20.11.2018

JAMK tasaa keskisuomalaisten elintarviketuottajien tietä vientiin – yrittäjät mukana maailman suurimmilla ruokamessuilla Saksassa tammikuussa 2019

JAMK on aktivoinut keskisuomalaisia elintarvikealan yrityksiä näytteilleasettajiksi maailman suurimmille ruokamessuille Berliiniin tammikuussa 2019. Grüne Woche -kuluttajamessuille osallistuu vuosittain noin 400 000 kävijää sekä 1700 näytteilleasettajaa ja 4000 median edustajaa 65 eri maasta.

Aktivoinnin taustalla on Suomen osallistuminen messuille kumppanimaana teemalla ”Aus der Wildnis” eli villistä luonnosta. 18.–27.1.2019 Suomen osasto Berliinissä täyttyy yli 80 suomalaisyrityksestä, joista seitsemän on keskisuomalaisia: Hakamaan lammastila, Jukolan Juusto Oy, Konttiahon Highland Ranch, Kyynämöisten Hunaja, Markkulan Marjatila, Suomen Hampputuotteet Oy ja Säilyke Herttua Oy.
 
Ylimaakunnallisen yhteistyön myötä yhteisellä ”Leckere Westliche Seenplatte” -osastolla on myös Polar Spring Oy Hämeestä sekä Pirkanmaalta Gluteiiniton Leipomo Ilona Oy, Luonnon Magiaa Oy ja Teiskon viini.
 
- Olemme iloisia yrittäjien rohkeudesta ja aktiivisuudesta. Toivomme myös, että ylimaakunnallinen Western Lakeland -yhteistyö tuottaa yrityksille lisäarvoa ja positiivisia kokemuksia, toteaa projektipäällikkö Suvi-Tuulia Leinonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
 
Kumppanimaayhteistyön tavoitteena on saada näkyvyyttä suomalaisille ruoka- ja juomatuotteille, raivata niiden tietä Saksan markkinoille sekä houkutella lisää matkailijoita Suomen luontoon ja maaseudulle.
 
- Suomi haluaa valloittaa saksalaisten kuluttajien ja matkailijoiden sydämet omilla valttikorteillaan. Niitä ovat luontomme ja ruokamme tutkitusti todistettu puhtaus, vastuulliset tuotantotavat sekä innovatiiviset, huippulaadukkaat ja maukkaat ruuat ja juomat yhdistettynä ripauksella villiä eksotiikkaa, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
 
Kumppanimaasopimuksen messujen kanssa allekirjoittanut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on vastuussa hankkeen järjestelyistä yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, suomenruotsalaisia viljelijöitä edustavan SLC:n sekä Business Finlandin kanssa. Hankkeen tukena ovat alueelliset ruoka- ja matkailuhankkeet sekä MTK-Varsinais-Suomi. Viestinnän ja ohjelman tukena on lisäksi Suomen Saksan suurlähetystö. 
 
Kaikki Suomen osastolla mukana olevat alaosastot ja yritykset on listattu sivuilla: www.ausderwildnis.fi
 
Lisätietoja messuista: www.gruenewoche.de
 
Taustaa JAMKin toteuttamalle vientiaktivoinnille:
 
IGW2019 –messujen ja MTK:n yhteistyösopimuksen myötä Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) haki Maaseuturahastosta rahoitusta toukokuussa 2018 Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille - IGW2019 -aktivointihankkeelle MTK Keski-Suomen aloitteesta ja yhteistyöllä.
 
Kesä-elokuussa yli 70 keskisuomalaista elintarvikealan mikro- ja pienyritystä sai JAMKista puhelinsoiton, jossa kartoitettiin yleisesti kiinnostusta kansainvälisistä markkinoista ja halukkuutta osallistua IGW2019 kuluttajamessuille Berliiniin näytteilleasettajana. Ylimaakunnallisen yhteistyön merkeissä myös Pirkanmaalla ja Hämeessä yhteensä n. 45 vastaavaa yritystä sai puhelinsoiton.
 
Yrityskontaktoinnin lähteenä käytettiin aitojamakuja.fi - Keski-Suomen yritystietokantaa sekä huomioitiin JAMKin eri hankkeissa aktiivisesti osallistuneita yrityksiä ja sidosryhmäkumppaniemme ehdottamia yrityksiä. Pirkanmaalla yrityskontaktoinnista vastasi Eeva Ylinen Ahlman Säätiöstä ja Hämeessä Sanna Lento Hämeen ammattikorkeakoulusta.
 
Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille -hanke tuottaa kaikille Keski-Suomen elintarvikealan toimijoille tarkoitettuja vientiin aktivoivia ja valmentavia työpajoja. Lisäksi IGW2019-osallistumisesta sekä valmistautumisesta kerätään kokemuksia ja julkaistaan hyvät käytänteet sähköisessä julkaisussa syyskuussa 2019.
 
Lisätietoja: 
Sanna Ojala, projektipäällikkö / Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille - IGW2019 -hanke
etunimi.sukunimi@jamk.fi, p. 050 412 0491
 
Suvi-Tuulia Leinonen, projektipäällikkö / IGW2019 YR1 ja IGW2019 YR2 -yritysryhmähankkeet
etunimi.sukunimi@jamk.fi, p. 040 669 0645

Takaisin