jamk.fi
1.11.2017

Sydäniskureiden ja elvytystaitoisten henkilöiden määrä kasvoi Keski-Suomessa

Elvytystietous ja maallikkodefibrillaattoreiden määrä on kasvanut Keski-Suomessa.Uusia defibrillaattoreita eli sydäniskureita on hankittu ympäri maakuntaa jo 38 kpl. On myös järjestetty 23 koulutusta, joissa noin 300 ihmistä on saanut kahden tunnin mittaisen elvytys- ja defilaitekoulutuksen. Lisäksi Kandee-hankkeen asiantuntijat ovat ohjanneet noi 300 ihmistä erilaisissa tapahtumissa ympäri maakunnan.

–  Koulutuksilla on ollut hyvä vastaanotto, niihin ovat osallistuneet pääsääntöisesti eläkejärjestöjen, yhdistysten, kaupan ja huoltoasemien henkilökunta, opettajat sekä kyläläiset, kertoo Kandee-hankkeen projektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen.
 
–   Iäkkäämmät, jopa 80-vuotiaat osallistujat ovat saattaneet  aluksi arkailla tilannetta, koska esimerkiksi kyykkyyn meno on vaikeaa, mutta olemme soveltaneet ja nostaneet elvytettävän nuken ja sydäniskurin korokkeelle ja lopulta osallistujat ovatkin tarttuneet hyvin rohkeasti toimeen,  KanDee-hankkeen kouluttaja Kaisu Paalanen toteaa.

Yksi hankkeen tavoitteista on lisätä sydäniskureiden määrää Keski-Suomessa: Tähän mennessä hankkeen kautta hankittua kolmeakymmentä sydäniskuria ova rahoittaneet kunnat, yritykset, eri yhdistykset ja Leader-ryhmä. Lisäksi kahdeksan sydäniskuria on hankittu investointihankkeen rahalla.
 
–  Paljon on tehty työtä kylillä ja neuvoteltu eri tahojen kanssa sydäniskureiden hankkimisesta. Nyt voi iloisesti todeta, että työ on tuottanut tulosta, Flink-Liimatainen iloitsee.

Hanke on ollut esillä maakunnassa hyvin ja keväällä järjestetyn Bongaa defi Keski-Suomessa –kampanjan ja kesätapahtumien yleisöluentojen sekä hankeinfojen kautta on tavoitettu jo noin 10 000 ihmistä.
 
KanDee-hankkeen tavoitteena on lisätä maaseutuasukkaiden elvytystietoutta- ja osaamista, lisätä maallikkodefibrillaattoreiden määrää maaseudulla sekä saada ne merkittyä viralliseen defi-rekisteriin. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen hallinnoijana toimii Keski-Suomen Sydänpiiri ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Keskeiset yhteistyötahot ovat Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoito, SPR ja Keski-Suomen kylät. Hanke alkoi 1.1.2017 ja kestää 30.9.2018 asti.

Lue lisää KanDee-hankkeesta

Lisätietoja:
Piia Flink-Liimatainen, KanDee-hankkeen projektipäällikkö, 045 220 0338, etunimi.sukunimi(at)sydan.fi, Keski-Suomen Sydänpiiri

 

Avainsanat

Jaa

Takaisin