotyö erottui selkeällä konseptilla, omaperäisyydellä ja erinomaisella idean esittelyllä, kommentoi viikonloppuna tiimejä tukemassa ja tuomaroimassa ollut Sitran johtava asiantuntija Markus Kalliola.

JAMKin IT-opiskelijoista ja vastavalmistuneista alumneista koostuva tiimi konseptoi ja toteutti Digital Twin -ratkaisun. Sitran haasteen voittaneessa ratkaisussa käyttäjän datasta koostetaan digitaalinen kaksonen, joka toimii peilinä fyysiselle verrokilleen.

Demossa käyttäjä sai ranteeseensa Suunnon Movesense –aktiivisuussensorin ja hän seurasi puhelimen näytöltä digitaalisen kaksosen roolia toimittavaa koiraa, jonka olotila koheni tai heikkeni riippuen käyttäjän aktiivisuudesta. Demopisteellä todistettiin monenlaisia urheilusuorituksia digitaalisen kaksosen olotilan kohentamiseksi.

Tulevaisuudessa konseptissa dataa voidaan yhdistää digitaaliseen kaksoseen valtavia määriä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, hyvinvointisovelluksista ja ravintotottumuksista.

Hackathoneista on muodostunut opiskelijoiden, vaikuttajien ja työnantajien yhteinen kokoontumispaikka. Monet yritykset osallistuvat tapahtumiin puhtaasti rekrytointimielessä, ja Junctionin joidenkin haasteiden palkintoon kuului myös harjoittelupaikka.

Tänä vuonna jo kolmatta kertaa Junctioniin osallistunut, nykyään Qvantelilla projektipäällikkönä työskentelevä Lauri Mäkinen toteaa, että kolmas kerta Junctionissa oli selkeästi haastavin, eikä konseptoinnin ja demon rakentamisen ohessa juurikaan ehtinyt nukkua.

- Intensiivisestä ja vähäunisesta viikonlopusta huolimatta tapahtumapaikalta poistuessa totesimme tiiminä jälleen, että tänne tullaan myös ensi vuonna, Mäkinen kiteyttää.

- Hauskanpidon lisäksi opiskelijat laajentavat hackathonissa omia kontaktiverkostojaan, parantavat työllistymismahdollisuuksiaan, saavat katu-uskottavan merkinnän ansioluetteloonsa sekä altistavat oman osaamisensa arvioitavaksi, kertoo Junctionissa sparraus- ja tuomarointitehtävissä toiminut Sitran johtava asiantuntija ja järjestelmäarkkitehti Juhani Luoma-Kyyny.

Opiskelija voi myös saada opintopisteitä hackathoniin osallistumisesta. Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja Jouni Huotari ja Qvantelin projektipäällikkö Lauri Mäkinen järjestävät avoimen AMK:n Road to Hackathon -opintojaksoa, jossa käydään läpi käytännön järjestelyt ennen hackathonia, toimintaa tapahtuman aikana sekä lopputuloksen esittelyä.

Lisätietoja:
Jouni Huotari, yliopettaja
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 8344 615

Jaa

Takaisin