jamk.fi
1.6.2017

Asiakkaiden mielestä kännykkäsovellus helpottaisi toimintakyvyn arviointia

Ensimmäisten käyttökokemusten mukaan asiakkaat ovat valmiita käyttämään kännykkäsovellusta, jolla he voivat itse arvioida omaa toimintakykyään. Sovelluksen prototyypin ovat kehittäneet yhteistyössä THL, Invalidiliitto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Vastaanotolla toistuvat samat kysymykset

Kun ihminen tarvitsee yhteiskunnan tukea, esimerkiksi kuntoutusta, tehdään ammattilaisen kanssa usein ensin toimintakyvyn arviointi. Siinä selvitetään arjessa pärjäämistä, työkykyä ja sosiaalisia valmiuksia. Toistuvat arviot voivat olla asiakkaalle turhauttavia.

”Nämähän ovat kysymyksiä, joita joka ikisellä lääkärikäynnillä täytetään.”
”Voisi täyttää kyselyn omassa rauhassa ilman paineita. Asioita ei tarvitsisi kertoa joka kerta uudestaan lääkärin vaihtuessa.”

Näin kommentoivat prototyyppiä testanneet asiakkaat. 30 asiakasta käytti sovelluksen kokeiluversiota viikon ajan.

Vastauksista laajempaakin hyötyä

Toimintakyvyn arviointisovelluksen idea on yksinkertainen. Siinä asiakas vastaa toimintakykyä koskeviin kysymyksiin puhelimella tai tabletilla. Toteutus eroaa jo markkinoilla olevista terveyssovelluksista siten, miten vastaukset tallentuvat.

- Sovellus on alusta asti suunniteltu sellaiseksi, että siinä kertynyttä tietoa olisi mahdollista hyödyntää muissa asiakas- ja potilastietojärjestelmissä, erikoistutkija Heidi Anttila THL:sta selventää.
- Ilman tietojen yhteensopivuutta ei sote-järjestelmiä pitäisi tänä päivänä kehittää, hän jatkaa.

Yhteensopivuus varmistetaan käyttämällä järjestelmän pohjana toimintakyvyn kansallista tietomallia ja ICF-luokitusta.

Toimintakyvyn arviointi antaa tärkeää tietoa, koska moni päätös pohjautuu siihen. Jopa 15 %:lla väestöstä on päivittäin ongelmia toimintakyvyssä, mikä tarkoittaa arviolta 800 000 suomalaista.

- Tämän päivän asiakas haluaa osallistua, ja näitä tietoja pitäisi voida hyödyntää. Haluaisimme jatkaa hyvin alkanutta työtä ja saada kansainvälisestikin odotettu mobiilisovellus käyttöön, Anttila kertoo.

Toimintakyvyn arvioinnin Toimintakykyni-prototyyppi ja sen käytettävyystestaus oli Kelan rahoittama yhteistyöprojekti, joka toteutettiin 2016 - 2017.

Lisätietoja

Asiakaslähtöinen Toimintakykyni-sovellus

Asiakaskokemukset prototyypistä

www.thl.fi/micf

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Heidi Anttila, erikoistutkija, 029 524 7687, etunimi.sukunimi@thl.fi

Invalidiliitto
Sinikka Hiekkala, tutkimusjohtaja, 0500 362 623, etunimi.sukunimi@invalidiliitto.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Jaana Paltamaa, erikoissuunnittelija, 050 536 5459, etunimi.sukunimi@jamk.fi


Miksi puhelimella

Takaisin