1.11.2018

Biotalousinstituutti kokoaa ideoita luonnontuotteiden keräämiseen

Tiedätkö kätevän keinon kerätä kuusen kerkkiä? Oletko miettinyt, miten pihkaa tai tuoreita koivun lehtiä saataisiin näppärästi kerättyä? Nyt on mahdollisuus tuoda ideat esiin! JAMKin biotalousinstituutin ja muiden biotalousalan toimijoiden järjestämä kilpailu kerää yhteen ratkaisut luonnontuotteiden keräämisen tehostamiseksi.

Luonnonmukaisuutta ja terveysvaikutteisuutta korostavat trendit ja villiyrttihuuma ovat saaneet aikaan luonnontuotteiden uuden tulemisen. Luonnontuoteala on nykyisin kasvuala, joka tarvitsee yhä enemmän ja monipuolisemmin raaka-aineita, jotta yritykset kykenevät tarttumaan niin kotimaan kuin maailmankin markkinoiden kasvavaan kysyntään.
 
Erityiseksi alan haasteeksi on kuitenkin muodostunut luonnontuoteraaka-aineiden keruu. Käsityönä tapahtuva keruu on hidasta ja kallista. Raaka-aineen saatavuus onkin muodostunut monen lupaavan tuoteidean ja yrityksen kasvun rajoitteeksi.
 
– Eräs yrittäjä tiivisti ongelman mielestäni hyvin todeten, että puuta korjataan Suomessa maailman kehittyneimmillä menetelmillä, mutta luonnontuotteiden keruussa ja jalostuksessa käytössä ovat vielä kivikautiset konstit, kuvailee ideakilpailua koordinoiva asiantuntija Markku Paananen JAMKin Biotalousinstituutista.
 
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry, Arktiset Aromit ry ja Suomen metsäkeskus päättivät yhdessä toteuttaa kilpailun, joka auttaisi kehittämään keruumenetelmien kustannustehokkuutta ja parantamaan alan liiketoimintamahdollisuuksia.
 
Kilpailuun voivat osallistua yksityishenkilöt, työryhmät, yhdistykset ja yritykset. Kilpailun tuomaristo valitsee 1-3 palkittavaa ideaa. Palkintojen yhteissumma on 3000 euroa. Rahapalkinnot ovat yksityishenkilöille veronalaista tuloa.
 
Parhaaksi valittu menetelmäehdotus tai yhdistelmä menetelmäehdotuksista saa mahdollisuuden päästä Jyväskylän ammattikorkeakoulun jatkokehitettäväksi ja/tai idea(t) kanavoidaan sopivammille tahoille jatkokehitystä varten.
 
Lisätiedot ja ilmoittautuminen kilpailuun:
https://biotalouskampus.fi/ideakilpailu/
 
Minna Lappalainen, johtaja Biotalousinstituutti
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 6300 384
 
Markku Paananen, asiantuntija Biotalousinstituutti
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 0400 121 989

Takaisin