29.1.2018

EduFutura Jyväskylän kesäkiertue tuotti puhuttelevan kirjan

EduFutura Jyväskylän opiskelijat Oona Huttunen (GRADIA), Wilhelmiina Koskelo (GRADIA), Joonas Mannonen (JYU) ja Hilma Ojanen (JAMK) kiertelivät kesätyönään erilaisissa kesätapahtumissa ympäri Suomea. Matkan tuloksena syntynyt puhutteleva kirja Maailma muuttuu – muuttuuko koulukin? julkistettiin lauantaina opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa Helsingissä. Kirjaa myydään oppilaitoksissa henkilökunnalle ja opiskelijoille erityishintaan

Opiskelijanuoret kohtasivat kiertueellaan lukuisia suomalaisia ja kuulivat heidän kokemuksia koulusta ja oppimisesta. Haastatteluissa heille välittyy mittava määrä ideoita siitä, mihin suuntaan suomalaista koulutusta pitäisi tulevaisuudessa viedä. EduFutura Jyväskylän professori, koulutuksen huippuasiantuntija Jouni Välijärvi peilaa ihmisten tarinoita kirjassa tutkimustietoon ja havaintoihin muun muassa PISA-arvioinneista.

Osa kirjan tarinoista on kipeää luettavaa. Koulukiusaaminen on jättänyt haa­voja, joiden kanssa kamppaillaan koko loppuelämä. Kipeisiin asioihin puuttumalla koulu voi kuitenkin myös muuttaa elämää paremmaksi. Yhteisöön kasvamisen mahdollistajana koulun merkitys on korvaamaton.

Tarinat ovat kuitenkin pääosin myönteisiä, opettajia, koulua ja saatua oppia arvostavia. Monia asioita haluttaisiin kuitenkin myös muuttaa. Tulevaisuus edellyttää valmiutta elää jatkuvan muutoksen keskellä, sosiaalisia taitoja, kulttuurista joustavuutta, ennakkoluulottomuutta ja intoa muuttaa maailmaa, tiimityön hallintaa, yrittäjyyt­tä, digitaitoja… Moni kantaa huolta myös nuorten terveydestä, hyvinvoinnista ja tasavertaisista mahdollisuuksista harrastaa.

-Tarinoissa ihmiset kuvaavat omia kokemuksiaan ja näkemyksiään koulusta hyvin avoimesti ja rehellisesti. Nuoret ovat onnistuneet saavuttamaan haastateltujen luottamuksen poikkeuksellisella tavalla, professori Välijärvi kuvaa.

Oppilaitosten opiskelijat ja henkilökunta voivat ostaa kirjaa erityishintaan 20€, (norm.32,90€) yliopiston Soppi –kaupasta, JAMKin verkkokaupasta ja GRADIAn Oppipuodista, joihin kirja tulee myyntiin alkuviikon aikana.

Jouni Välijärvi, Joonas Mannonen, Oona Huttunen, Hilma Ojanen, Wilhelmiina Koskelo: Maailma muuttuu – muuttuuko koulukin? (Docendo 2018), sidottu, 184 sivua, ISBN 978-952-291-489-7. Kirjan ansiokas kuvitus on jyväskyläläisen Linda Saukko-Rautan käsialaa.

Lisätietoja:
Jenni Isopahkala, viestintäsuunnittelija, 040 648 5499, EduFutura Jyväskylä

Avainsanat

Jaa

Takaisin