jamk.fi
17.5.2017

Sairaanhoitajat ovat määränneet lääkkeitä jo viiden vuoden ajan

Lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt kokoontuvat päivittämään osaamistaan perjantaina 19.5. klo 9.30–16.00 Jyväskylän ammattikorkeakoulun Valjakka-auditorioon, Rajakatu 35. Koulutuspäivään osallistuu lähes 100 sairaanhoitajaa, joka on kolmannes kaikista oikeuden omaavista.

–  Päivän aikana kuulemme Berliinin teknillisen yliopiston tutkija Claudia Maierin OECD:lle tehtyyn tutkimukseen perustuen sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisestä Euroopassa ja sen ulkopuolella, JAMKin asiantuntija Johanna Heikkilä tarkentaa.

Asiantuntijapäivässä keskitytään muun muassa munuaisten vajaatoimintaan ja sen lääkehoitoon, silmä- ja astmapotilaan hoitoon sekä lääkehoidon kokonaisarviointiin.

Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat vuonna 2012. Koulutuksen käyneitä on 323. Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus aloittaa itsenäisesti lääkehoito sekä jatkaa lääkärin määräämää lääkehoitoa pitkäaikaissairauksissa. Kelan lääkevalmisteiden luettelosta löytyy 1789 valmistetta, joita sairaanhoitaja voi määrätä. Sairaanhoitajan tehtävä kattaa potilaan kliiniseen tutkimiseen ja hoidon tarpeen arviointiin. Lääkemääräys kirjoitetaan vain silloin, kun siihen on tarve, siksi lääkemääräysten määrällä ei voida arvioida työn vaikuttavuutta. Vuonna 2016 apteekin välityksellä korvatuista lääkeostoista 12 035 tapauksessa lääkkeet olivat sairaanhoitajien määräämiä.

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen tehtävänkuvalla parannetaan palvelujen saatavuutta, nopeutetaan hoitoon pääsyä ja turvataan lähipalvelut. Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, mutta tähän on esitetty muutosta STM:n asiantuntijaryhmän raportissa. 

–  Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen on arvioitu olevan kustannusten kannalta kannattavaa Itä-Suomen yliopiston tekemän selvityksen mukaan, toteaa Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suosituimmista sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutuksen tarjoajista. Muita koulutusta tarjoavia ammattikoreakouluja ovat Karelia, Lahti, Laurea, Oulu, Tampere ja Turku.

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen!

Ohjelma

Lisätietoja:
Johanna Heikkilä, asiantuntija, 040 848 8623, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Takaisin